Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '17

 
Kategori
Hukuk
 

Kiracının Tahliyesi Sebepleri

Kiracının Tahliyesi Sebepleri
 

Ev ya da işyeri sahibisiniz. Ancak bir kiracınızdan memnun değilsiniz. Ya kiralarınızı geciktiriyor ya da ödemiyor ve bu gibi nedenlerle kiracınızı çıkartmak istiyorsunuz. Hukukumuzda yer alan kiracı tahliye sebeplerinden birinin bulunması halinde ancak kiracınızı çıkartabiliyorsunuz. Kiracınn tahliyesi sebepleri sınırlı sayıda sayıldığı için sözleşme ile yeni kiracı tahliye sebebi üretilememektedir. Yaşadığınız durumla ilgili en kesin çözüm ise bir avukat ya da hukuk bürosundan yardım almalısınız. Ancak aşağıda da hukukumuzda sayılmış olan tahliye sebepleri hakkında bilgiler verilmiştir.

Kiracının Tahliyesi Sebepleri

1-Yazılı tahliye taahhüdü ile kiracının tahliyesi

Kiracı ile ev sahibi arasında imzalanmış olan yazılı tahliye taahhüdü mevcut ise bu belgede belirtilen tarihlerde tahliye gerçekleşmez ise belirtilen tarihten itibaren 1 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası açılabilmektedir. Ancak kira sözleşmesine bir madde olarak tahliye taahhüdü eklenememektedir ve eklenmiş olsa da geçerli kabul edilmemektedir. Ayrıca kira sözleşmesi ile aynı gün kiracı ile ev sahibi arasında imzalanmış olan yazılı tahliye taahhütnamesi de geçersizdir. Yargıtay kararlarına göre kira sözleşmesi ile tahliye taahhüdü arasında belli bir süre olmalıdır. Tahliye taahhütnamesinde esas olan yazılı olmasıdır. Bunun yanında bu nedene dayanılarak açılan davalarda davacı olarak illa ki ev sahibi değil kiralama işlemini yapan kişi de olabilmektedir.

2-Konut ya da işyeri ihtiyacı ile kiracının tahliyesi

Kiraya verenin kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı olması halinde kiracınızı bu nedene dayanarak tahliye edebilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak kiracı ile imzalanmış olan kira sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılmalıdır. Ancak önemli olan ev sahibinin ihtiyacının gerçek, samimi, zorunlu ve devaml olmasıdır. Bu davayı ev sahibi gibi kiraya veren ya da söz konusu konut ya da işyerini kullanım hakkı bulunan kişi de açabilmektedir. Burada bildirim sürelerine dikkat etmek gerekir.

3-Konut ya da işyerini yeni satın almış olan ev sahibinin ihtiyacı ile kiracının tahliyesi

Bu kiracı tahliyesi sebebine göre gayrimenkulu yeni edinen kişi taşınmazı almasından itibaren 6 ay içerisinde tahliye davası açabilmektedir. Ancak el değiştirme işleminin ardından kiracıya bu durumu, ihtiyacını, tahliye talebini ve aksi halde dava açabileceğini 1 ay içerisinde bildirmek şartı mevcuttur.

4-Taşınmazın tekrardan inşaatı ve büyük onarımı ile kiracının tahliyesi

Konut ya da işyeri metruk durumda ve yeniden yapılması söz konusu olması halinde ev sahibi kira sözleşmesinin süresinin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açabilmektedir. Bunun için kiracıya da herhangi bir ihtarname de çekilmesi gerekmemektedir. Ancak önemli olan taşınmazın tekrardan inşaatı ve büyük onarımı bulunmasının ilgili teknik bilirkişiler tarafından tespit edilebilecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca büyük onarım esnasında da kiracının içeride oturamayacağının ispatı gereklidir.

5-İki haklı ihtar nedeni ile kiracı tahliyesi

Kiracıya karşı bir kira yılı içerisinde iki haklı ihtar çekilmesi durumunda kirayaveren kiracıyı tahliye ettirebilmektedir. Kiracıya noterden yazılı bir ihtarname çekmelidir. İhtarnamelerin arka arkaya çekilmesine gerek yoktur, bir kira yılı içinde olması yeterlidir ve kira süresinin bitiminden veya bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarın gönderildiği kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde dava açmalıdır.

6-Kiracının ya da eşinin kiralanan yerdeki belediye sınırları içerisinde farklı bir konutunun bulunması nedeni ile kiracının tahliyesi

Ev sahibi buna dayanarak kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay içinde tahliye davası açabilir. Ancak kiracı ya da eşi bazı durumlarda kendi evlerinin bulunduğu belediye sınırları içerisinde farklı bir konut kiralayabilmektedir. Bunlar; kiracının ya da eşinin sağlık durumu, sosyal, maddi ve kültürel durumudur. Ayrıca bu nedene dayanılarak açılan tahliye davasını sadece ev sahibi açabilmektedir.

7-Fuzuli işgal;

Kiracının ev sahibinin haberi olmadan kiraladığı konutu ya da işyerini başkasına devretmesi ya da kiraya vermesi halidir. Bu durum hukukumuzda yasaklanmış olup varlığı halinde ev sahibi alt kiracılara ya da kiracısına karşı Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası açabilmektedir. Ancak bu durum otel, pansiyon ya da öğrenci yurdu gibi yerler için geçerli değildir. Zira buradaki esas amaç kiralama faaliyetidir.

8-Kira sözleşmesine aykırılık nedeni ile kiracının tahliyesi

Bu durumun varlığı halinde kiracı herhangi bir süre beklemeden tahliye davası açabilmektedir. Ancak kiracı kiraladığı eve ya da işyerine büyük bir zarar verdiyse gerek olmamakla birlikte bazı durumlarda öncelikli olarak ev sahibi yaşananları kiracıya bildirerek ona evi boşaltması için belirli bir süre vermesi gerekmektedir.

9-Kiranın ödenmemesi nedeni ile kiracının tahliyesi

Bu kiracı tahliyesi sebebi, kiracı tahliyesi sebeplerinin en çok kullanılanıdır. Kiracının ödeme günü geldiği halde kira ödemesini yapmaması durumunda tahliye edilebilir. Bu durum kiralanan taşınmazların ilamsız icra yolu ile tahliyesi yolu ile mümkündür. Gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itiraz etmeyen ve 30 günlük süre içerisinde de halen daha ödemeyi yapmaması halinde tahliyeye karar verilmektedir.

10- On yıllık kiracının tahliyesi

Yeni Türk Borçlar Kanunu ile birlikte gelen bu yol ile kiralayan on yıllık kira uzama yılı izleyen her bir uzama yılının sonundan 3 ay önce fesih bildiriminde bulunarak kira sözleşmesini feshedebilir.

Aşağıdaki kiracı tahliye sebepleri ile de tahliye mümkündür.

11- Özensiz kullanma, kiralanana zarar verme ve komşulara saygısız davranma nedeniyle fesih ve tahliye

12- Birlikte kullanımın bozulması ve kiralanana, kiraya verenin izni olmadan ortak alınması nedeniyle fesih ve tahliye

13- Kiralananın amaç dışında kullanılması nedeniyle fesih ve tahliye

Kiracı tahliyesi ve kiracı tahliyesi sebepleri konusunda daha fazla bilgi için: http://www.mihcihukuk.com/kiraci-tahliyesi.html/

 
Toplam blog
: 7
: 1794
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Mıhcı Hukuk Bürosu kurucu avukatı Mustafa Mıhcı hukuk alanındaki kariyerine İstanbul Kültür Ünive..