Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kimler içiyormuş?

Kimler içiyormuş?
 

Ülkemde yapılan bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu araştırma sigara ile ilgili.

Bakın bakalım sigarayı kimler daha çok içiyor, kimler bırakmaya çalışıyor, kimler hangi yaşlarda özenti ile sigaraya başlıyor, hangi yaş guruplarında sigara içen sayısı artıyor.


19 Mayıs'ta yürürlüğe giren kapalı alanlardaki sigara yasağı, bu fırsattan yararlanarak sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısını artırdı.


Aslında bu durum son birkaç yıldır artış gösteren sigara bırakma eğiliminin bir sonucu.


Nitekim Türkiye'de sigara içenlerin oranı 2002 yılında yüzde 41.6 iken bu rakam 2007 yılında yüzde 37.5'e düştü. Buna karşılık, sigarayı bırakmayı deneyenlerin oranı ise aynı dönemde yüzde 40.1'den 48.9'a yükseldi.


Gerçekleştirilen TGI Türkiye Araştırması'na göre, sigara içenlerin yüzde 65.4'ünü erkekler, yüzde 34.6'sını kadınlar oluşturuyor.

Sigara içenlerin profiline yaş grupları açısından bakıldığında ise, 18-34 yaş arası gençlerin yüzde 47.7'sinin sigara içtiği ve bu oranın diğer yaş grupları arasında en yüksek rakam olduğu göze çarpıyor.


Sigarayı bırakmak isteyenler arasında ise kadınların, çalışmayanların, eğitimli kesimin yoğun olduğu dikkat çekiyor. Sigara içenlerin ve bırakmak isteyenlerin gelir düzeyi açısından görünüşlerine bakıldığında ise, en fazla sigarayı aylık geliri 2 bin YTL ve üzeri olan üst gelir grubunun içtiği ortaya çıkıyor. Bu grubun yüzde 49.2'si sigara kullanıyor ve yüzde 48.8'i sigarayı bırakmayı deniyor.


Günde ne kadar sigara içildiği göz önünde bulundurulduğunda, üst gelir grubunun yüzde 67'sinin günde bir paketten az sigara içtiği göze çarpıyor.

Bir paket ve üzerinde sigara içenleri ise büyük çoğunlukla orta ve alt gelir grubu oluşturuyor.


Bu yoğunluk özellikle ekonomik olarak geçiş niteliği taşıyan, bu nedenle de stres yaratan 500-700 YTL ile 1.000-1.600 YTL arası gelir gruplarında beliriyor. Bir başka deyişle, sınıf atlama stresi yaşayan kişilerin sigara içme eğilimi daha yüksek.


Sigara kullanan her 5 kişiden 1'inin kişisel gelirinin olmaması da dikkat çeken bir diğer unsur. Buna karşılık sigarayı bırakmayı en fazla deneyen gelir grubu da yüzde 52.5 ile yine hiçbir kişisel geliri olmayanlar. Sigara içenlerin yaklaşık yarısı, aylık kişisel geliri bin YTL veya altında olanlar.


Görüldüğü gibi zenginler sigarayı bile bilinçli içip(!) günlük bir paketten az içiyor. Ya garibanlar, ceplerindeki son paralarının çoğunu da sigaraya yatırıp, günde Allah ne verdiyse, bir-iki-üç pakete kadar içebiliyorlar(!)


Bir insan iradesine sahipse, ben bu sigarayı bırakacağım diye biliyorsa. Bırakır. Bende onlardan birisiyim. Bu gün sigarayı bırakmamın birinci yılını kutluyorum.


Herkese dumansız günler.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..