Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '15

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Kırmızılı biberli Yeşil Mercimek dolması

Kırmızılı biberli Yeşil Mercimek dolması
 

Kırmızı biberli yeşil mercimek dolması(görsel netten)


Etin çok pahalı olması dolayısı ile yüksek protein içeren besin değeri yüksek yeşil mercimek kullanılır. Yeşil mercimek ülkemizde çok değişik şekillerde sofralarımızda yer alan, bir kurubaklagil seçeneğidir. Tanelerin dış kısmında çözünebilen ve çözünemeyen posa, iç kısmında nişasta ve protein bulunur. Yağ içeriği çok düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Ayrıca yeşil mercimek kolesterol içermez. Yeşil mercimek protein, karbonhidrat; lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamin ve yüksek oranda folik asit içerir. İçerisindeki kompleks karbonhidrat ve protein zenginliğinden ancak doğru şekilde hazırlanıp pişirildiğinde yararlanılabilir.

Bu gün sizlere kırmızı biberli yeşil mercimek dolması yapacağım.

YAPILIŞI:

Kişi adedine göre (5 kişilik aile için) 5 adet uzun büyük kırmızı biber yıkanır, üzerinden kapaklı kısmı çıkarılır, içi temizlenir, içine parmakla hafif uz gezdirilir bir kenara konur.

Akşamdan ayıklanıp yıkanan 1 su bardağı suya konur sabah haşlanır suyu süzülür ve bir tasa alınır. Üzerine sıcak suda yıkanıp süzülmüş 1 su bardağı köfte bulguru eklenir. İçine ince kıyılmış 1 baş soğan, soyulup ezilmiş 3 diş sarımsak, yıkanıp saplarından ayıklanmış ve kıyılmış 1 demet maydanoz yaprakları, 1 tatlı kaşığı kuru nane, isteye bağlı tuz, kırmızıbiber, kara biber, kimyon, 1 kaşık salça konulur ve hepsi karıştırılır.  İsteyen dolma fıstık, kuş üzümü, kesme şeker de koyabilir, ama ben koymuyorum. Hazırlanan biberlerin içine doldurulur, ağızlarına ince dilimlenmiş domates kapakları konulur ve tencereye dizilir.

Dolmaların üzerine 2 kaşık sıvı yağ gezdirilir ve biberlerin üzerini örtecek kadar su konulur tencerenin kapağı kapatılır, önce hızlı sonra çok hafif ateşte pişirilir. Pişen dolmalar soğuduktan sonra servis tabağına alınır, etrafı yeşilliklerle süslenir servis yapılır. Afiyet olsun.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..