Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Komposto mu? Hoşaf mı? Doğrusu ne?

Komposto mu? Hoşaf mı? Doğrusu ne?
 

alıntı


Günümüzde eskiden sıkça tükettiğimiz komposto ve hoşafın yerini şimdilerde asitli ve çeşitli meyve suları aldı... 

Meyve sularının dayanıklı olabilmesi için dışarıdan kimyasal e330 ve buna benzer asitlik dengeleyiciler ilave ediliyor. 

Bunlar sağlığa zararlı kimyasallardır...Ya da öyle olduğu düşünülerek yıllarca tartışma konusu olmuştur. 

Ve içirdiğimiz her şeyden sakındığımız, gözümüzün nuru çocuklarımız ve bizler. 

Günümüzde o kadar çok konuşuluyor ki, bitkisel ve doğal vs diye, diğer taraftan herşey içi dayanıklı olsun diye kullanılan koruyucular. 

Bunların yerine doğal kalan, nelerimiz varsa onları tattırsak ne dersiniz? 

Günümüzde pişirme, süzme derdi yok diye el altında hazır meyve suları tutuluyor... 

Ben şöyle diyorum;'' Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu'' 

Aslında burda annelere, yani bizlere çok görev düşüyor. Çok zamanımızı almaz meyveyi, şekeri ve suyu koyup kaynatıp. Arzuya göre süzüp tanesiz çocuklarımıza ve ev halkına içirmek... 

Bu bir Osmanlı Mutfağı kültürüdür. O kadar çok yemek çeşitlerimiz var ki; uzmanın söylediğine göre 3200 kadarı unutulmuş ve şu an kullanılan tarifler. Kullanılanlar da 3000 nin üzerinde. Yurt dışında yemek çeşidi en yüksek olan ülkenin bile 3000 çeşidi bulmuyormuş... 

Bu demek oluyor ki; bizim kimsenin kültürünü kendi kültürümüzün önüne geçirmeye gerek yok. 

Kültürlerimizi yaşatmak da, yok etmek de bizlerin elinde. 

Çocukluğumdan beri evimizde her zaman komposto ve hoşaf pişirilmiştir. Ve ben hala çocuklarıma ve eve sık sık mevsimine göre yaparım... Gelen misafirlerimde dikkatimi çeker tabaklarında hep yarım kalır zoraki içiyorlar. Ama kola ve fanta türü asitli içecekler anında tüketiliyor. Misafirden misafire eve alıyoruz, asitli içecekleri. 

Bazı annelere dikkat ediyorum küçücük çocuklara kola fazla içiriyorlar. O da zamanla içinde ki maddeden dolayı bağımlılık yapıyor. Sonrasında çocuk vazgeçemiyor. Suçlusu ebeveynlerdir. 

Çocuklarımıza çay yerine ıhlamur veya kuşburnu, meyve suyu yerine bu tarz kaynatılıp soğutulmuş içeceklereden versek daha iyi olmaz mı? 

Ne dersiniz. 

Bazı yerelerde komposto ve hoşaf aynı şey diye bilinir. 

Öyle değildir. 

Komposto: Mevsimin yaş meyvelerinden şeker ve su ile pişirilerek elde edilmiş olanıdır. 

 

Hoşaf: Kuru meyvelerden her mevsim şeker ve su ile pişirilerek elde edilmiş olan meşhur içeceklerimizdendir. 

Halk arasında ikisinin de aynı şey olduğu düşünülür... Farklılığı burdadır.

Bu arada aklıma gelmişken;

Kayısı kompostosu tarifi vereyim. 

Kayısıları bir güzel yıkayıp, ortadan ikiye bölüp su dolu kab içine atıp bekletelim. 

Diğer tarafta tenecere içinde su ile şekeri kaynatalım, kaynamaya başladıktan sonra içine sudan alıp süzdüğümüz kayısıları ilave edip kaynatalım. Yumşamaya başladığında, ateşten indirip. Soğumaya bırakalım. 

Sonrasında pilav veya makarna yanında servise sunalım. 

Ya da çocuklar meyve suyu istediklerinde, tanesini sevmeyebilirler süzüp içirelim. 

Kayısının faydaları saymakla bitmez. 

KAYISI
Kan yapıcıdır, kansızlığa iyi gelir,
Güzel bir cilt ve saç için olumlu etkileri vardır,
Özellikle akciğer kanserinin önlenmesinde yardım eder,
Kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesinde yardımcıdır,
Kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır,
Sinirleri gevşetip uyku verir
Kabızlık çeken ve sindirim sisteminde sorun yaşayanlar için faydalıdır,
Sabahları aç karnına yenilen kuru kayısı sindirim açısından faydalı olmanın yanı sıra cilde de canlılık katar;
(1 adet kayısı=15 kalori
http://www.ezberim.com/bitkiler-yararlari/90147-kayisinin-faydalari-yararlari/

Ben yalnızca paylaşmak istedim takdir sizlerin... 

KÜLTÜRÜMÜZÜ OSMANLI MUTFAĞININ YEMEKLERİNİ YAŞATALIM... 

DEĞİŞİK TARİFİ OLANLAR PAYLAŞIRSA MEMNUN OLURUM... 

SEVGİLER GÖNDERİYORUM HEPİNİZE. 

Son kararlarınız hep mutluluk versin!

 
Toplam blog
: 59
: 22888
Kayıt tarihi
: 10.11.11
 
 

''Küçük bahaneler, büyük iyiliklere engel olur...'' ..