Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

Kimler E-ticaret yaparak ürünlerini İnternette satışa sunabilir ?

Kimler E-ticaret yaparak ürünlerini İnternette satışa sunabilir ?
 

Elektronik Ticaret Sitesi


İnternette online satış yapılması için gerekli olan sistemlere e-ticaret adı verilmektedir. Sanal ortamda üretici, toptancı, firma ve tüketicileri bir araya getiren ve online ödeme sistemleri kullanılarak satış yapılmasını sağlayan alışveriş sitelerinin alt yapısıdr. Peli e-ticaret yapılabilmesi için neler gereklidir, kimler e-ticaret yapabilir ?

Bu soruları ve daha fazlasını Neticaret e-ticaret uzmanlarına sorduk.

Neticaret e-ticaret uzmanları ile birlikte yapılan kısa röportajın ardından kimlerin e-ticaret sitesi kurarak internette ürünlerini pazarlayabileceğini ve hangi proedürleri yerine getirmesi gerektiğini öğrendik. Aynı zamanda en sağlıklı bir şekilde nasıl online pazarlama yapılır bazı tiyolar aldık.

E-ticaret yapılabilmesi için gerekli şartlar nelerdir ?

İntrenette e-ticaret sitesi açabilmeniz ve ürünlerinizi pazarlayabilmeniz için ilk gerekli şartınız bir şirket sahibi olmanızdır. Aynı fiziksel mağazalarınızda olduğu gibi ürünlerinizin faturalandırılması ve şirketinizin üzerinden devlete vergilerin beyan edilmesi gerekmektedir. Türk Ticaret Hukuku'na göre intrernette ticaret yapılabilmesi için kesinlikle şirket sahibi olunması gerekir. Şirketinizin statüsü ise e-ticaret sitesi kurmanızın önüne geçmez. Statü fark etmeden şahıs, anonim, limited ve diğer türde şirketlere sahip olan işletme ve girişimciler elektronik ticaret sitelerini açarak internette ürün satışı gerçekleştirebilirler.

Sadece şirket sahibi olunması internette ticaret yapmaya yeterli oacak mıdır ?

Hayır yeterli değildir. İnternette ticaret yapılabilmesi için profesyonel bir e-ticaret sisteminin kullanılması ve bu sistemin ileri derece güvenlik önlemleri ile donatılarak e-ticaret yapılabilmesi için gerekli bütün özellikleri sahip olması gerekmektedir. İnternette sağlıklı bir şekilde ürün ticareti yapılması isteniyor ise bu konular üzerinde durulması önemlidir. Kullanılacak olan sistemin yönetim panelinde online sipariş ve kargo takibi, müşteri-ürün-site yönetim alanları, ürün-muhasebe-ödeme sistemlerinin rahatlıkla kurulumunun yapılabilmesi, rahat ve kolay yönetim paneline sahip olması, gelişmiş opsiyon yönetimleri, geliştirilebilir tasarım, ulsular arası güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığına dair konularda detaylı bir araştırma yapılması gerekir. Bu araştırma ileride yaşanabilecek olan maddi ve manevi zararların önüne geçebilecek olan en önemli araştırmadır. 

Ödeme sistemleri nasıl kuruluyor sisteme ?

Genellikle profesyonel e-ticaret sistemlerinde ödeme sistemlerinin entegrasyonu sorunsuz bir şekilde sağlanabiliyor. Ancak burada işletmenin yapması gereken bazı başvurular bulunuyor. Bir e-ticaret sitesi kredi kartı, eft, havele veya mobil ödeme ile müşterilerinden tahsilat yapabiliyor. Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmesi için sanal pos alınması ve sanal pos alınabilmesi için ise bankalara şirket ve e-ticaret site bilgileri ile başvuru yapılması gerekiyor. Aynı zamanda Payu, Paypal, İpara ve Paynet gibi online ödeme sistemi kuran firmalara başvuru yapılarak da kredi kartı ile satış gerçekleştirilebiliyor. Havale ve Eft ile ödeme alabilmek için ise şirket bilgileri ile bankalardan hesap açtırılması yeterli oluyor. Kargo ile kapıda tahsilat yapılabilmesi için ise herhangi bir firma ile yine şirket bilgileri ile anlaşılması gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir mevzu bulunmakta. Açılacak olan e-ticaret sitelerinde bütün ödeme sistemlerinin entegrasyonu (kurulumu) sorunsuz bir şekilde yapılabilmeli.

Kimlerin e-ticaret yapabileceğinden ve e-ticaret sitesi aaçabilmek için gerekli proesedürler hakkında bilgi sahibi olduk. Peki e-ticaret sitesi açtıktan sonra satışlar nasıl gerçekleştiriliyor ? Birden herkes siteye akın mı ediyor ya da farklı bir çalışmamı yapılıyor ?

Oldukça güzle bir soru ve belki de e-ticarete girmek isteyenlerin en çok dikkate etmeleri gereken konular arasında. Bir e-ticaret sitesi açıldıktan sonra siteye ürünler girilmeye başlar. Ürünlerin içerikleri, görselleri ve özellikleri ile birlikte girilmesi arama motorlarından (Goglle, Bing, Yandex, Yahooo vs.) bir kullanıcı trafiğinin yaşanmasını ve buna paralel olarak satışların yapılmasını sağlayacaktır. Ancak belirli bri süre sonra eklenecek ürünlerin sayısı azalabilir ve hatta bitebilir. E-ticaret sektörü rekabetçi bir sektördür. Bu sebepledir sadece arama motorları üzerinden gelecek olan kullanıcılar ile bağımlı kalınmamalı aynı zamanda sosyal medya, reklam ve tanıtım üzerine de stratejik çalışmalar yapılması gerekmektedir. 

Daha önce bizlerle yapılmış olan bir toplantının ardından blog.milliyet.com.tr'da yazmış olduğunuz bir makale bulunmaktaydı. " Bu yazı e-ticaret sitenizde cirolarınızın artmasına sebep olacak! " konu başlıklı o makaleyi okuyarak yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

www.neticaret.com.tr

 

 

 

 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..