Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Keçi Sütlü sade (Ev Yapımı) Dondurma

Keçi Sütlü sade (Ev Yapımı) Dondurma
 

Dondurmaaaaa..!
 
Annemin küçükken beni pastanenin önünden geçerken dondurma istemem korkusuyla çekiştirdiğini çok net hatırlıyorum. Öyle bir işlemişki kadına yıllar sonra, neredeyse 20'li yaşlarımda bile refleks olarak yaptığı olmuştur :)))
 
Yaş aldı başını gitti ama birşey değişmedi. İşim gücüm, yaz-kış hala dondurma..!
 
Asya'da inek sütü alerjisi olunca, keçi sütlü aradım tabi. Bulduğumda da eser miktarda bile olsa inek sütü var mıdır tereddütü yaşadım. Yüzde yüz bulsam bile bu seferde kim bilir nasıl yapıldı korkusu oldu.
 
Eee, ben değil miyim pastacı torunu olan? O zaman yaparım evde keçi sütlü dondurmamı. Hazır yazda gelmiş, Asya'ya da bol dondurma lazım... 
 
Belki bende yerim :)
 
Bu tarifle 1,5 kiloya yakın sade dondurma elde edebilirsiniz.
 
Dikkat:
 
Tarif inek sütü alerjisi olanlar için uygundur. Süt proteini alerjisi olanlar için alerjendir. Herhangi bir tarifte abulunan gıdaya karşı alerjiniz, ya da alerji şüpheniz varsa doktorunuza danışmadan denemeyin. 
 
Malzemeler
 
2 litre keçi sütü (Sağma süt almanızı tavsiye ederim)
2 tatlı kaşığı salep (saf salep tozu)
2,5 su bardağı toz şeker
Dilerseniz 1 paket vanilya
Salep ve 2 kaşık toz şekeri karıştırın.
 
Bir bardak süt ile karışımı çözün ve bekletin.
 
Sütü derin bir tencerede kaynatın.
 
Kaynamakta olan süte kalan toz şekeri ekleyin.
 
Hazırladığınız salep, süt ve toz şeker karışımını yavaş yavaş çırparak kaynayan süte ilave edin.
 
Sütü kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika kepçe ile ara ara savurarak karıştırın (bu önemli) ve bu şekilde kaynatın.
 
Ocağın altını kapattıkdan sonra 5 dakika ara ile ılınana kadar karıştırın.
 
Soğumaya başlayan dondurmanın ağzını kapatın ve buzdolabınızın dondurucu bölümüne kaldırın.
 
1-2 saatlik aralarla çıkarın ve mikserle çırpın.
 
Dondurma mikserle çırpamayacağınız kadar katılaşınca bu sefer büyük bir servis kaşığıyla döverek çırpmaya devam edin.
 
Dondurmayı kıvama gelene kadar bu şekilde derin dondurucudan çıkarıp karıştırmaya devam edin.
 
Artık kaşıkla da karıştıramayacağınız zaman dondurma zaten olmuştur.
 
Afiyet Olsun
 
 
Toplam blog
: 22
: 1914
Kayıt tarihi
: 05.07.14
 
 

Aslen ressam, biraz grafiker, tesadüfen televizyoncu, kendince okur-yazar, şu sıralar Beylikdüzü ..