Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '14

 
Kategori
Kimya
 

Kimya rol yapmayı bilmez

Kimya rol yapmayı bilmez
 

Bir Kimya Laboratuvarı Daima Üretkendir..


Temel alanlara neden bu isim verilmiştir, düşünmek lazım. Evet temel alanlar yaşamın özünü oluşturan bilgiler içeririler bu doğrudur. Mesela; Kimya suyun yapısını da açıklar, havanın yapısını da. Su ve havanın olmadığı bir gezegende hayat olmayacağından bundan ötesi zaten teferruattır.

Kendi adıma Kimyayı çok severim. Herkesin kendi eğitim alanını sevmesi doğaldır bunu bilirim ama zaman zaman da sorgularım. Benim için Kimyayı daha çekici kılan yanı nedir diye.

Bazen derste öğrencilerime soru sorduğumda da, uzatılmaya çalışılan cevaplara, bir sınır çizmekte zorlanmam. Neden mi, biz de her şey nettir, Kimya tabiri caizse doğrucu, seçici ve ne istediğini bilen bir alandır çünkü.

Sevdiği, sevmediği daha çok sevdiği, reaksiyon verip vermeyeceği bileşikler ve koşullar sayılarla bellidir.

Birbiri ile reaksiyon vermeyecek iki elementi bin yıl yana yana bırakın mevcut koşullarda bir bileşik oluşturmayacaktır.

Hele konu biyokimya ve reaksiyon enzimatikse, o enzim ilgi duymadığı bir bileşikle asla reaksiyon vermeyecek öylece bekleyecektir. Hatta bazen aynı bileşiğin bir izomeri ile reaksiyon verirken diğeri ile vermeyecektir. Reaksiyon vermek konusunda çok ama çok seçici olabilecek bundan asla taviz vermeyecektir.

Bir kimya problemini çözerken belki bir kaç yol önerebilirsiniz ama bulacağınız sonuç daima tektir. Her bileşiğin formülü, içeriği, hangi koşulda kimle reaksiyon verip vermeyeceği, rengi, kokusu, tadı, erime noktası, kaynama noktası vs bellidir.

Belki o yüzden fen alanında çalışan insanların geneli, daha az sosyaldir,yine o yüzden biraz daha az konuşuyor olabilirler, insan ilişkilerinde de rol yapmayı bilmezler ve içlerinden geldiği gibi davranmayı normal zannederler. Onlar için her şey bellidir.
Sevmediği birine seviyormuş gibi yapmaz, zorlama ile reaksiyon olmayacağını olsa bile bu bileşiğin kararlı olamayacağını ve çok hızla bozunacağını bilir çünkü.

Reaksiyon vermesi gerekiyorsa bazen dinamit gibi patlayabilirde, bazen demirin paslanmasında olduğu gibi yıllarca için için yanabilir de, bazen bir tohum gibi yıllarca toprakta bekleyip çimlenmek için fotosentez şartlarının oluşmasını da bekleyebilir de, ama onda her şey gerçektir, olması gerektiği gibidir.

Neden mi?

Çünkü;

Kimya rol yapmayı bilmez...

 

 

Saygılarımla..

 Prof. Dr. Nazan Apaydın Demir

 
Toplam blog
: 130
: 1375
Kayıt tarihi
: 08.04.14
 
 

Muğla Üniversitesinde Prof. Dr. olarak çalışmaktayım. Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkez..