Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kış çorbası (diyet çorbası)

Kış çorbası (diyet çorbası)
 

Kış kapımıza geldi, sıkıntıları yanında çeşit çeşit, rengarenk sebze ve meyveleriyle beraber!
Baharda ve yaz aylarında, marketlerin meyve- sebze reyonlarında veya semt pazarlarında, nefes kesen bu renk cümbüşüne bir müddet uzaktan bakar, seyrederim. Tanrıya şükürler olsun ki herçeşit sebzeyi, meyveyi yurdumuzun hemen her yöresinde ve her mevsimde bulabiliyoruz...Bunun ne büyük nimet olduğunu, bir süre bulunduğum Almanya'da büsbüyük süpermarketlerinde, fırıl fırıl Türkiye'deki domateslere benzeyenlerini ararken anlamıştım!

Kış ayları da dertleri-zorluklarıyla gelmesiyle beraber, kendine has sebze-meyveleriyle de kapımıza dayanırlar. Ben, spor yaparak kilo vermeye ve form tutmaya uğraşan blog dostlarımıza hem cok az kalorili, diyetlerine yardımcı olacak, hem de içindeki besleyici kış sebzeleriyle de çocuklarımıza vitamin desteği olan lezzetli bir çorba tarifi yazmaya çalışacağım.

KIŞ ÇORBASI (KARIŞIK SEBZELİ)

6-8 kişilik
Malzemeler: 2 orta boy havuç, 1 kurusoğan, 2 orta boy patates, 1 adet pırasa, 1/2 kg.dan daha az beyaz lahana, 1 adet tatlı kırmızı dolmalık biber, 1 tablet tavuksuyu, tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çorba kaşığı mısır yağı.

Hazırlanışı: Tüm sebzeler temizlendikten sonra ince ince doğranır, hepsi düdüklü tencereye konulur ( sebzeler yağda kavrulmayacak). Tuz, sıvı yağ, şeker, tavuk suyu tableti ilave edilir. 1 litre kadar (fazla da olabilir) sıcak su ilave edilip, düdüklü tencere kapatılır; ocağa konulur. Kaynayınca ateş kısılıp, yarım saat kaynatılır. Usülüne göre tencerenin kapağı açılıp, çorbanın soğuması beklenir. Soğuyunca da, blender da iyice çekilip koyu kıvama getirilir; eğer fazlaca koyu olmuşsa, az kaynar su ilavesiyle kıvamı ayarlanır. Yarım limon suyu ve bir tutam karabiberle tatlandırılır.

Bu sebzeli çorba, hem diyet yapanları tok tutar, hem de fazla yenilse bile kalorisi çok az olduğundan zararı olmaz. Bir de çocuklarımız kış sebzelerinden uzak durduklarından, bu zengin sebzeli çorbayla gerekli vitaminleri de almış olacaklar. Kolay hazırlanışıyla erkek okurlarımız, öğrenci olan gençlerimiz dahi evlerinde kolayca hazırlayabilirler.

Afiyet olsun...

 
Toplam blog
: 28
: 3603
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

Edirne, Trakyalıyım. Emekli öğretmenim (yab. dil- Almanca). Okuma, müzik, gezi, doğa, yürüyüş... ..