Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '18

 
Kategori
Hukuk
 

Şirketler İçin Hukuki Danışmanlığın Önemi

Şirketler İçin Hukuki Danışmanlığın Önemi
 

Günümüz gelişen serbest piyasa ekonomisi şartları işletmeleri ayakta kalabilmek ve kar oranını artırabilmek adına büyümesini ve kurumsallaşmasını adeta zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluğa paralel olarak kurumsallaşan ticari yapıların hukuki düzenlemelerle münasebeti artmakta ve bu şirketler için hukuki danışmanlık önem kazanmaktadır. Gerek Türk Ticaret Kanununa tabi olan gerek Serbest Piyasa Kanununa tabi olan şirketler için hukuki danışmanlık hizmeti almak neredeyse mecburi bir durumdur.

Bir avukat için zor bir alan olan şirket hukuk danışmanlığı birçok hukuk alanında bilgi sahibi olunmasını zorunlu kılar. Ticaret hukuku ve borçlar hukukunun başını çektiği bu hukuk dallarını sırasıyla, şirketin alacaklarının tahsili ve iflas-iflas erteleme söz konusu olduğunda icra iflas hukuku, mal veya hizmet sunan bir şirketinin tüketici ile arasında oluşan bir sorunda tüketici hukuku, aynı zamanda bir işveren olan şirketin işçileri ile ilgili iş hukukuna dayanan ihtilaflarının varlığı halinde iş hukuku, şirkete ait taşınmazların yönetimi ve bu taşınmazların üzerine konulması planlanan ipoteklerin yönetimi durumunda gayrimenkul hukuku, şirkete ait markaya herhangi bir saldırının varlığı halinde marka hukuku ve hukuki danışmanlığın temel taşlarından biri olan sözleşmeler hukukunun ve vergi hukukunun danışmanlık yapacak olan avukat tarafından gayet iyi bilinmesi gerekmektedir. Ancak bu sayede hukuki danışman olarak anlaşılan avukat ilgili şirketin tüm ticari ve hukuki iş ve işlemlerini kanuna uygun olarak yürütebilecek ve söz konusu şirket için sağlam bir hukuki altyapı oluşturabilecektir. Bu anlamda hukuki danışmanlık büyük bir öneme sahiptir.

Bahsi geçen bu hukuki altyapının eksikliği ve herhangi bir ticari veya hukuki bir iş veya işlemin yanlış yönlendirilmesi ve yasal alamda eksik halledilmesi şirket için cezai ve hukuki yaptırımlar ile çok büyük zararlar doğurabilir. Bunun önüne geçmek isteyen ve piyasada sağlam adımlar atmak isteyen şirketler ancak doğru hukuki danışmanlık hizmetini aldıkları takdirde bunu başarabileceklerdir.

Hukuki Danışmanlık Kapsamında Yapılan İşler
Hukuki danışmanlık alacak bir şirketin hukuki danışmanından talep edebileceği temel hizmetleri şu şekilde sıralayabiliriz;

