Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '10

 
Kategori
Deneme
 

Kendiyle çelişmeyen değişmez

Kendiyle çelişmeyen değişmez
 

Bu bir yargı. Değişim, kişinin kendiyle çelişmesini takip eden bir geçiş sürecinin ardından gelen kaçınılmaz bir sondur. Ancak, burada bir değişim bir istikrar getirdiğini söylemek mümkün değildir. Değişim dinamik bir süreçtir, aynı çelişme gibi. Aslında değişim kişinin düştüğü çelişkileri ortadan kaldırmanın bilinen en iyi yolu olabilir gibi gözükse de bu değişime ihtiyaç duymanın aslında yapılan analizlerin sonuçlarından çıkarıldığı dikkate alındığında, değişmemeye karar vermenin analiz yapmamaktan geçtiği görülecektir.

Bu mümkün müdür? Olabilir, belki de gelinecek en ulvi ya da yüce noktalardan biri analiz yapmayı bırakıp en sade en saf biçimde algılamaktır dünyayı. Zaten saptanmış, doğruluğu birçok kişi tarafından ispat edilmiş temel hususları yeniden keşfetmek, bu konulara ilişkin yargılar çıkarmak belki murada erdirebilir kişiyi, ancak boş bir gayretten başka bir hüner olmadığı da elbet denebilir. Burası tereddüt ve çelişmenin kol kola gezdiği uzun dar bir koridordur.

Değişmek başlı başlına önemli bir durumdur ve bence değişimi temelde iki ana kategoriye ayırmak mümkündür;

1- Yatayda (aynı düzlemde) değişmek,

2-Düşeyde değişmek,

Bu iki değişimden çeşidinden ikincisi aslında gelişme sayılmalıdır ki, kişinin algı derinliğiyle doğru orantılıdır. Yalnız bu arada bir doğrultudan başka bir yöne sapmanın değişimin temel ilkesi olduğu unutulmamalıdır. Zira aynı doğrultuda derinleşmek de gelişmektir ancak buna değişim demek temelde kurduğumuz denklemle bağdaşmayacaktır. Değişime ilişkin yapılan ilk sınıflandırma da aslında derinlik olmamakla beraber aynı algı kapasitesiyle farklı bir bakış açısına yine yaşanan bir çelişki döneminin ardından girilmesi durumu söz konusudur. İlk değişim çeşidinde de kişi geliştiğini düşünebilir ancak, bu bir yanılgıdır zira bir üst tabakadan dünyayı algılamak kolay bir hadise değildir sınırları dar çizilmiş bir kapasite ile. Dünyanın adil olmadığı bilinen en basit gerçeklerden değil midir?

Daha yukarılardan neler görür orada olanlar, hem imrenir hem merak ederim doğrusu.

 
Toplam blog
: 6
: 362
Kayıt tarihi
: 12.02.09
 
 

Artık ikinci satıra geçme zamanının geldiğini fark etmem, kendi hakkımda öğrendiğim temel gerçeklerd..