Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '18

 
Kategori
Güncel
 

Köfteye/Sucuğa Domuz Eti, Pul Bibere Boya Katan Gıda Teröristlerine Teslim Olmayacağız

Köfteye/Sucuğa Domuz Eti, Pul Bibere Boya Katan Gıda Teröristlerine Teslim Olmayacağız
 

4 Öfke Kolik Arkadaş Sohbette!

Konu: Gıda teröründen nasıl korunalım?

Kemal: Akıllı Öfke Kazansın “A.Ö.K” odaklı çözümler arıyoruz.

A.Ö.K. K.1: Sağlık ve Mutluluk iş yerlerimizde Başlar. Evlerimizde Devam Eder! Öfke Koliklere Yer yok!

 

Serdar:Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen firmaları ve ürünleri internet siteleri üzerinden açıkladı. 173 firmanın 282 ürününde gıda sahtekârlığı tespit edildi.(2)

Can:‘Ücretini ödediğimiz, yediğimiz-içtiğimiz ürünlerin bizleri hasta ediyor? Hazır satın aldığımız ürünlerin bazılarında gıda teröristleri kendi paramızla haksız zenginleşmeye devam ediyorlar. Üstelik bizleri gıda zehirlenmesinden, kansere kadar uzanan bir dizi sağlık sorunlarına boğma riskiyle bunu yapmaya devam ediyorlar.

 

A.Ö.K.K.2:Lütfen Kalp Kırmayalım. Öncelikle Kendi Kalbimizi! Yalanlara Yer Yok!

 

Caner:Dışarıda yediğimiz, içtiğimiz, çorbalarda kullanılan kıymanın ne olduğu belirsiz, salatalara dökülen zeytinyağları aslında, kanola ve/veya mısır yağı olabilir. Bunlar gıda teröristlerinin maliyetleri düşürmek için başvurduğu hilelerin en masumları sadece.

Can:Yemeklerde kullanılan tavuk suyunun tavuğun neresinden yapıldığının şansınıza kalmış artık! Sizin çorba niyetine içmeniz onun çorba olmasını gerektirmez, çoğunluk kimyasal bir bulamaç içiyor olabilirsiniz.

Kemal:Dönerden, salataya, kebaptan dondurmalı irmik helvasına ”hangi sivri akıllı icat ettiyse artık” ne yersek yiyelim gıda teröristlerinin el atmadığı alan yok sayılır.

A.Ö.K.K.3:Şimdiyi yaşayınız! Keşke, Asla, Her Zaman, Mutlaka Demeye son veriniz!

 

Serdar:Geçenlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzun zamandır arar verdiği bir şey yaptı ve taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen firmaları ve ürünleri internet siteleri üzerinden açıkladı. Tam 173 firma 282 üründe taklit ve tağşiş yapmış.

Can:Liste o kadar uzun ki tüm firmaları ve ürünleri listelemek mümkün değil. Listenin tamamı bakanlığın web sitesinde yer alıyor. Dileyenler listenin tamamını ve listede yer alan gıda teröristlerinin yaptıkları sahtekârlıkları net bir şekilde görebilir. Listede yakından tanınan firmalar da var küçük üretici ve restoranlar da... Peki, neler yapmış bu firmalar? Kısaca anlatalım.

Kemal:İstanbul bir restoran Adana kebabına domuz eti kaymış.  Tekirdağ Çorlu’da bir başka sahtekar boş durur mu? O da ürettiği kuru köfte ve sebzeli pişmiş köfteye nasılsa kimse anlamaz diye domuz etini bocalamış.

A.Ö.K.K.4:Güç/Tüketim Sarhoşluğundan ayılalım. 6 S Uygulayalım.      

 

Serdar:Aydın’daki sucuk üreticisinin neyi eksik? Onun köşeyi dönmeye hakkı yok mu? Çiftlik bank dolandırıcısı kadar iş bil mi sanıyorsunuz? O da domuz etini sucukların içine tıkıvermiş!  

Can:Allahtan her sahtekâr domuz etiyle kafayı bozmuş değil! Daha insaflı gıda teröristleri ürettikleri sucuk ve salamlara domuz eti yerine, at, eşek ve tavuk eti katarak bizleri  Domuz etine bağımlı olmaktan kurtarıyorlar.

Caner:Gene sözde helal süt emmiş bazı restoranlar ise kıymalarına sakatat katarak kısa vade yerine orta vadede köşeyi dönmeye razı oluyorlar. İçinizi karartmak istemem ama, domuz, at, eşek, tavuk ve sakatat dediğimizde büyük olasılıkla bunların neredeyse imha edilecek durumda olanları da seçilmiş olabilir. Ne kadar ucuz hatta bedava ürün kullanırsan o kadar çabuk köşeyi dönersin.

A.Ö.K.K.5:Öfkeye Karşı Sünger Olmayalım. Teflon Olalım.  Günde 10.000 karar hedefimiz Olsun.

