Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ketçap ve Mayonez Üretimi

Ketçap ve Mayonez Üretimi
 

Hayatın akışında bazı gıda ürünleri vardır ki, “ Mutlaka tüketmişsindir. “ cümlesini hak eder. Tüketici kitlesine göre değişen bu durumda, bazıları çok sık tüketirken bazıları tercih etmeyebilir. Bu durum sonucu hiç değiştirmez, o gıda ürünü hep hayatınızda vardır. Diyelim ki siz ısrarla “ Tüketmiyorum. “ diyecekseniz de her zamanki gibi cevabım şu olur :  Sen tüketmiyorsan, çocuğun tüketiyordur. O değilse, torunun.  Yani yazar diyor ki ,  bilinçli olalım. Bu hafta ketçap ve mayonezi misafir ediyoruz köşemizde. Karşılayalım haydi…

Ketçap eski yıllarda çok daha kıymetliymiş diye başlarsam yazı amacından çıkar çünkü tarihçi değilim. Ketçap ve mayonezin sırasıyla nasıl bir üretimden geçtiğini sizlere basitçe anlatayım. Ketçap üretiminde salça, şeker, tuz ve diğer bileşenler önce çözündürülüyor. Daha sonra her firmaya, üreticiye göre farklılıklar içeren bileşenler, katkı maddeleri ( acı, aroma) hazırlanıyor. Belirli bir sıcaklıkta ve sürede pastörize ediliyor ve dolum aşamasına geliniyor. Bununla bitiyor mu? Tabi ki hayır. Bu birkaç cümleyle anlatılan proses de büyük emeklerle gerçekleşiyor. Üretim sonrasında belirli analizler gerçekleştiriliyor ve siz tüketicilere hazır hale geliyor.

Ketçabın pek sevgili kardeşi mayonez de  bana göre zahmetli bir üretime sahip. Yine belirli gıda bileşenleriyle bir su fazı hazırlanıyor ve belirli bir sıcaklık ve süre ile pastörize ediliyor. Ardından mayonez üretimi için yağa eklenecek olanlar yağda çözündürülüyor ve  yumurta ile ilgili prosesler gerçekleştiriliyor. Belirli aşamalardan sonra hazır hale gelen mayonez doluma gönderiliyor ve üretim tamamlanıyor. Üretim sonrası analizler gerçekleştirildikten sonra ise sizler için hazır hale geliyor.

“ Basit “ olarak adlandırılan ya da gözüken şeyler öyle çok iş birliği ve çaba istiyor ki.  Okurken bile anlamışsınızdır aslında bunu. Günümüzde her gıda ürününde olduğu gibi ketçap- mayonez ikilisinin de çeşitleri artmakta. Sade ketçap, acılı ketçap derken elma suyu konsantresi içeren c vitaminli ketçaba kadar yol uzanıyor. Mayonezde ise , sade mayonez, sarımsaklı mayonez, acılı mayonez, biberli mayonez bildiklerim arasında. Sarımsaklı mayonez ise tat olarak açık ara önde. İlerleyen günlerde farklı çeşitlerin de piyasada yer bulacağını düşünüyorum, bilmediklerimiz varsa da tüh. Sos sektörü de ayrı bir konu, çeşit fazla biliyorsunuz.

Her tüketimde olduğu gibi, tercih edilir ya da edilmez bilemeyiz. Kalorisinden ya da başka bir konudan bahsetmiyoruz. Ketçap ve mayonez hayatımızda hep var oldular, ne olduklarını öğrenmek ve bu bilinçle yaşamak güzel bir duygu. Onlar sadece kırmızı ve beyaz paketteki  “Sıvı mı katı mı ne? “ diye düşündüğünüz şeyler değiller. Önemli olan ne yediğinizin bilincine varmak ve yıllardır tüketilen bu ikiliyi biraz daha yakından tanıyabilmek.

  Sağlıkla Kalın!      

Not:  “ Hayatımızdaki en samimi ikili. “

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..