Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '09

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Köftelerin hassı!

Köftelerin hassı!
 

:) insan bakarak doyar demi ..


Benim Malatya olduğumu artık herkes profilde yazılı bilgiden biliyordur.

Bu gün bizim memleketin damak zevkinden ve köftelerin hası olan Analı Kızlı Köfteden bahsedeceğim.

Herkes doğu bölgesinin yemeklerini br şekilde tatmıştır ve ne kadar lezzetli olduğunuda bilirler :) bu konuda kendime pay çıkartıp övünürüm hatta.

Genelde baharat ve de bulgur ağırlıkdadır yapılan yemeklerimiz.

Canım annem en güzellerini yapar ama elinin maharetidir kesin aynı yemeği ablamda yapar ama maalesef aynı lezzeti ve tadı alamam.. Onun yemeklerine ve lezzetinenin üzerine kimseyi tanımam zaten..

Eeee doğal olarak anasının kızı ben de yemekleri hem yemeyi :) hemde yaparak servis ve hizmet etmeyi severim.

Benim elimi yöresel yemeklere yatkın değil daha çok fırın yemekleri ve annemin deyimiyle asortik yemekleri severim yaparım ve tadanlardanda hep 10 puan almışımdır :) bu konudaki övünmelerim yersiz değil o yüzden de söylemekten pekte çekinmiyorum :))

Genelde her haftasonu evli olan kardeşlerimle bizde toplanılır bir gelenek gibi oldu...

Kızlar çocuklar gündüzden gelinir akşama eşleri gelir cümbür cemat toplanır ve sohbetler karmaşayla geçer gider.

Gündüz kızlarlayken mutlaka ya mercimek köftesi (ki şuan olsa ciddi yerim acım çünkü) yada kısır dır favorimiz yanında mis gibi çay yapıldımı biraz çocuklarda uyursa :)) keyifler tam deminde olur...

Akşamda damatlar gelince annem bizin yörenin yemeklerini yapar yeriz afiyetle...
İşin güzeli damatların biri çerkez biri bulgaristan göçmeni biride hataylı olmasına rağmen :)) bizim yörenin yemeklerine üzerine yemek tanımazlar ha ahaa eee bunun tartışmasıda olmaz zaten :)))

Konu gevezeliğimden dolayı dağıldı demi tamam toparladım...

Size Analı Kzılı Köfte tarifini vereceğim...Tıpkı annemin yaptığı asla ne bir eksik ne bir noksan...lezzetmi o sizin yemek yaparken kattığınız sevginin çokluğu ile olacağını söylemem gerek yok :)

Bizim köftelerimiz diğerleri gibi iki sogan bir baharat yoğur :)) salça sulandır yanına patates koy değil :))
(Şimdi bir kavga konusumu asla :)) )

Evet Tarifte sıra :

***

Hamur Malzemeleri:

1 kg koftelik bulgur
1/2 kg yagsiz kiyma (en az 2-3 kere cekilmis olmali)
1 yemek kasigi tuz
5-6 bardak su

Ic Malzemeleri:

1/2 kg kuru sogan (4-5 adet)
1/2 kg yagli kiyma
125 gr margarin
1 cay bardagi sivi yag
Karabiber, tuz ve de var ise kuru reyhan

Pişirme Malzemeleri:

1 adet kuru sogan
1 yemek kasigi salca
1/2 su bardagi sivi yag

Oncelikle ic malzemesini hazirlamak icin soganlari yemeklik dogruyoruz, sıvı yağ ile soğanları pembelesene kadar kavuruyoruz. Daha sonra kıymayı ekleyip, kıyma tam pişene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Ocaktan alıp tuzunu ve karabiberini ilave ediyoruz. Ic malzemesinin soğuk hatta donmus olmasi gerekli. O nedenle ic malzemesini onceden hazirlayip soğuma bırakıyoruz.

Bulgur, tuz ve kıymay karıstırıp azar azar su ilave ederek hamur hazırlıyoruz. Hamuru yogurmasi en az yarım saatten fazla olmalı çünkü ancak bu sekilde bulgurlarin sisip kıyma ile butunlesmeleri sağlanıyor. Şuna dikkat edilmelidir..Yoğurulurken su birden bocal değil ara ara serpiştirilerek olmalıdır..Eğer hamur kolayca icli kofte seklinde oyulabiliyorsa, hamurun kivami tam olmus demektir. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopararak içini baş parmak yarmı ile güzelce oyuyoruz ki içine önceden haızrlaıdğımız ic malzememizden birer talı kasığı koyup elimizde kapatiyoruz. Bu isleme ic malzemesi bitene kadar devam ediyoruz. Kalan malzeme de küçük küçük misket şeklinde kopararak sonrada aviç içi yardımı ile yuvarlatıp pişmeye hazır hale getiriyoruz.

Buyuk bir tencerede salcali suyumuzu hazirliyoruz. Su kaynadiktan sonra içli koftelerimizi yani analaıi ve yuvarlakları yani kizlari ekliyoruz. :)) Su kayandıktan sonra 5-6 dakika icinde kofteler pisiyor.Çok fazla kaynakmamak lazım yoksa köfteler dağılıyor.
Analı kızlı köfteyi sıcak ve sulu olarak servis edilmelidir.

:) Afiyet Olsun.


Umarım bir gün yolunuz Malatya ya düşer ve orda mutlaka yeme şanslınız olur .

Sevgiler

Gelincikten.



 
Toplam blog
: 110
: 2117
Kayıt tarihi
: 18.10.08
 
 

Kendimle ilgili ne yazabilirim diye düşündüm uzunca... Aslen Malatyalıyım.. İstanbulda yaşıyorum ..