 

Kemal:Riviera zeytinyağı olarak piyasaya sürülen yağlarda mumsu maddelere ve/veya farklı yağlara rastlanmış! Boya ile renklendirilmiş Pul biberler var.

Bir bal klasiği;  neymiş efendim, bala fruktoz ve glukoz karıştırmışlar. Ya ne yapacaklardı? Şekerin fiyatından haberiniz var mı? Başka türlü kilosu 10 liraya nasıl bal satacaksınız? Ne yapalım? Vatandaş bal yemek istiyor. Ya da bal niyetine, bal görünümlü bir şey yese de olur. Efendim ülkede serbest rekabet/serbest piyasa kuralları geçerli! Vatandaş da aklını kullanıp almasın, olmadı balkonuna bir kovan koyup kendi balını da yetiştirebilir! Ne demişler; Demokraside çare bitmez!

A.Ö.K.K.6:Güler Yüz. Güzel Duruş. Güzel Söz. Güzel Enerji göndermek bedavadır!

 

Serdar:Süt ve yoğurt üreticilerinin neyi eksik? Onların başı kel mi? Onların köşeyi dönmeye hakları yok mu?  Onlarda yoğurtlara jelatin, peynirlere bitkisel yağ ve nişasta katarak piyasa ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

Can:Gıda teröristleri ve/veya sahtekârlarının yöntemleri, sınır tanımazlığı karşısında söylenebilecek çok fazla şey yok. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konudaki denetimleri ve teşhiri çok önemli ama yetmez!

A.Ö.K.K.7: Sağlıklı yaşayalım: Probiyotik Beslenelim. Bol Kahkaha atalım. 10.000 adım yürüyelim. Alaturka tuvalet kullanalım. Dijital  detoks uygulayalım. Şükredelim ve Dua edelim!

 

Caner: Hepsinden önemlisi bizlerin ne yiyip içtiğine dikkat etmesi! Ne olur yediğinizi içtiğinizi sorgulayın.   Etiket okuma alışkanlığı kazanın. Cebinizde büyüteç taşıyın. Firmalar içindekiler yazıların okunamaması için yazı ebatlarından, renk karmaşasına her türlü tedbiri elden bırakmıyorlar.

Kemal:Etin kilo fiyatı belli! Ucuza yediğiniz şeyin adı döner olsa da kendisi başka bir şey olduğunu anlayın bir zahmet! Restoranda önünüze konulan biberden başka her şeye benzeyen baharata da elinizi sürmeyin lütfen!

Serdar:Önünüze konan adına nar ekşisi denilen kimyasal bulamacı salataya boca etmeden 2 defa düşünün!  Kaymak yerine peçete serilmiş yoğurdu da fark edin artık.

A.Ö.K.K.8: KAİZEN Uygulayalım! Korkularımızı Unutalım. Yaşam Değerlerimiz için yaşayalım!

Can:Bu konuda çocuklarınızı da bilinçlendirin lütfen. Hayat dizilerden ibaret değil! Çocuklarınızı fanusta yetiştirmeye bir son verin! Unutmayın, sağlığımızla oynayan gıda teröristlerini, ihbar etmek, bulup çıkarmak, yetkililere bildirmek öncelikle bizim görevimiz! Kendi sağlığına değer vermeyen, sahip çıkmayanın kimse gözünün yaşına bakmaz! Bu hayat bizim hayatımız! Nasrettin hoca’ nın sözü kulağımıza küpe olsun; Ek elin eşeğini, türkü çağırarak arar.

A.Ö.K.K.9Birbirimizi Akıllıca Dinleyelim. Empati kuralım! Amaç kavga değildir. Öfkenin kök nedenini yakalayalım!

 

Son sözler:

*Güvenilir firmalardan alışveriş yapılacak.

*Etiketler okunacak, kimyasal bulamaçlara yüz verilmeyecek.

* Gıda teröristlerine ret edemeyecekleri bir teklif yapılacak; bu da ancak  olası hapis ve para cezalarının caydırıcı olması ve vatandaşın sahtekar ürünlere yüz vermemesiyle mümkün olur.

*Alo gıda hattı dahil tüm iletişim kanalları kullanılarak, olası gıda teröristleri ihbar edilip, sonuçları takip edilecek.

*İlan edilen firmalar dışındakilerin de sütten çıkan ak kaşık olduklarını düşünemeyiz, bakanlık sadece örnekleme yoluyla denetim ve kontrol yapıyor, kısacası şöyle diyebiliriz; ”Aç gözünü yoksa açarlar gözünü"

* Son olarak tarihin ilk doktorlarından Hipokrat’ın sözüyle noktalayalım; “Besinin ilacın olsun”

* Sağlıklı günler bizlerle olsun. Nokta…

A.Ö.K.K.10: Çözüm odaklı iletişim kurulur. Ret edilemeyecek bir teklif  yapılır. Sonuçta kazanan Akıllı öfkemiz olacaktır!

 

Faydalanılan kaynaklar:

http://www.yenivatan.at/haberler/

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/gida-sahtekarlarindan-akla-zarar-yontemler-40782292

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..