Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '08

 
Kategori
Siyaset
 

Kime oy vereceksiniz

Kime oy vereceksiniz
 

“Milyonla çalan mesned-i izzette şerefraz
Birkaç kuruş murtekibin câyi kürektir.”

(Milyonla çalan baş tacıdır / Birkaç kuruş götüreni kürek mahkûmu yaparlar)

ZİYA PAŞA

Ne kadar güzel söylemiş Ziya Paşa.

Yazının başlığı ile ilintili oldu mu sizce? Ziya Paşa’nın yukarıda aktardığım beyitini izah etmeye gerek yok sanıyorum. Günümüze de, ne kadar güzel uyuyor.

Siyasal partilerin yerel yönetim adayları açıklanmış değil, henüz. Ancak ortalıkta bazı isimler de dolaşmıyor değil. Bu isimlerden kime oy vermeyi düşünüyorsunuz?

Bunların içinde başarılı hizmetlere imza atmış olanlar olduğu gibi leylek gibi hizmet süresi laklakla geçmiş olanlar da var. Mal varlıkları şaibeli olanlar da var olmayanlar da var. Ahlaki zaafları olanlar olduğu gibi neler yaptıkları ile neler yapabilecekleri aşikar olanları da var. Öğrenim durumları farklı farklı. Temsil yetenekleri farklı. İçlerinde bilgisayarda program yapabilenler de var bilgisayar farkındalığı olmayanlar da var. Okuduğu bir paragraflık yazıyı anlayamayacak olan da var. İki satırlık bir dilekçeyi kaleme alamayacaklar da var.

Belediye başkanlıkları, köy ve mahalle muhtarlıkları ve il genel meclisi üyelikleri; “Olsun da bizden olsun - İhtiyacı olanlar seçilsin de maaşını alsın - Bir de bunu deneyelim – Aman ha iktidar partisinden olsun da kim olursa olsun – Ben ilgilenmiyorum – Seçilen maaş alacak bana ne - Bu kazığı biz çaktık, biz çıkarırız – Falan kişi olmasın da kim olursa olsun – Gönlümüz senden yana ama şu aday da bizim akrabamız olur ne yapalım - vb. “ denilecek makamlar değildir.

Sandık, öç alma yeri değil, mevcutlardan uygun olanı seçme aracı olmalıdır. Eften püften gerekçelerle yaşadığımız beldeye bir beş yıl daha hizmet gelmesine engel olmayalım.

Siyasi partiler demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Sayın başbakan ve bazılarının dediği gibi demokrasi araç değildir. Siyasi partiler demokrasinin araçlarıdır. Vazgeçilmez değildirler. Önemli olan vatandır, bu ülkede yaşayan insanların mutluluğudur. Siyasi görüşlerimizin uygarca görüşülmesi, tartışılması, fikirlerimizin çarpışması ile daha güçlü fikirler ortaya çıkacaktır.

Hiçbir konuyu görüşmekten, tartışmaktan korkmayalım. Seçimlerin yapılacağı güne kadar hem kendimiz araştırıp inceleyelim hem de bu yolla adayların kendilerini geliştirmeleri için onları olumlu biçimde etkilemeye çalışalım.

Adaylardan birine oy verebilmek için saptadığımız ölçütleri sıralayalım. Adaylara her bir ölçüt için not verelim. Bu adaylar içinden de yaşadığımız kenti, beldeyi, köyü, mahalleyi; bilgisiyle, birikimiyle, beceri ve davranışlarıyla, temsil yeteneği ile hizmet aşkı ile doğruluğu, dürüstlüğü ile haktan ve adaletten yana oluşu ile çağdaş anlamda kalkınmış, gelişmiş bir yerleşim birimi haline getirebilecek olanını yetkilendirelim ve görevledirelim.

Aday Ali olur, Veli olur. Hasan olur Osman olur. Ben de olabilirim, sen de olabilirsin.

Senin yapman gereken öncelikle aday belirleme sürecine aktif olarak katılman. Daha sonra da mevcut adaylar içinden doğru, dürüst, çalışkan, vizyon ve misyon sahibi , özü sözü bir olan birini işbaşına getirmek için oy vermek olmalıdır.

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..