Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '14

 
Kategori
Güncel
 

Kınalı Ali

Kınalı Ali
 

KINALI ALİ ANITI alıntıdır.


 
Çanakkale Zaferinin 99.yıldönümünde çeşitli etkinliklerle saygıyla ve minnetle anacağız Aziz şehitlerimizi, herbirini ayrı ayrı saygıyla anıyor. Bugün sayfamı Kınalı Ali'ye bırakıyorum. 
Kınalı Ali bir Çanakkale şehididir ve Zile'lidir. Araştırmalarından alıntılar yaptığım değerli hemşehrim Ahmet Divrikoğlu'na teşekkür ederek sözü kendisine bırakıyorum.
 
"Milletlerin de insanlar gibi tarih boyunca kaderlerini etkileyecek çok az miktarda sahip olabilecekleri dönüm noktaları vardır. Bu dönüm noktalarını görebilen ve uygulamaya koyabilen milletler tarihe yön vermeyi ve bu şekilde anılmayı hak ederler."
Bizim milletimiz tarih boyunca hep onunla yaşamış, esarete boyun eğmemiş, hürriyet ve istiklâlinden asla ödün vermemiş nadir milletlerden biridir, birincisidir. Türk Milleti'nin vatan uğrunda genç, ihtiyar, kadın, çocuk demeden şehadet şerbetini içmek için birbiri ile yarışan Dünya'da başka bir örneği yoktur.
Milyonlarca isimsiz Şehitlerimiz içerisinde bazıları kahramanlıkları ile efsaneleşmişlerdir. 
18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi yedi düvele “Düvel-i Muazzama”nın en gelişmiş silâhlarına rağmen (İngilizler’in kullandığı bir top mermisi düştüğü yerde 15 m çapında, 4 m derinliğinde bir çukur açmakta örneğinde olduğu gibi) Türk’ün var olma zaferidir. Yalnız Türk’ün değil İslâm’ın da var olma savaşıdır.
KINALI ALİ, yurdumuzu işgal etmek için ta Yenizelanda'dan, Kanada'dan, İngiltere'den, Fransa'dan.. devrin en modern gemi ve silâhları ile zafer hayal ederek, Çanakkale'ye çıkmaya çalışan düşmana memleketi Zile'den koşup, "ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" dedirten yiğitlerden biridir.
Çanakkale Savaşı dendiğinde akla gelen şehit menkıbelerinden bir tanesi de KINALI ALİ Menkıbesi'dir. Özetle şöyledir :
Üsteğmen Faruk bölüğüne yeni gelen askerleri kontrol ediyor, onları tanımak için de sorular yöneltiyordu. Bir ara saçı kırmızıya boyanmış bir delikanlı görür. Merakla;
- Adın nedir senin evlâdım?" der.
- Ali Komutanım.
- Nerelisin?
- Tokat ZİLE’denim.
- Peki evlâdım, bu kafanın hali ne?
- Anam cepheye gelirken kına yaktı komutanım.
- Ne için oğlum?
- Bilmiyorum komutanım.
- Peki gidebilirsin KINALI ALİ.
O günden sonra herkes O’na “KINALI ALİ” demekle kalmaz, kınasıyla da dalga geçmeye başlar.
Bu arada Kınalı Ali cana yakın, cesur tavırları ile arkadaşlarının sevgisini kazanmıştır, ama saçındaki “KINA” yüzünden içinde bir burukluk kalmıştır.
Oturur, ailesine mektup yazar.
Mektubuna “Sevgili Anacığım, Babacığım hasretle ellerinizden öperim. Çok iyiyim, beni merak etmeyin.” diye başlar. Tüm aile fertlerinin hele de minik oğlu Hüseyin’in halini hatırını sorduktan sonra, mektubunun sonuna bir not düşer anasına…
Ali’nin kendisinden hemen sonra askere gidecek Ahmet isimli bir kardeşi daha vardır. “Anacığım” der :
- Kafama kına yaktın, burada komutanlar ve arkadaşlarım benle dalga geçtiler. Sakın kardeşim Ahmet’e de kına yakma. Onunla da dalga geçmesinler anacığım.
Bu arada savaş bütün şiddetiyle devam etmekte ve hızını arttırmaktadır. KINALI ALİ ve arkadaşları şehit düşmüşlerdir.
Ancak Ali’nin annesinin, oğlunun şehit düştüğünden henüz haberi yoktur.
Oğlunun mektubuna cevap yazıp göndermiştir.
KINALI ALİ’nin sağ kalan arkadaşları ve komutanları gözyaşları arasında bu mektubu okurlar.
Mektupta şöyle der anası :
“Sevgili oğlum, ciğerparem, Ali’m” diye başlar Ana…
Yazmışsın ki “Kafamdaki kınayla dalga geçiyorlar, kardeşime de yakma!" demişsin. Kardeşine de kına yaktım. Komutan ve arkadaşlarına söyle. Seninle, senin kınanla dalga geçmesinler. Bizde âdet üç şeye kına yakarlar :
1. Gelinlik Kıza; Gitsin ailesine, çocuklarına KURBAN OLSUN diye,
2. Kurbanlık Koça; Allah’a Kurban olsun diye,
3. Askere Giden Yiğitlerimize, Mehmetçiklerimize; “VATANA KURBAN OLSUN” diye.
Senin de arkadaşlarının da gözlerinden öperim. Kınan mübarek olsun…
KINALI ALİ şehrimizin Yaylakent (Gederük) Köyü’nden Çıtıkoğulları’ndan Hüseyin oğlu olup, Çanakkale Savaşı’nda görevli olduğu 4. Kolordu, 11. Fırka, 126. Alay, 1. Tabur, 4. Bölük’te 22.02.1915 tarihinde Seddülbahir’de şehit olduğu bilinmektedir.
Aziz Şehidimiz’in bir heykeli şehrimizin en güzel parkına veya merkezî yerine dikilmeli. Adı, adres olarak en çok kullanılan caddeye veya yeni oluşacak bir mahalleye verilerek zaten ölümsüzleşmiş olan KINALI ALİ’mize hemşehrilik görevimizi yerine getirmeliyiz. Bu görev Belediye’mize, sosyal ve meslekî kuruluşlarımıza düşmektedir."
 
