- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kıymalı kabak yemeği
Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen, hazmı kolay kabak yemeğini şu yaz günlerinde en az haftada bir kere yemekte fayda var. Zeytinyağlı yemeği, etli kabak yemeği, kızartması, mücveri, salatası, böreği yapılabilir. Vereceğim tarif zeytinyağlı kabak yemeği tarifidir ve dışı koyu renk yeşil kabaklarla yaptım. Bu kabakların kabuğunu soymanıza gerek yok, kabuklarıyla daha lezzetli oluyor.
Malzemeler:
1 kilo yeşil kabak
250 gram kıyma(az et istiyorum diyenler 125 gram da koyabilir.)
2 tane orta boy soğan
2 tane orta boy domates
2 tane yeşil biber
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı kuru nane
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 orta boy su bardağı su (az sulu isteyenler 1 çay bardağı su koyabilirler.)
Yapılışı:
Önce ufak bir tavanın dibine yağ konulur ve yağ ısınınca 1 tatlı kaşığı biber salçası kıyma ile beraber konularak kıyma kavrulur.
Yeşil kabakların koçanları kesilir, kabukları sıyrılmadan iyice yıkanarak doğranır. Dereotu yıkanır ve incecik doğranır.
Soğanlar yemeklik doğranır, domatesler küp biçiminde kesilir, yeşil biberler ince ince kesilir.
Tencerenin dibine yağ konulur, yağ ısındıktan sonra sırasıyla soğanlar, biberler, küp küp doğranmış domatesler kavrulur ve az suda eritilmiş 1 çorba kaşığı biber salçası ilave edilir.
En son kabaklar tencereye atılarak kavrulur ve kavrulmuş kıyma, tuz, şeker, dereotu, ve bir orta boy su bardağı su ilave edilir.
Yemeğin suyu kaynayınca ocağın altı kısılarak kabaklar pişmeye bırakılır.
Bir kürdan yardımıyla kabağın pişip pişmediğini anlayabilirsiniz, kabaklar pişince ve yemek bir müddet dinlendirildikten sonra servis yapabilirsiniz.
Kabak yemeği yoğurt, ayran ve cacık eşliğinde iyi gider.
Afiyet olsun.