Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '19

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Keşfedilmemiş Cennet

Bu haftaki yazımızın durağı ülkemizin keşfedilmemiş hazinesi Güzelcehisar. Çoğunuz belki adını bile duymamışsınızdır. Ama size dünyada sadece iki tane olan bir şeyden ve birinin de Türkiye’de hatta Güzelcehisar’da bulunduğunu söylesem umarım daha çok ilginizi çekecektir.. Peki, ne bu dünya da iki tane olan şey?

Dünyada sadece iki yerde (ABD ve Türkiye) bulunan lav sütunlarından birine Güzelcehisar ev sahipliği yapıyor. Evet, şaka değil, doğru duydunuz. Bu özel oluşumun, yani lav kayalarının ortaya çıkardığı enfes manzaraya rağmen hala pek fazla duyulmamış, keşfedilmemiş ve el değmemiş bir yer burası. Tertemiz denizi ve lav sütunları ile Karadeniz’in gözbebeği.  Güzelcehisar, Bartın’ın merkez ilçesine bağlı ve 17 kilometre uzaklıkta olan muhteşem köylerden birisi. Bartın’ın diğer turistik beldeleri olan Amasra ve İnkumu gibi yerlerden kendini soyutlamış. Tertemiz, ışıl ışıl, berrak bir denize sahip burası. Sanki Akdeniz’in bir köşesi. Karadeniz demeye bin şahit lazım. Akdeniz demişken şunu da eklemeden geçmeyelim. Oraların keşmekeşinden uzak, sakin, sessiz ve huzurlu bir tatil isteyenler için biçilmiş kaftan burası. Bilindik tatil bölgelerindeki gürültülü beachler’den sıkıldıysanız ya da mütevazi bir tatil arayışındaysanız adı gibi güzel olan Güzelcehisar, sizin için uygun bir alternatif olacaktır. Güzelcehisar’a ulaşımda çok kolay. Bartın’a geldiğinizde özel aracınızla, minibüsle hatta bisikletle bile çok rahat ulaşabilirsiniz. Ya da beni arayın ben sizi getiririm.

Doğayla iç içe bir rota

Uzunca bir plaja sahip olan Güzelcehisar’da kamp alanları ve iki adet pansiyon bulunuyor. Otel ararsanız eğer bulamazsınız şimdiden söyleyelim. Çünkü burası bir köy ve gerçekten bir köyün plajı burası ve hep öyle de kalsın mümkünse.Çünkü henüz popüler tatilcilerin gazabına uğramadığı için ortalıkta büyük bir tesis, açık büfede kendinizi kaybederek hiç yemeyeceğiniz şeyleri tabağınıza profesyonel bir biçimde dolduracağınız “Her şey ama her şey dahil” tesisleri ile dolup taşmıyor. İnstagram’a #huzur hashtag’li fotoğraf koymak için değil, gerçekten huzur arayışında olduğunuz için sakin bir yer bulmaya çalışıyorsanız Güzelcehisar sizin için biçilmiş kaftan.Yeşille mavinin eşsiz armonisinde, doğayla iç içe. Enfes trekking rotalarıyla dolu. Yemyeşil doğası, berrak denizi, Lav sütunları, Güzelcehisar Kalesi ile mutlaka görülmesi gereken bir yer.

80 milyonluk tarih

Lav sütunları demişken nedir bu lav sütunu dediğinizi duyar gibiyim. Günümüzden 80 milyon yıl önce, Karadeniz dağ kuşağı volkanların yer aldığı bir bölgeymiş. O dönemlerde patlayan volkanlardan akan lavlar bu noktaya ulaştıklarında soğuyarak kristalleşmiş ve kaya haline dönüşmüş. Katılaşırken büzülen kayalar çatlamaya ve çatlaklar da yıllar geçtikçe büyümeye başlamış. İşte altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimini alan bu kayalar şuandaki Güzelcehisar Lav Sütunlar’ını oluşturuyor. Denizden bir duvar gibi göğe uzanan bu doğal oluşum gerçekten görülmeye değer. Bartın'da bulunan ve 80 milyon yıllık tarihiyle Güzelcehisar'ı anlamlı kılan da; eşsiz ve büyüleyici güzelliğe sahip olan Lav Sütunlarıdır. Çapları 50-100 cm, boyları ise 30 metre üzerinde olan Lav Sütunları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarından sayılıyor.

Düşünsenize, milyonlarca yıl önce volkanik bir patlama sonucu oluşan Lav Sütunlarının dibinde denize girme keyfi yaşadığınızı. Siz milyonlarca yıl önce oluşmuş olan lav sütunlarının altında yüzerken balıklar da size usul usul eşlik ediyor. Neden kendinizi bu keyiften mahrum edesiniz ki. Burası sizin gizli kaçış yeriniz olmaya şimdiden aday… O zaman en kısa zamanda kendinize bir Güzelcehisarı rotası hazırlayın ve bu manzaraya tanıklık edin. ‘Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.’ O zaman gezmediğimiz yer kalmasın efenim, başka rotalarda görüşmek ümidiyle, seyahatle kalın…

 

Seyahat Bloggerı/Songül YAŞAR

http://blog.milliyet.com.tr/songullyasar

 
Toplam blog
: 57
: 189
Kayıt tarihi
: 15.11.17
 
 

Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler - Anadolu Üniversitesi İşletme  Köşe Yazarı/Blogge..