    Sözlü ve yazılı olarak hukuki danışmanınıza hukuki meselelerinizi yöneltmek ve cevap talep etmek.
    Müşteri çevreniz ile yapacağınız sözleşmeleri incelettirmek, kanuna uygun şekilde düzelttirmek ve bu sayede menfaatinizi korumasını sağlamak.
    Birlikte çalıştığınız kişi ve şirketlerle imzalayacağınız sözleşmeleri hazırlamak.
    Tüm çalışanlarınız için iş ve hizmet sözleşmeleri hazırlatmak.
    İşçi özlük dosyasının düzenlemek ve özellikle iş sözleşmesi fesihlerinde hukuki danışmanlık vermek,
    İhtarnamelerinizi hazırlatmak ve size yapılan ihtarnameleri cevaplamak.
    Talep ettiğiniz takdirde toplantılarınıza katılmasını sağlamak.
    Şirket ana sözleşmelerinin hazırlatmak ve şirket ana sözleşmelerinde değişiklik yapılacağı takdirde bunu gerçekleştirmek.
    Şirket sermaye artırımının kanuna uygun şartlarda gerçekleşmesi.
    Ve bir şirket için Türk Ticaret Kanununun yahut Serbest Piyasa Kanununun öngördüğü kuralların uygulanmasını sağlamak.
    Vergi hukukundan kaynaklanabilecek bir sorunda veya vergi denetiminde oluşmuş haksız cezaya karşı kullanılabilecek hukuki yollar hakkında hukuki danışmanlık.
    Şirketin marka hakkına karşı gerçekleşmiş bir saldırıda saldırının önlenerek veya önlememişse zararının tazmin edilerek başarılı bir itibar yönetiminin yapılması.
    Şirket ana sözleşmesinde yer alan ortakların haklarının korunması.
    Şirkete karşı yapılan cezai suçlamalara karşı – ihaleye fesat karıştırma vb. suçlar- şirketi savunması.
    Şirketin vereceği kambiyo senetlerini düzenlemesi ve şirketin alacağı kambiyo senetlerinin denetlenmesi.
    Şirketin açacağı veya ona açılan davalara karşı hukuki danışmanlık verilmesi
.

Sayılan bu hizmetleri talep eden şirket aynı zamanda bu taleplerin ve gerçekleştirilecek işlemlerin bir sır olarak kalmasını hukuki danışmanlık hizmeti aldığı avukattan talep etmesine gerek yoktur. Her avukat bunun güvencesini zaten meslek unvanı ile vermektedir.

Önemle belirtmek gerekir ki gelişen teknoloji sayesinde artık şirketlerin hukuki danışmanlık hizmeti alması kolaylaşmış olmakla birlikte bilgiye ulaşmalarının hızı artmıştır. E-posta, görüntülü arama tarzı bilişim uygulamaları sayesinde şirketler hukuki danışmanlarına her an online hukuki danışmanlık olarak ulaşabilecek pozisyona sahiptirler.

Önleyici ve Giderici Hukuki Danışmanlık
Hukuki danışmanlık gerek kişi gerek kurumlarda hayati önem taşımaktadır. Bu kurumların başını yoğun hukuki ilişkiler ağı kuran ve bu ağın ortasında bulunan şirketler çekmektedir.Hukuki danışmanlığın tam olarak ne olduğunu açıklayabilmek için işlevlerinden bahsetmek gerekmektedir. Hukuki danışmalığın önleyici ve giderici olmak üzere iki işlevi bulunmaktadır. Bu işlevlerden önleyicilik, oluşabilecek olan yani oluşması muhtemel bir hukuki ihtilafı önceden tespit etmek ve çözüme kavuşturarak hukuki ihtilafın cezai veya hukuki dava haline gelmesini önlemeyi esas alır. Hukuki danışmanlığın önleyicilik işlevi bu vazifesini daha çok sözleşmeler görür. Diğer bir deyişle hem menfaatlerinize hem kanuna uygun hazırlanmış bir sözleşme sizleri hem zaman hem de maddi kayıptan kurtaracaktır.

Hukuki danışmanlığın ikinci işlevi olan gidericilik ise önleyicilik işlevinin yetersiz kaldığı durumlarda yani dava aşamasına gelmesi önlenememiş hukuki sorunu daha fazla zaman ve menfaat kaybına uğramadan nasıl yoluna koyulacağıyla ilgilidir. Hukuki danışmanlığın bu işlevi sayesinde hukuki ihtilaf içerisinde bulunan kişi ve kurumlar daha fazla ekonomik zarara uğramadan içinde bulundukları çetrefilli durumdan kurtarılmaya çalışılır.

 http://www.mihcihukuk.com/hukuki-danismanlik/

 
Toplam blog
: 7
: 1794
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Mıhcı Hukuk Bürosu kurucu avukatı Mustafa Mıhcı hukuk alanındaki kariyerine İstanbul Kültür Ünive..