Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '14

 
Kategori
Felsefe
 

Kimler Etik dersi verebilir?

Etik kavramı Türkiye'ye yerleşti yerleşeli kavram değiştirip duruyor. Ahlak felsefesinin içinde yer alan bu kavram, Türkiye de dinle harmanlanıp farklı yerlere geldi. Hiç olmayacak insan etik dersi vermeye başladı. 

Peki kimler etik dersi verebilir? 

Mesela çalıştığı kurumda işten atılan arkadaşı için hiç sesini çıkarmayan biri etik dersi veremez. 

Silahlarıyla meşhur olmuş bir ülkenin, ülkesine özgürlük heykeli dikmesi kadar saçma bir şey olur bu. Politikacılarda etik dersi veremez. Çünkü bir siyaset kanunudur yalan söylemek. En güzel yalan söyleyen kesinlikle iktidar olur. Hoş Amerika'ya bakarsak yine de biraz onurlular. En azından nükleer bomba atıkları ülkeye hala taziye mesajı verip kötü espiriye imza atmadılar. Çünkü buda etik dışı bir davranış olurdu. 

Gazeteciler kızmasın ama gazetecilerde etik dersi veremeyenler içine giriyor. İşine geldiğini gören, işine geldiğini görmeyen, işine geldiği gibi işine giden. Parası olanla doğrudan telefon hattına sahip, sokakta vatandaşın yanında olmayan onunla ilgili göstermelik haber yapan medya çalışanları etik dersi veremez. Ahlak dersi veremez. Onlar bu işlerin çok uzağındadır. Çünkü haksızlık karşında susarak en büyük şeytanı onlar oynamış oluyor. 

İnsanı yardım kuruluşları, sendikalar, derneklerde etik dersi veremeyenlerin içine giriyor. Şimdi diyeceksiniz ki; yahu onların günahı ne? Hemen söyleyeyim. Çünkü onlarda dünyanın sorunları karşında 'çaresizlik' bahanesi adı altında bir pasifizm yaşıyor. Onlar da dünyaya aslında adaletin, iyiliğin, doğruluğun güzelliğin gelemeyeceğini duyuruyor.

Hümanist birkaç kişiyi de etik dersi veremeyeceklerin içine alabiliriz. Şunun için söylüyorum bunu. Siz hiç bütün dünyanın tek bir olaya kilitlenip üzüldüğünü, ağladığını gördünüz mü? Ben görmedim. Tarihte görmediğini söylüyor. Tarihçilerde... Şimdi bu hümanistler neyin hümanisti? Kendine hümanist diyelim mi onlara? Kızarlar mı? 

İçimizde en masum olan etik dersi versin. Sahi çocuklardan başka kim kaldı bize etik olmayı öğretecek. Arkadaşının canı çekmesin diyerek yemeğini saklanarak yiyen bir çocuk bize çok büyük hocalık yapabilir. Bana hocalık yapmasını isterim o çocuğun. Sokaklarda öldürülmeden önce ona ulaşabilirsem tabi.

Son olarak bana gelirsek, sen kimsin be! Diyeniniz olacaktır. Ben de etik dersi veremem ama en azından kimlerin 'etik' dersi veremeyeceğini söyleyebilirim. Ha bu arada, sen etek bekçisi müslüman. Sen de etik dersi veremezsin.

İyi hafta sonları Türkiye...

Emre Erden  

 


 

 
Toplam blog
: 203
: 322
Kayıt tarihi
: 16.11.13
 
 

1991 İskenderun doğumlu. EMU Mütercim Tercümanlık, Amasya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezun..