Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '08

 
Kategori
Futbol
 

Kezman'ın kaprisi Ankaraspor'a yaradı

Kezman'ın kaprisi Ankaraspor'a yaradı
 

30.haftanın ilginç maçında Ankaraspor Fenerbahçe'ye çelme takmayı başardı.


Beşiktaş ve Sivasspor’un birbiri ardına kaybettiği puanlardan sonra sezonun şampiyonunu Galatasaray-Fenerbahçe rekabetinin belirleyeceği sıkça konuşulurken, Yenikent ASAŞ Stadında Ankaraspor’a konuk olan sarı-lacivertlilerin maça mutlak 3 puan parolasıyla çıktığı biliniyordu. Şampiyonluk yolunda kalan maçların hepsi Fenerbahçe için ayrı bir final gibi. Bu bilinçle Ankaraspor karşısına çıkan Zico’nun talebeleri maça fırtına gibi bir giriş yaptılar. Henüz ikinci dakikada soldan Vederson’un getirerek kaleye vurduğu top üst direkten auta gitmese belki Fenerbahçe için her şey çok daha kolay olacaktı. İlk on dakikada sağlı sollu ataklarla mavi-beyazlı kaleye akan Fenerbahçe, maçın yedinci dakikasında kaptan Alex’in vuruşuyla skor üstünlüğünü ele geçirdi. Golden sonra sarı-lacivertli takımın rahat bir galibiyet alacağını düşünenler yanıldılar. İlerleyen dakikalarda Ankaraspor’un önce oyunu dengelediğini ardından da Fenerbahçe kalesinde tehlikeler yaratmaya başladığını gördük.

Hatırlayacaksınız, Fenerbahçe’nin 3 gollü galibiyet aldığı Kasımpaşa maçı sonrası “Fenerbahçe’nin sistemi çözülüyor mu?” başlıklı bir yazı yazmış ve 4-3-2-1 sisteminin Fenerbahçe’nin uyguladığı çift ön libero ve tek santrforlu taktiğe karşı ciddi bir alternatif oluşturmaya başladığını yazmıştık. Ankaraspor-Fenerbahçe maçı da bu tezimizi güçlendiren bir karşılaşma oldu. Artık hepimizin aşina olduğu 4-4-1-1 sistemini bozmayan Zico bu taktik düşünceyi şu 11 ile uygulamaya koydu: Kalede Serdar, defans dörtlüsünde Gökhan, Edu, Lugano, Vederson orta alanın sağında Kazım, solunda Deivid göbekte Aruelio ve Maldonado, tek santrfor Semih’in arkasında Alex. Fenerbahçe’ye ciddi anlamda problem çıkaran 4-3-2-1 dizilişine sahip Ankaraspor ise kalede Senecky, defans bloğunda Risp, Emre, Tayfun, Erhan göbekteki üçlü Hamilton, Adem, Hürriyet serbest oynayan kanat oyuncularından De Nigris solda, Tita sağda en uçta ise Mehmet Yılmaz tertibiyle sahaya yayıldı. Ankaraspor teknik direktörü Saffet Susiç orta sahanın ortasında kurduğu üçlü bloktan Hürriyet’i Alex ile eşleyerek bu oyuncunun performansını düşürmek istedi ki, bunda kayda değer ölçüde başarı sağladı. Fenerbahçe’de özellikle Beşiktaş maçı sonrası parlayan Colin Kazım’a yer açmak için Deivid’i sola kaydıran Zico, sağ ayaklı bu oyuncunun devamlı içeri kat ederek oynaması sonucu sol kanatta Vederson’un yalnız kalmasına sebep oldu. Nitekim 31.dakikada Tita’nın Fenerbahçe sol kanadından taşıdığı top Hamilton’un vuruşuyla ağları buldu ve maça eşitlik geldi. Golden sonra ilk yarının kalan dakikaları karşılıklı akınlarla geçti. Alex’i devreye sokmakta zorlanan sarı-lacivertliler, Deivid ve Kazım’ın katkılarıyla rakip kaleye gitmeye çalışırlarken Ankaraspor devamlı surette kendi sağ kanadından Tita ile pozisyon yakalamaya çalıştı. Bu noktada Mehmet Yılmaz’a sıkı markaj uygulayan Lugano’nun takımı adına oldukça faydalı bir oyun oynadığını söyleyebiliriz. De Nigris’in sol kanada yakın oynatılması bu futbolcunun gol yollarındaki etkinliğini büyük ölçüde kısıtladı. Her ne kadar Tita ve De Nigris’e Saffet Susiç tarafından oyun serbestisi tanınmış olsa da bu oyuncular Fenerbahçe’nin kanatlardaki gücünü bildiklerinden yerlerini terk etmeden oynadılar.

İkinci yarı, ilk 45 dakikanın kopyası şeklinde başladı. Bir an evvel gol bulmak amacıyla bu yarıya da hızlı başlayan Fenerbahçe, tam bu hızını kaybetmek üzereyken 58’de Vederson’un ayağından ilginç bir gol buldu. Golden sonra hocalar arasında deyim yerindeyse bir satranç maçı başladı. İlk hamleyi yapan Zico 68’de Kazım-Uğur değişikliğiyle Deivid’i sağ kanada aldı ve sol kanadındaki gediği kapattı. Bu değişikliğe Saffet Susiç’in cevabı oldukça cesur bir hamleyle 4-1-3-2’ye dönmek oldu. Bu dakikada orta sahadan Hamilton ve Hürriyet’i dışarı alan Susiç, Murat Tosun ve Neca’yı sahaya sürdü. Böylelikle Ankaraspor defansı önünde Adem’i tek bırakmış, De Nigris’i ileri uçtaki Mehmet Yılmaz’ın yanına göndermiş ve bu iki futbolcunun arkasına Neca, Murat ve Tita’dan oluşan bir üçlü yerleştirmiş oldu. Sonraki dakikalarda Ankaraspor sakatlanan Tita’yı değiştirmek zorunda kalınca o bölgeye Erhan Albayrak’ı sürüp sol beke Orhan Ak’ı aldı. Zico ise 80’de Semih-Kezman değişikliğine gitti.

Maçın iki kırılma anı 70. ve 88.dakikalarda yaşandı. 70’te Tita'nın pasında ceza sahası içinde topla buluşan Adem'in vuruşunda top direkten geri gelince Ankaraspor, beraberlik fırsatını da tepmiş oldu. 88.dakikada ceza sahasında Risp’in eliyle temas eden topu hakem Halis Özkahya penaltı olarak değerlendirdi. Nedense Alex De Souza sahadayken bu penaltıyı Kezman kullandı ve topu dışarı attı. Maç sonu dönüp baktığımızda Fenerbahçe’nin puan kaybında bu tercihin önemli derecede rol oynadığını görüyoruz. Maçın son saniyeleri ise çok ilginç bir gole sahne oldu. Kayserispor önünde resmi olarak tabelada gösterilen sürenin tamamlanmasından sonra gol bulan sarı-lacivertliler bu kez aynı tip bir golü Ankaraspor’dan yedi. O tarihte Semih’in attığı golü “gayet normal” olarak nitelendiren Fenerbahçe’lilerin Mehmet Yılmaz’ın ayağından gelen gole fazla itiraz etmeyeceklerini düşünüyorum. Netice itibariyle Fenerbahçe Ankara’da iki puan kaybetti ama ligin seyri değişmedi. Şampiyonu Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin sonucu belirler.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..