Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel gelişim fiyaskosu

Dünyayı kasıp kavuran bu kişisel gelişim çılgınlığı aldı başını gidiyor. Özgüvenden yoksun insan toplulukları zaten kendilerinde var olan bir şey için milyarlar verip kişisel gelişim seminerlerine veya eğitimlerine katılıyorlar. kendilerine kişisel gelişimci diyen özgüveni patlak bir kaç adam ortaya çıkıp "Ben yaptım ve başardım. Sende yap göreceksin ki başaracaksın" diyerek ve bunları söylerken, söyedikleri insanların sosyo - kültürel ve ekonomik durumlarını asla göz önüne almayarak kendi yaşanmışlıklarını anlatıyorlar. Ben kişisel gelişimciyim diyerek ortaya çıkan, kişisel gelişim seminerleri veren yada kişisel gelişim hakkında kitap yazanların söyledikleri tek şey var aslında... "KENDİNİ BİL!" neyi okursan oku yada kimi dinlersen dinle konunun özeti iki kelimeden ibaret " KENDİNİ BİL" Şimdi ben çıkıp kendini bilmek eylemini taksim meydanın ortasına koysam ve bütün kişisel gelişimcileri etrafına toplasam ve onlara siz neyi anlatıyrosunuz desem eminim hepsi, meydanın ortasında duran kendini bilmek eylemini göstereceklerdi. Kimi işaret parmağı ile gösterecek, kimi elini bacaklarının arasından sokup gösterecek, kimide başının arkasından kolunu dolaştırıp gösterecek... Yani nasıl gösterirse göstersin bütün anlatılan şey aslından kendini bilmek eylemidir. Sadece anlatma şekli değişiktir.

Bu kişisel gelişim konusunun temelinde psikologlar vardır. Psikolojinin bir bilim olup olmadığı konusunda yapılan tartışmalar henüz neticelenmeden psikologlar kendilerine yeni biş aramaya başladılar ve NLP adında bir program çıkarttılar. Bu NLP, üzerinde çalışılan bir program değil başka bir araştırma yapılırken tesadüfen ortaya çıkmış bir şeydir. ve modelleme üzerine kuruludur. Yani az önce yukarıda yazdığım şeyin aynısı. NLP cilerde aynı şeyi söylüyorlar. "Bak o başardı, sende onu izle ve modelle sende başaracaksın" Yapmayın. İnsanların üzerlerinde yaşadıkları coğrafyanın kendine ait özellikleri vardır. Mesela İstanbul'da trafikteyken biri arkanızdan acı acı kornaya bassa umursamazsınız ama aynısını Anadolunun başka bir yerinde yapsa önceki aracın sürücüsü el frenini çekip aşağıya inebilir. Olay aynıdır ancak olayı yaşayan insanların gösterdikleri davranışlar farklıdır. Şimdi hal beöyleyken, yani yaşanılan coğrafya, bu coğrafyada yaşayan insanların adetleri, gelenekleri, görenekleri, sosyal - kültürel ve ekonomik durumları farkılılık gösterirken nasıl olurda farklı insanlara aynı şeyleri yapmasını söyleyebilirsiniz. Malzeme insan olduğu zaman asla net sonuçlar elde edemezsiniz. Bu nedenle benim için psikoloji bir bilim değildir ve bu psikologların ortaya koydukları hiç bir şeyin sağlam temelleri yoktur. bir şeyin bilim olabilmesi için aynı şartlarda yapılan tüm deneylerin aynı sonucu vermesi gerekir. Yani elinizden neyi bırakırsanız bırakın yere düşer. Bu durumda yer çekimi kanunu vardır ve fizik bir bilimdir diyebiliriz. Ancak iki insan düşünün. Bir tanesi babasını kaybettiğinde hüngür hüngür ağlıyor ve hayata küsüyor, diğeri babasını öldürüyor. Malzeme aynı olay aynı ama kişilikler farklı. Dolayısıyla malzeme insan olduğunda net sonuçlar elde edilemez. Çünkü herkes kendine en uygunu aramak zorundadır.

Bu yazımdan şu sonuç çıksın istemiyorum. "Kişisel gelişim kötü bir şeydir ve kimse bunun için uğraşmasın" demiyorum. Demek istediğim şudur ki; "Eğer kişisel olarak gelişmek istiyorsanız okuyun, birilerinin size hadi koçum yaparsın sen! bak ben yaptım, ben yaptıysam sen hayde hayde! yaparsın demelerine aldırmayın. Çünkü sizin aile yapınız, sosyal hayatınız, kültürel durumunuz ve eğitiminiz onunla aynı olmayabilir" Ve asla aklınızdan çıkartmayın; Dört Halifenin hayatı ve özellikle Hazreti Ali yazdığı ve okuduğu beyitlerinde kişisel gelişim konusnu asırlar önce çözmüştür. Filozoflar ise çok daha önceleri ve sonraları zaten kendini bilmek eylemini ortaya koymuştur. Bugün ki kişisel gelişimcilerin anlatıkları asırlar önce yapılmış ve yazılmış olan şeylerdir. Her seminerlerinde önce "bak o yaptı sende onun gibi yap" , "bak ben başardım eminim sende başaracaksın" diyerek kendilerini ve başkalarını tekrar ettiren kişisel gelişimciler aynı zamanda "kimseyi tekrar etmeyin" diyerekte kendileri ile çelişmişlerdir ve tümü halifelerin ve filozofların söylediklerinin tekrarıdır...
 
Toplam blog
: 13
: 1248
Kayıt tarihi
: 29.10.08
 
 

1978 İstanbul doğumluyum. Öğrenimimin ardından Türkiye'nin önce gelen şirketlerinde yöneticilik ve d..