Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '13

 
Kategori
Meslekler
 

Kitap sektörünün 2013 panoramasından ' korsan ile mücadele' çıktı

Kitap sektörünün 2013 panoramasından ' korsan ile mücadele' çıktı
 

Kitap sektörünün 2013 panoraması: Korsan ile ciddi mücadele

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ile Basın Yayın Birliği’nin ortaklaşa düzenledikleri iftar, sektör temsilcilerini biraya getirdi

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ile Basın Yayın Birliği’nin ortaklaşa düzenledikleri iftar, sektör temsilcilerini biraya getirdi. Beykoz İBB Koru Tesisleri’nde gerçekleşen davette üyelerin ortak teması, kitap sektörünün 2013 panoraması oldu.

17 Temmuz Çarşamba akşamı gerçekleşen iftar davetinin ev sahipliğini Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu ile Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün birlikte yaptılar. Aynı zamanda bir yayımcı olan Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’nın da hazır bulunduğu iftara, gecenin ilerleyen saatlerinde Ak Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer ve İlçe Yönetim Kurulu üyesi Tuncer Dede de katıldılar. Davette, Kastamonu Bozkurt ilçesi Belediye Başkanı Engin Canbaz, MÜSİAD’ın “ ilk kadın” Yönetim Kurulu üyesi Dr. Melike Günyüz, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği onursal BaşkanıHüseyin Doğru ileBasın Yayın Birliği eski BaşkanıHayati Bayrak’ın dahazır bulundukları görüldü.

Muharrem Kaşıtoğlu: Sektörde yüzde 13’lük bir negatif büyüme mevcut

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan gece, açılış konuşması ile devam etti. Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, yaptığı kısa konuşmada,gelecek yıllarda bandrollü kitap sayısının artması temennisinde bulundu. Üstün’ün ardından söz alan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu ise,2012 yılında bandrollü kitap sayısında“ geçmiş yılları çok geride bırakılarak, bir rekor kırıldığı” hatırlatmasında bulunarak,“ ancak maalesef 2013’te tablo 2012’deki gibi değil; 2013’te olumsuz bir tablo ile karşı karşıyayız. Bunun tabii ki, çeşitli nedenleri olabilir. Yüzde 20- 25’lik bir yayıncılık sektörü büyümesi vardı ortalama ama bugün itibariyle geçmiş yıllar ile kıyasladığımızda, şu anda maalesef eksi yüzde 13 bir negatif durumdan söz edebiliriz. Bu da sektörümüz açısından bizi oldukça üzen bir durum” dedi.

Bandrol talebinde gerileme var

Kaşıtoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ Örneğin, yayıncılarımız tarafından 2012 yılının sadece Haziran ayında Yayıncılar Federasyonu’ndan toplam 29 milyon 60 adet bandrol satın alınmış. Ancak 2012 yılının Haziran ayına baktığımızda, bu rakam 20 milyonda kalmış. Yani 10 milyon gibi çok ciddi bir gerileme söz konusu. Sadece Haziran’da yüzde 27’lik bir gerileme var. Tabii ki ülkemizdeki ekonomik kriz, dünyadaki ekonomik krizin de etkisiyle sektörümüzü çabuk vazgeçilen bir meta olduğu için, çabuk etkilediği göz önünde.”

Çok ciddi oranda korsan indirme söz konusu

“ Elektronik kitabın basılı kitabı etkilediği gibi bir durum da söz konusu olabilir ama elektronik kitap satışlarına baktığımızda, orada da çok ciddi bir rakam karşımıza çıkmıyor. Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği olarak bu ( konu da) bizim ilgi alanımıza girdiği için korsan elektronik kitapta çok ciddi oranda bir korsan ‘ indirme’nin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Elektronik kitabı elimizdeki akıllı telefonlara, iPad’lere ve benzeri cihazlara indirmek, fiziki kitap basılmasından çok daha kolay. Bununla ilgili olarak Kültür Bakanlığı’ndan ( ilgili) kanunda iyileştirme noktasında çeşitli taleplerimiz oldu.”

Tek umudumuz İsmet uçma

“ İnşallah kanun değişikliği sırasında değerli Komisyon üyemiz, sevgili milletvekilimiz ve İşaret Yayınları sahibimiz İsmet Uçma, ( taleplerimiz) konusunda bize sonuna kadar himmetlerini gösterecektir. Yayımcıların taleplerinin Meclis’te olmasında tek umudumuz, İsmet Uçma. ( Kendisi), bizim için inşallah emek harcayacak.”

