- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kışlık patlıcan nasıl kurutulur(Yemeklik için)
Yemeklik patlıcan için uzun patlıcanların kullanılması daha uygundur. Son derece kolay bir iştir. Patlıcanlar yıkandıktan sonra (tuzlu suda bekletilmeyecek) sapları kalacak biçimde uzunlamasına ortadan dörde bölünür ve suları süzdürüldükten sonra iç kısımları kaya tuzu veya deniz tuzu ile ovulur.
Tuzlanan patlıcanlar balkonunuzda veya bahçenizde bir ip veya tel varsa onlara asılır. Bahçenizde ağaç varsa ağaç dallarına bile asabilirsiniz. Ben tele sığmayanları kayısı ağacının dallarına astım, kayısı ağacı, oldu patlıcan ağacı.
Patlıcanlar en geç bir hafta içinde kurur. Bu işin püf noktası kuru ve sıcak havada kurutma işlemi yapılır. Havada poyraz rüzgarları varken kurutma işlemi yapmak en uygunudur. Lodoslu havalarda rutubet çok olduğu için yapılmaz zira patlıcanlar küflenir. Hava durumuna bakmakta yarar vardır.
Ninelerimiz bu işleri çok yaparmış biz de ara sıra yaparsak ne kaybederiz. En azından doğal ürünleri tüketmiş oluruz.
En güzel günler sizin olsun.
Sibel Koçarslan