Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '10

 
Kategori
Eğitim
 

Koçluktaki mucize-Öğrenci koçu ne yapar?

Koçluktaki mucize-Öğrenci koçu ne yapar?
 

Yeni bir meslek olan koçluk alanında ilerlerken karşılaştığım sorular ve gördüğüm uygulamalar bunları yazmama neden oldu. Eğitim-öğretim yılının bitmek üzere olması ve sınavların yaklaşması öğrenciler ile anne babalarda telaşa neden oluyor.

Kimi zayıf notlardan, kimi deneme sınavlarında istediği performansı gösterememekten şikayetçi. Durum böyle olunca “yapmam gereken ne vardı da ben yapmadım” diye düşünenler araştırma yapmaya başlıyorlar ve sonuçta ya bir psikologa ya bir psikiyatriste ya da son çareymiş gibi bir koça başvuruyorlar.

Son zamanlarda aldığım telefonlarda veliler;

“Son sınavlara giriyoruz çocuğumun notlarını yükseltmek için ne yapabilirsiniz?”

“ Üniversite sınavına çok az kaldı ve bizimki yeterince çalışmadı. Sizinle bir ay çalışsa istediği sonuca onu ulaştırabilir misiniz?”

“ Veli toplantılarına gitmeye vakit bulamıyorum, sizin koçluk hizmetinizde bu da var mı?”

“ Ders takibini, notlarını, zaman kullanımını izliyor musunuz?"

“ Hangi testleri yapıyorsunuz?”

“Telefonla ya da ev ziyaretleri ile çocuğu takip ediyor musunuz?"

“Ben kızımın öğretmen olmasını istiyorum, ama o gazeteci olmak istiyor. Kızımı ikna edebilir misiniz?”

gibi koçlukla pek ilgisi olmayan konularda sorular yöneltiyorlar. Her birine tek tek cevap veriyorum elbette. Ancak yanlış olan bir şey var sanırım. Ya biz koçlar koçluğu anlatmak için yeterince çaba sarf etmiyoruz ya da koçluk eğitimi almamış kişiler hoşlarına gittikleri ve çekici olduğu için adlarının başına Eğitim Koçu, Öğrenci Koçu, Sınav Koçu gibi sıfatları ekleyip koçluk mesleğinin yanlış anlaşılmasına neden oluyorlar.

Anne- Babalar öncelikle sözüm size: bir koç sizin ya da öğrencinin yapması gerekenleri yapan bir kişi değildir. Koçluk eğitiminde önce koçluğun ne olmadığı anlatılır bizlere. Neyi yapmayacağımız öğretilir. O da koçluk hizmeti alan öğrenciye neyi yapması gerektiğini söylememek, koçluk hizmeti alan kişi adına herhangi bir hareket yapmamak ve tavsiyede bulunmamaktır.

Koçluk neyi yaptığınızı, neyi yapmak istediğinizi, nerede olduğunuzu, nereye gitmek istediğinizi size fark ettiren ve yine koçluk hizmeti alan öğrencinin istekleri için neye ihtiyacı olduğunu bulmasına destek olan özel bir sistemdir.

Koçunuz size bir şey vaad etmez, size ne yapmanız gerektiğini söylemez, sizin adınıza bir şeyler yapmaz, sizde mucizeler yaratmaz. Eğer koçlukta bir mucize varsa o da koçluk hizmeti alan öğrencinin kendisi hakkında öğrendikleri, fark ettikleri, şimdi ve gelecekte bu öğrendiklerini kendi hayatı, seçimleri için kullanmasıdır.

Öğrencilerle çalışmak çok keyiflidir. Hele öğrenci de sizinle çalışmaktan keyif alıyorsa…Bunun da tek yolu var, öğrencinin isteklerini dikkate almak ve bireysel kimliğini korumak.

Sürekli size ne yapacağınızı söyleyen, sürekli sizin ne yapıp yapmadığınız takip eden ve size ne istediğinizi sormadan “…… istiyorsan……… yapmalısın” diyen bir kişiyi düzenli olarak görmek ister misiniz? Hiç kimsenin bu soruyu “evet, isterim” diye cevaplayacağını düşünmüyorum.

Emin olun çocuklarımız da buna “evet” demez.

Koçluktaki mucize öğrencinin kendisidir.

Elgiz Henden

Eğitim ve Öğrenci Koçu

 
Toplam blog
: 168
: 336
Kayıt tarihi
: 04.05.09
 
 

Elgiz Henden 1968 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini 1989 yılında, yük..