400 binden fazla korsan kitap

Konuşmasının devamında, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği olarak, son 2 yılda sadece fiziki olanlar değil, elektronik kitaplar da dahil olmak üzere 800 adet korsan kitap davasına müdahil oldukları bilgisini de aktaran Birlik Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, bu davaların 211 adeti dışında kalanlarında karar aşamasına gelindiğini ve bunun sevindirici olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “ Korsan ile mücadelede çok ciddi emek harcadık çok ciddi faaliyetler yaptık. Sadece 2013’te yakaladığımız korsan kitap sayısı 400 bin’i aşmış durumda. Basım Yayın Meslek Birliği’nin depolarında da korsan matbaalardan el koyup kaldırdığımız toplam 28 adet matbaa makinası mevcut. Dava süreçlerinin çok uzun sürmesi, çok büyük bir sorun. Dileğimiz, bu süreçlerin olması gerektiği düzeyde, daha çabuk sonuçlanması. Bunun için de Meslek Birliği olarak elimizden geleni yaptığımızı da söyleyebiliriz.”

İnternet korsanlığı büyük tehlike

Sözlerine, ilerleyen günlerde internet ortamında korsan ile mücadeleye çok daha fazla ağırlık vereceklerine vurgu yaparak devam eden Kaşıtoğlu, “ malesef bu tehlike fiziki korsandan daha büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkmaya başladı. Bu konuda (yayıncılarımızdan) ihbar da bekliyoruz” dedi.

Milletvekili İsmet Uçma: Siz emredeceksiniz, biz yapacağız!

Kaşıtoğlu’nun ardından küsüye davet edilen İşaret Yayınları sahibi, Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma ise, “ ailem” şeklinde seslendiği yayım sektörü mensuplarının çok zor ve ağır koşullar altında mesleklerini ifa etmeye çalıştıklarını belirterek, kendilerini “ çağ açıp çağ kapatan Fatihler” olarak selamladı. “ Türkiye’de ve Türkiye gibi ülkelerde yayıncılık yapma fedakârlığını gösteren” kitap sektörü temsilcilerininkoruma altına alınması gerektiğini kaydeden Ak Partili vekil, yayın evleri yöneticilerine hitaben, “ siz bu ülkenin, bu milletin, bu muhassalanın, bu kültürün beynisiniz, beyin ajandasısınız. Sizler üreteceksiniz, bizler inşallah hayata geçirmiş olacağız” dedi.

Kendisinden önceki konuşmacıların basım yayın sektörüne ilişkin beklentilerinin büyük beklentiler olmadığına da işaret eden milletvekili Uçma,  şu açıklamada bulundu: “ Burada söz veriyorum! Bizim üzerimize düşen ne var ise, sekreterlerimiz sekreterlerinizdir, danışmanlarımız danışmanlarınızdır, vekilliğiniz vekilliğimizdir; siz emredeceksiniz, biz yapacağız!”

Bu memlekette kitap ve silah aynı masada yargılandı

“ Medeniyet bileşkesinde ağırlık teşkil etmenin yolunun kültür ve sanatta mesafe almak olduğuna” işaret eden ismet Uçma, “ ülkemiz yeni yeni toparlanıyor, paronayalarından yeni yeni kurtuluyor. Daha düne kadar bu memlekette kitap ve silah aynı masada yargılanmıştır. Dolayısıyla, sizlerin büyük gayretleri, milletimizin dik duruşu ve duası, bu paronayaları artık yok etmiş ve milletimizi korkulardan kurtarmıştır” dedi.

Kitap teşvik edenlere ödül

Gecenin sonunda ise, kitap okunmasını teşvike yönelik reklamlara sponsor olan yayın evlerine hediyeleri takdim edildi. Bu kapsamda, Uğur Yayınları, Nesil Yayınları, Timaş Yayınları, İnsan Kitap ve Kitap Adresi yöneticileri, kendilerine sunulan hediyeleri kabul ettiler.

Gece, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün’e emeklerinden dolayı çeşm-i bülbül takdimi ile son buldu. Üstün’e hediyesini, Kastamonu Bozkurt İlçesi Belediye Başkanı Engin Canbaz takdim etti.

Haber: Arzu Başlantı

 

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..