Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '19

 
Kategori
Trafik
 

Kaza, Hata Kadar Olur

Bu önemli çünkü kazanın sanki bizim dışımızda geliştiğini(kader filan) sanıyoruz. Ve belki bu yüzden nedenini araştırmıyoruz.

Şöyle bir düşünce yok, “Biz istersek kaza olmaz”, ne yapsak olur diyoruz. Tamam harici etkenler de var ama onları da kontrol edebiliriz.

Şunu bileceğiz; ne kadar kaza oluyorsa o kadar hata yapılıyor, hata olmazsa kaza da olmaz. Ama örneğin trafikte hata yapmamak zor, saniyelik milimlik durumlar söz konusu.

Hatayı en büyük önleme argümanı bir işi bir şeyi yapma ya da yapmama tercihi bizim elimizde. Artık fren patladıktan sonra o kadar şansımız yok. Hatayı önlemek için ne yapacaksak “bir işi bir şeyi yapma ya da yapmama tercihi” nde yapacağız. Burada kesinlikle eksiklik olmayacak. Sonra biraz dikkat, kader, şans, dua, temenni…

Yağışlı havada yola çıkıyorsun… Yahut günlük hayatta merdivenlerden koşarak iniyorsun… Tercih yanlış, bu kabul edilemez işte. Ama bunlardan dolayı istenmeyen bir durum meydana geldiğinde (kaza) kişiyi o andaki dikkatsizliğinden dolayı değil daha çok yanlış tercihte bulunduğu için suçlarım.

İş zaten milimlik saniyelik durumlara kaldıysa Allah rahmet eylesin. Kontrol gücümüz belli, dış etkenler de var ne yapabiliriz ki. Başlangıç hatasını affetmem! Ve çoğu kazaların bu şekilde olduğunu görüyoruz. Kişi yapması gereken her şeyi üstelik doğru yapmış buna rağmen kaza olmuş, çok nadir. O doğru yapmıştır ama başkası yanlış yapmıştır, o da yapmayacak.

Hata varsa kaza var, o kadar net! Hata yapmıyorsanız başkaları da yapmıyorsa hiç korkmayın. Bu arada bozuk yol, eski araba gibi şeyler de hatadır.

Hatayı başka yerlerde yapın, sevgilinizle dans ederken mesela. Başlangıç hatasını(tercih hatasını) asla affetmem. Bunu dahi önlesek göreceksiniz kazalar yarı yarıya azalacak. Kaza olduğu anda yapabileceğiniz kadar yaparsınız, kimse size freni patlayan bir aracı neden durduramadın demez ama bu olayın sebebi için yakanıza yapışır. Ben şahsen başlangıç hatası yapanların (trafiğe çıkmadan önce arabada eksiklik mesela) ehliyetini alır ve bir daha vermem; çünkü bu hatayı yapmamak mümkün.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..