Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '12

 
Kategori
Pratik Bilgiler
 

Kokmuş ayakkabı nasıl temizlenir?

Dostlar, yaz hızla geliyor. Yaz güzelliği ile birlikte bazı sorunları da birlikte getiriyor. Mesela ayakkabılarımız kokuyor. Bu yazıda çeşitli ayakkabılarımızı nasıl temizleyeceğimize bir göz atalım.

Ayakkabınız hangi tür olursa olsun, kaçınılmaz olan şey, onların bir zaman sonra kokmaya başlayacağıdır. Kokmaya başlayan ayakkabılar gerçekten de herkes için tiksindiricidir. Ayakkabılarınızı nasıl temizleyip yıkayacağınızla ilgilenmeden; sadece nasıl güzel kokmalarını sağlayacağınızı öğrenmek , ayakkabılarınız için yapabileceğiniz en basit bakım yoludur. Öncelikle ayakkabılarınızı sakladığınız yeri bulun. Eğer bulmakta güçlük çekiyorsanız, gözlerinizi kapatın ve burnunuzu takip edin! Şimdi sıra biraz karbonat bulmakta…Karbonatı her bir ayakkabınızın içine birkaç yemek kaşığı kadar serpin ve evinizi kirletmeyeceğiniz bir yerde birbirlerine vurarak karbonatın ayakkabınızın içinde her yere yayılmasını sağlayın. Yeterli görmediğiniz yerlere takviye yapabilirsiniz. Ayakkabılarınızı, içlerindeki karbonatla bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün, içlerindeki karbonatı silkeleyerek, ferah ayakkabılarınızı gönül rahatlığıyla giyebilirsiniz.

Ayakkabı Yıkama için Basit İpuçları

Deri eşyaların temizlenmesinde kullanılan ve yumuşak sabuna ek olarak lanolin, gliserin, balmumu ve paça yağı içeren ‘eyer sabun’ özellikle deri ayakkabılarının temizliği ve bakımı için mükemmeldir.
Süet ayakkabı üzerindeki inatçı lekeleri çıkarmak için çok ince taneli bir zımpara kağıdı ile ovalayabilirsiniz. Bu işlemin, ayakkabınızın üzerinde açık renkli bölgeler oluşmasına neden olabileceğini unutmamalısınız. Yine de açık renkli bir bölge, kalıcı bir lekeye tercih edilebilir.
Deri veya süet ayakkabılarınızı giymeden önce ve temizliklerini yaptıktan sonra suya dayanıklı bir sprey kullanmayı unutmayın.
Ayakkabılarınızı asla kurutma makinesine atmayın. Kurutma makinesinin sıcaklığı ayakkabının yapıştırıcısına zarar verebilir ve sürekli dönme nedeniyle ayakkabılarınız sürtünme yoluyla zarar görebilir.
Ayakkabının yapıştırıcısına zarar verme riskine rağmen pek çok kişi bez ayakkabılarını çamaşır makinesinde yıkar. Eğer mutlaka makineye atma ihtiyacı duyarsanız, ayakkabınızı bir yastık kılıfının içinde, gömlek ve havlu gibi diğer çamaşırlarınızla birlikte yıkamaya özen gösterin.
Beyaz sirke ve tuzun, yarı yarıya ölçeklendirilerek karıştırıldığı bir solüsyonu ayakkabılarınızı yıkamak için kullanabilirsiniz. Yumuşak bir bezle hafifçe sürtmek suretiyle süet veya kanvas ayakkabılarınızın lekelerini silebilirsiniz. Noktasal temizlemeden sonra, temizlediğiniz bölgeyi saf suyla ıslatılmış temiz beyaz bir bezle silebilirsiniz.
Lavabo, fırın, boru veya tuvalet temizliğinizde kullandığınız temizlik malzemelerini ayakkabılarınızı temizlemek için asla kullanmayın. İçlerindeki kimyasal bileşenler nedeniyle ayakkabınızın kumaşına veya yapışkanına zarar vererek kullanım ömrünü büyük oranda kısaltırlar.
Ayakkabılarınızın tabanını bebekler için kullanılan ıslak mendillerle mükemmel bir şekilde temizleyebilirsiniz.
Ayakkabılarınızı asla güneşte kurutmayın. Aksi halde renkleri solabilir, çatlayabilir ve şekilleri bozulabilir.

