Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Aile ve Çocuk Danışmanı Burcu Polatdemir

http://blog.milliyet.com.tr/yasamsenin

04 Temmuz '19

 
Kategori
Psikoloji
 

Kendine Alan Açmak

Kendine alan açmak sizde neyi çağrıştırıyor? Bizden önceki kuşağın nispeten gelenek ve görenekler yoluyla ötelediği, ailenin beklentileri dolayısıyla önceliğin aile bireylerimiz veya yapmak zorunda olduğumuz şeylerin olduğu öğretisiyle büyüyen nesiliz hatta bu neslin çocuklarıyız. Kendimizle kalmaya bile çok alışık olmadığımız arada kalan Y Kuşağı sakinlerinden bahsetmek istiyorum bugünkü yazımda.

Kendiyle çok meşgul olmanın çocukluğumuzda garip karşılandığı, tek başına bir cafede kahve içtiğini söylediğinde karşı tarafı şaşırttığın ,aileden veya çevreden birinin yardıma ihtiyacı olduğunda bu iştirake katılmayıp kendi planını öne koymanın ayıp olduğu bir kuşağın torunlarıyız.Hatta böyle bir davranışı gerçekleştiren kişinin de ötelendiği ,soyutlandığı  ya da çok fazla kabul görmediği  zamanlar geçiren büyüklerimiz olmuştur mutlaka etrafımızda .

Şu an 25-40 yaşları arasında olan tüm yetişkinler nispeten daha şanslı diye düşünüyorum. Çünkü bizler bireysellik nedir anlayabildik biraz olsun. Sırf gelenekten dolayı ya da başkası bizi değersizleştirecek korkusuyla bir şeyleri zorla yapmaktan hoşlanmıyoruz. Ya mazeretimiz var ya da açık açık bahanelerimiz.. Kötü mü neden kötü olsun merkezde kendimiz varız. Biz iyi olursak etrafımız da iyi olur onlarla ilişkilerimiz de.. Uçaklarda,toplu taşıma araçlarında ilk yardım için  oksijen maskeleri en kıymetli varlıkları olan çocuklarından önce neden anneye takma önceliği veriyor ? Çünkü annenin sağ kalması bebeğin sağ kalması demek de ondan. Anne fiziksel,ruhsal sağlıklıysa bebek de bir o kadar iyi olur da ondan. Biz iyi olalım iyi güzel de bunun hangi boyutu ‘çok’  kime göre mesela?  Genel kanıya göre derseniz sanırım bencil olmakla benci arasında olmakta arada kaldığımız o noktadadır derim.

Kendine zaman ayırmaK ,kendine alan açmak biraz benci olmaksa bencil olmakla karıştırmamak belki daha iyi hissettirebilir. Bencil kelimesi de kültürel olarak olumsuz içeriyor çünkü toplumumuzda. Başkalarının beklentilerine tamamen duyarsız kalmak  gibi anlamlar da içerdiğinden  ‘benci’ olmak daha kendine özgü olmak dersek çok da yanlış olmaz diyebilirim. Aslına bakarsınız genel bir kötülüğü yok ama kültürel bir durum. Kendini toplumsal değerlerin önüne koymak bundan 10 sene önce bizim ülkemizde ayıpken Almanya ‘da ki bir Almana göre değildi. Artık bizde de genç kuşaklar gelişip büyüdükçe,internet günümüz boyutlara gelip gündelik hayatlarımızın içine girdikçe  yavaş yavaş bir şeylerin değişip evrildiğini görebiliyoruz. Ama önceden daha çok dış odaklı yetiştiriliyorlardı çocuklar.

Eğer bir tanıdık, eş dost komşu  sizden birşey istediğinde sizin de önemli bir durumunuz olduğundan dolayı onun yanında olamayacağınızı nasıl  söyleyeceğiniz karın ağrıtıcıydı. Ne yapar eder kendi işinizi ,kendinizi ikinci plana atar o işin içinde olurdunuz ama şimdi durum nispeten farklı diye düşünüyorum . Bu iki kişi arasındaki yakın dostluklar için geçerli değil tabi bu başka bir değer konusu. Benim burada bahsettiğim toplum dolayısıyla ‘elalem ne der’  baskısından nispeten çoğunlukla  çıkmış olmamız. Bunda mesela benim en çok dikkatimi çeken örnek; misafir kabul etme konusu.

Ben çocukken sorgusuz sualsiz misafirliğe gitme, gelinme  konusu vardı yani falanca hanım ‘akşam size geliyoruz’  dediğinde reddetmek bile ayıptı. Şimdi takdir edersiniz ki yaşam hızlı akıyor kimse kimsenin evine çat kapı gelemiyor önceden planlamak ayarlamak gerekiyor. Benim ‘ eskinin samimiyeti hiç kalmadı’  söylemlerine inat bu özerkliğin, kendi özel alanın kesinlikle kesin sınırlarla çizilmesinin kişi ve aile için  iyi olduğunu savunanlardanım. Birey olmak, kendi varlığınla özgür iradenle  birşeylerden sırf olması gerektiği gibi olmasından çekinmenin  yanlış  olduğunu düşünüyorum. Eskinin evde onca misafir varken  ‘çocuklar okula gidecek erken yatsınlar’  sözü bile zor edilirken şimdi çocuk okula gidiyor misafir kabul edemiyoruz kusurabakmayın noktasına gelinmiş olmasının da kültürel  değişmeye doğru gittiğimizin göstergesidir. Bu fikrim de görecelidir ama artık kimse bir diğerinin  hayatı hakkında yorum yapılmasından, hayatına müdahale edilmesinden hoşlanmadığı için ortak paydalarda  buluşmanın insan ilişkileri açısından daha sağlıklı olduğunu düşünenlerdenim. Dolayısıyla özel alanlarımız ne kadar temiz kalırsa daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurabiliriz bana kalırsa. ’Benci ‘ olmak uzun sosyallik sağlar. Mutlu günler

 
Toplam blog
: 82
: 140
Kayıt tarihi
: 12.04.15
 
 

Çocukların duygu ve davranışlarının sonuçlarından yola çıkarak ,çocuğun ruh dünyasında oluşan değ..