Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '14

 
Kategori
Sağlık
 

Kök Hücrelerimiz ile sağlığımıza kavuşabilecek miyiz?

Kök Hücrelerimiz ile sağlığımıza kavuşabilecek miyiz?
 

Siz bu büyük haberi nasıl vermiştiniz?


Merhaba sevgili anne ve baba adayları, 

Kızımız 2004 yılında dünyaya geldiğinde, bizde kordon kanını saklatıp saklatmayacağımızı düşünmüş, ve saklatma kararı almıştık. O zamanlar kök hücre, kordon kanı gibi terimler bize çok yabancıydı. 

İyi mi yaptık bilmiyorum şu ana kadar kordon kanından elde edilen kök hücrelere ihtiyacımız olmadı, ama ya olsaydı ne yapacak idik, kök hücreleri nasıl elde edecek idik, kim nakil yapacak idi, ve güvencesi var mıydı, v.s. gibi soruları sormadık artık bu karardan sonra. Ama sormalıydık.... 

Ama aradan 10 yıl geçtikten sonra bugün biliyorum ki, günümüzde artık gelişen teknolojiler ile tıp devrimi yaşanıyor ve bir çok hastalığa ise kök hücre tedavileri ile çare olunuyor. İleride durum daha da farklı olacaktır eminim. Genom ve Kök Hücre alanındaki çalışmalar tüm dünyada son hızla devam etmekte. Amaç insanın sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesi.

Internet bazı bilgileri edinmede(tabii bunları kendi akıl süzgecimizden de geçirmemiz, iyice bilgilenmemiz gerekiyor!) çok faydalı. Örneğin, Avrupa Birliği fonları tüm bu çalışmalara fon sağlıyor. Bugün özellikle kan hastalıkları kök hücre tedavisi ile iyileşebiliyor, bir çok çocuğa kök hücre nakli umut ışığı oluyor. Ülkemizde her yıl Kök Hücre ile ilgili Kongreler, Sempozyumlar, ve tabii bir çok çalışma yapılıyor. Burada bilimsel çalışmalar uluslararası boyutlarda paylaşılıyor. 

Daha çok yol var ama ben gelecekte insanın kendisinden elde edilen  kök hücreler ile daha az maliyetli ve meşakkatli iyileşeceğine inanıyorum. Zaten bilimde bunu söylüyor. 

Şu anda, kök hücre çalışmaları ile kan hastalıkları olmak üzere, bir çok hastalığın kapısının aralandığını biliyoruz. Lösemi gibi kan hastalıkları artık kök hücreler ile tedavi edilebiliyor. Diğerleri sırada .. Serebral Palsi'de ve Tip 2 Diyatbet hastalığında Faz 2'ye gelindi bile...Faz 4 olduğunda, bu demek ki artık insanlarda da kök hücre tedavisi ile bu hastalık iyileşebiliyor.  Neyse bunlar biliminsanı olmadığımdan dolayı beni aşan konular ama üniversitlerimizin kök hücre bölümlerinden elde edebilir herkes bu bilgileri...

Benim bu yazımda özellikle vurgulamak istediğim konu ise,  Kök Hücre nedir? Kordon Kanı nedir? Neden kendi kök hücrelerimizi kullanmamız daha iyidir?  Bunları açmak istiyorum. 

Kök Hücre Nedir?

"Sınırsız bölünebilme ve kendini yenileme, organ ve dokulara dönüşebilme yeteneğine sahip olan, tüm çok hücreli canlıların doku ve organlarını oluşturan ana hücre tipleridir. "(Parents Dergisi, Temmuz 2014)

Yani, mantıken, annemizden babamızdan aldığımız hücreler ile oluşan " MADDE OLARAK BEN" bu kök hücrelerden yapılıyor. Tüm bilgiler hücrelerimizde var. Anneme babama tabii olarak uyumluyum, kardeşime daha da çok uyumluyum. 

Bu nedenledir ki, ikinci çocuklar bu "uyum" nedeniyle birinci kardeşin kan hastası olduğu zamanlarda dünyaya gelebiliyorlar. Onların kemik iliği kök hücrelerinden faydalanılıyor. 

Kök hücre nereden elde edilir? Kordon Kanı'nın önemi? 

Kök hücreler vücudumuzun her yerindedir. Kemik iliğinden, kolumuzdan alınan kanda bile kök hücreler mevcuttur. Ama kordon kanından elde edilen kök hücreler, diğer kök hücrelere oranla hem çevresel etkenlere daha az maruz kalmış olmaları, hem de sayı ve kalite olarak üstünlük göstermeleri nedeniyle çok değerlidir. 

Eğer kök hücre tedavisi yapılacak ise, size en uygun olan KENDİ KÖK HÜCRELERİNİZDİR. Size %100 uyumludur. 

Kendi kök hücreleriniz var ise, ve bu hücreleri en taze en saf halindeyken aileniz sizin için saklatmış ise, ileride yaşanabilecek hastalıklarda kullanabilirsiniz. Belki de kullanmayacaksınız ama ya ihtiyaç olursa?

Sonuç olarak siz anne ve baba adayıysanız, bebeğinizin kordon kanını saklamaya karar verme aşamasındaysanız, şunu düşünmeyin: Ya kullanmazsak? Ne işime yarar ki? Doğru mu yaptık bu kadar para verdik? 

Bilim şunu diyor:  Kök hücre tedavisi yapıyoruz (Türkiye'de son 5 yılda 10 kat artmıştır)lösemi gibi kan hastalıklarında işe yaramaktadır, bazı hastalıklar için halen araştırmaya devam ediyoruz, 1988 ve 2010 yılları arasında 20.000'den fazla hasta, özel ve devlet kordon kanından elde edilen kök hücreler ile tedavi görmüştür, her an yepyeni olgular ile karşılaşıyoruz. 

Kesinlikle şunu düşünün saklamaya karar verdiyseniz eğer: Hangi kordon kanı bankasında kordon kanından elde edilen kök hücreleri(kordon kanını DEĞİL)saklamalıyım? Burada en baştaki kriteriniz güvence olsun. Ve bir ömür boyu saklama garantisi verilsin. Size test sonuçlarınız verilsin. Kök hücre sayımlarınız verilsin. Uluslararası standartlarda lisansa sahip olsun ve siz bu belgeyi görüp isteyin. Çünkü eğer tedavi ihtiyacı olursa tedavi merkezleri sadece bu lisans belgesine sahip olan bankalardan gelen kök hücreleri kabul ediyor. 

Umuyorum biraz aydınlatıcı oldu.. Bu konu üzerine daha da fazla yazacağım doğru bilgileri topladıkça , 

Sağlıklı günlerde yazışabilmek dileği ile, çocuklarımızın yüzü hep gülsün... 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 7
: 240
Kayıt tarihi
: 13.06.14
 
 

Sosyoloji eğitimi aldım. Toplumu analiz etmeyi ve ona göre dünyamız için faydalı projeler üretmey..