"Zile İlçesinde Belediye Tarafından Heykeltıraş Cahit Koşçoban'a yaptırılan 'Kınalı Ali' Anıtı, Çanakkale Savaşı'nda şehit düşünceye kadar hep 'Kınalı Ali' olarak çağrılan şehit askerin adını yaşatmak için törenle açıldı."  
Not: Sayın Ahmet Divrikoğlu'na ait Özhaber Gazetesi - 20.03.2008, tarihlidir. Kaynakta geniş kapsamlı bir araştırma yazısı bulunmaktadır. Ancak ben mümkün olduğunca kısa almaya çalıştım. Ve sevinerek anıtın açılış haberinide ekledim. Emeği geçenlere  saygı selamlarımla!  
 
Ayrıca  bu gün hepimizin yıllar boyu  adını koyamadığımız  duygularımızın tercümanı, minik serçemiz sevgili SEZEN AKSU bir operasyon geçiriyormuş kolaylıklar ve acil şifalar diliyorum.
 
 
Kaynaklar:   http://www.canakkaleonline.com
Araştırma : Ahmet DİVRİKLİOĞLU (Tufan)
(Özhaber Gazetesi - Yıl : 8, Sayı : 753, 19.05.2006 tarihli nüshasında yayımlandı.) 
Özhaber Gazetesi Armağanıdır - Mayıs 2006, 11 sh
Şube Müdürleri'nden Hemşehrimiz Sayın Nizam AKSU Bey'e Katkılarından Dolayı Müteşekkiriz.
Kategori: ARŞİVDEKİ HABERLER
Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2008
Geçerli Tarih: 17 Mart 2014 22:47:27
Site: Tokat Haberci Gazetesi 
URL: http://www.tokathaberci.com/haber_oku.asp?haber=492
 
 
 
 
Toplam blog
: 209
: 350
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Kurşun kalemden gelen ağaç kokusunun kağıtla buluşma büyüsüyle yoluna devam eden, Lise mezunu, ha..