Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '13

 
Kategori
Blog
 

Kim, nasıl iyi bir blog yazarı olabilir?

Kim, nasıl iyi bir blog yazarı olabilir?
 

İyi bir blog yazarı olmak için, kafamızı çok iyi çalıştırmamız lazım...


Blog yazarlığı, konuyu iyi bilen, yakından takip eden birçok insan gibi, bence de geleceğin yazarlık modelidir. Bu yazarlık türü, şimdilik, yanlızca Amerika'da gerçekten başarılı olmuşsa da; gelecekte, dünyanın her ülkesinden uluslararası başarı ve şöhrete kavuşmuş blog yazarları çıkacaktır elbette.

Blog yazarlığı, kitap yazmadan kitleselleşmenin en kestirme yoludur. Blog yazarı olmak için ne bir yayıncıya, ne bir yapımcıya, ne de kitaplarımızı okurlarımıza ulaştıracak dağıtımcılara ihtiyacımız var.

İyi bir blog yazarı olmanın koşullarını ve yapmamız gerekenleri kısaca şu şekilde sıralayabilirim:

- Bizi, çalışma masamızdan kalkmamıza bile gerek kalmadan tüm dünyaya ulaştırabilecek bir bilgisayar ve o bilgisayarın, sorunsuz bir biçimde işleyen bir internet bağlantısı... ( Bu yazdığımı küçümsemeyin hemen... Çünkü bu, çok önemli...)

- Eğer bu işi, gırgırına, laf olsun diye, kafamıza estikçe yapacağımız bir hobimiz olarak görmüyor ve iyi bir blog yazarı olmak istiyorsak, en başta kendimize gerçek anlamda ve yeterli düzeyde güveniyor olmalıyız.

- Ağırlıklı olarak hangi konularda yazacağımıza baştan karar vermiş olmamız, bu yolculuğumuz boyunca düşeceğimiz kararsızlıklardan, yağmur, kar ve fırtınalardan en üst düzeyde korunmamızı, yazarlık güvenimizi en hızlı biçimde kazanmamızı sağlayacaktır.

- Sürekli gelişme, değişme ve bıkıp usanmadan yenilenme ihtiyaç ve becerisine sahip olmamız, hedeflerimize ulaşmamızı oldukça kolaylaştıracaktır.

- Entelektüel yönü güçlü, gözlem gücü yüksek, analitik aklı, diyalektik mantığı, eleştirel düşünme yetisi hızla zenginleşen, duygusal zekası, empati gücü, algılama ve farkındalık eşiği yüksek, teknolojiyle barışık olan blog yazarları, tereddütsüz biçimde, engel tanımaksızın öne çıkacaklardır.

- Sahip olduğu akıl ve duygu becerilerini tam anlamıyla ve kordineli bir biçimde ortaya koyabilenler, potansiyelini gerçekleştirme gücü gerçekten güçlü olanlar; kendisinden ve çevresinde olup bitenlerden en iyi şekilde faydalanmasını bilenler; tüm yazarlık türlerinde de olduğu gibi; blog yazarlığı yaparken de çok başarılı olacaklar.

-  Araştırma sabrı yeterli, bilgi, belge ve olayları akıl süzgecinden geçirme ve muhakeme gücü gelişmiş, bilimsel şüphecilik yolundan ayrılmayan, dogmatik düşüncelerden çok; sorgulayan aklın rehberliğine inananlar, hem çok iyi birer blog yazarı hem de tam anlamıyla gelişmiş insanlar olacaklar.

- Blog yazarı olmaya karar verdiğimizde ve yapacağımız blog yazarlığı yolculuğumuz boyunca net hedefler ortaya koymamız ve bu hedeflerimizi de belirgin zaman aralıklarına paylaştırmamız; iyi bir blog yazarı olmak konusunda işimizi oldukça kolaylaştıracaktır bence.

- Kişisel bir tarzı, etkin, mutlu, doyumlu bir yaşamı olanların ya da o yaşam biçimine sahip olmasa bile, istikrarlı bir biçimde o koşulları oluşturmak için çalışanların, yaşadıkça kendisini geliştirmeye kararlı olanların, blog yazarı olması da hayat başarısına ulaşması da diğer insanlardan çok daha kolay olacaktır kesinlikle.

- İnsana, topluma net biçimde söyleyebileceği düşünceleri, yüksek duygusal cesareti, akılcı ancak sonuna kadar risk alabilen, durması gereken yeri de iyi bilen bir içsel dengesi olanlar, iyi bir blog yazarı olma yolunda hızla ilerleyeceklerdir.

- İyi bir blog yazarı olmaya karar verenlerin, sağlam bir yaşam vizyonuna, kişisel ya da toplumsal, kendilerine hangisini daha uygun buluyorlarsa o yönde geliştirecekleri, dillendirecekleri sağlam bir misyona sahip olmaları, yazarlık çizgilerini, yazım teknik ve tercih ve becerilerini, yazarlık üsluplarını oldukça belirginleştirecek ve iyi bir blog yazarı olmak konusunda işlerini oldukça kolaylaştıracaktır.

Bildiğiniz gibi, blog yazarlığıyla ilgili düşüncelerimi zaman zaman buradan, sayfamdan herkesle paylaşmaya çalışıyorum. Ben her ne kadar yazarlık yolculuğuna çok geç kalarak başlamış olsam da, en azından benden yaşça çok genç, geleceklerinin benden, bizden çok daha parlak olacağına yürekten inandığım genç arkadaşlarıma elimden geldiğince yol göstermeye çalışıyorum; şu yazdıklarımla...

Ve elbette biliyorum ki, ben, henüz, kimselere iyi bir yazarın nasıl olması gerektiğini anlatacak kadar yetkin, kendi yazarlık becerisini, yeteneğini, gücünü kanıtlamış bir adam değilim.

Benim bütün çabam, kişisel deneyimlerimden de faydalanarak "Acaba nasıl iyi bir blog yazarı olunabilir?" sorusunun cevabını merak eden kendim ve herkese; Cemce cevaplar verebilmektir.

Çorbada biraz da olsa, tuzum olursa, çok mutlu olurum. İyi bir blog yazarı olmanın yol ve yöntemlerini  anlatacak her arkadaşımıza da minnettar kalırım.

Bu yazının amacı, kesinlikle blog yazarlığı konusunda akıl vermek, ahkam kesmek değil, dileyenlerle bu konudaki düşüncelerimi paylaşmaktır.

Gerisini okurlarımın takdirine bırakıyorum.

Ve biliyorum ki, yaşamda paylaştıkça büyüyen birinci şey sevgiyse, ikincisi de bilgidir. Ama doğru, ama yanlış, sahip olduğum sevgiyi de bilgiyi de herkesle paylaşmaya çalışıyorum.

Sürç-ü lisan ettiysek, affola!...

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..