Kanvas (bez) ayakkabılar nasıl temizlenir

Bir çift kanvas ayakkabı hemen hemen hepimizin olmazsa olmazlarındandır. Ucuz, konforlu ve temizlenmesi kolay olduğundan tercih sebebi olmaktadırlar. Kirlenen kanvas ayakkabılarınızı temizlemek için öncelikle bağcıklarını çıkarın ve tabanlarını birbirlerine vurarak yapışmış kirlerden kurtulun. 2 bardak ölçüsünde ılık su hazırlayın, yaklaşık bir çay kaşığı kadar sıvı bulaşık deterjanı ekleyin ve bağcıkları bu suyun içinde bekletin. Ardından, süet temizlerken kullanılabileceklere benzer şekilde, yumuşak kıllı bir fırça ile kanvas üzerindeki tozu temizlemek için fırçalayın. Fırçalama işlemi bittikten sonra ılık su dolu lavaboya batırıp çıkararak ayakkabılarınızı durulayın.

Sonrasında, az bir miktar karbonat atılmış suya bir yemek kaşığı kadar sıvı deterjan ekleyerek karıştırın ve bununla yumuşak kıllı eski bir diş fırçası kullanarak kanvaslarınızı ovalayın. Bu işlemden sonra da ayakkabılarınızı soğuk suya batırıp çıkarın. Son olarak ayakkabının içini kağıt mendil veya boş kağıtla doldurarak, güneş ışığı ve doğrudan ısıdan korumak suretiyle kurumaya bırakın. Bağcıkları, beklettiğiniz sudan çıkarıp iyice duruladıktan sonra ayakkabılarınızla birlikte kurumaya bırakın.
Süet ayakkabılar nasıl temizlenir

Hiçbir mantıklı neden olmamasına rağmen insanlar, iş süet ayakkabıları temizlemeye gelince aşırı endişelenirler. Sadece birkaç noktaya dikkat ederek ne kadar kolay olduğunu görünce şaşıracaksınız.
Eğer tamamen ıslanma veya çamura bulaşma gibi bir durum oluştuysa öncelikle ayakkabılarınızın kurumasına izin verin. Daha sonra temiz bir havlu veya süet fırçasıyla ayakkabınızın her yerini temizleyin. Havlu veya süet fırçasını tek bir yöne doğru kullanmanız önemlidir. Bu işinizi kolaylaştırmakla kalmayacak; kirden de kurtulmanızı sağlayacaktır. Fırçalama/temizleme aşamasından sonra herhangi bir nokta kaldıysa bunların üzerinden süet silgisi ile geçin.

Su izlerini yoketmeye çalışıyorsanız, nemli bir bez parçası ile tüm ayakkabıyı ıslatın, fazla suyu sünger yardımıyla alın. Şekillerini koruyabilmeleri için ayakkabılarınızın içine bir ayakkabı çekeceği, beyaz kağıt mendil veya boş kağıtla doldurduktan sonra, güneş ışığı veya doğrudan ısı görmeyeceği bir yerde kendi halinde kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra bir süet fırçası yardımıyla tek bir yöne doğru fırçalayın. Temizleme işleminden sonra süet ayakkabılarınızı korumak için süet koruyucu uygulamayı ihmal etmeyin.
Deri ayakkabılar nasıl temizlenir

Düz olan deri ayakkabıları temizlemek son derece basittir. Eğer ayakkabılar bağcıklıysa öncelikli olarak bağcıklarını çıkarın. Sonra yumuşak bir ayakkabı fırçası ile ayakkabınızın her yerini fırçalayın. Böylelikle ayakkabı üzerindeki toz ve kurumuş kirleri temizlemiş olacaksınız. Fırçalama işleminden sonra yaklaşık iki bardak kadar oda sıcaklığında su temin edin ve içine pH değeri olmayan el sabunlarından bir miktar ekleyerek hafifçe karıştırın. Bir bez parçasını bu karışımla nemlendirerek ayakkabınızın her tarafını silin. Sonrasında içinde herhangi bir katkı olmayan temiz suyla ıslatılmış bir bez kullanarak ayakkabının üzerindeki sabunu temizleyin. Son olarak yumuşak bir bezle ayakkabılarınızı kurulayın ve dilerseniz kaliteli bir marka kullanarak ayakkabılarınızı cilalayın.

İzmir 2012

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..