Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '17

 
Kategori
Sosyoloji
 

Kölelik malum da köle pazarı bugün de olsa yine rağbet görürdü

Kölelik malum da köle pazarı bugün de olsa yine rağbet görürdü
 

Reddedilmiş yaşamların bazı yönleri ilgi çeker; iyiliğine kötülüğüne bakılmaz, köle pazarı gibi mesela.

Kölelik geri gelsin demiyoruz; insanların parayla satıldığı bir düzeni de onaylamayız elbet-IŞİD’in kadınları pazar kurup sattığı haberlerine tepkimizi gördünüz-lakin insanlar biraz şeytandır; bu durumun olumsuzluklarını bir şekilde ters yüz ederek normal bir yaşam olayı haline getirebilirler ki zaten kadınlar konusunda gizli pazarlar mevcut.

Fikirler köleliği reddetmiş olabilir ama yaşam koşulları reddedemiyor. Sonra isteyerek birilerinin hizmetinde olmayı kölelik olarak değerlendiremeyiz. Yani insanlar toplumdaki kölelikle ilgili algılar nedeniyle belki seslerini çıkarmıyor olabilirler ama hayatlarını garanti edecek hizmetkârlık zaten yaptıkları bir şey.

Muhtaç durumda olan insanlar dilenmek ya da yardım almak yerine birilerinin hizmetini görmeyi seçebilirler. Yani herkes değil ama bunu yapanlar olabilir.

Zengin kişiler çeşitli işleri ve hizmetleri için sadece ona bağlı kimseleri almak isteyebilecektir. Bu zaten şimdi de var denilebilir ama pek değil. Yani bu bir işçi olur, hizmetçi olur, güzel türkü söyler, dans eder filan.

Artık bu çağda kavramlara takılıp kalmamak lazım. Eskiden kölelere neler yapılıyordu neler. Yani onlar köleydi, bunlar modern çağın hizmetçileri.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..