Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kotatsu (footwarmer )

Kotatsu (footwarmer )
 

oturma odamizdaki KOTATSU


Aileyi bir araya getiren kocaman bir sehpa dusunun. Sehpanin alt yuzeyinde elektirkli isitici var. Yazin ortu kullanmaksizin kullanabiliyoruz. Kisin ust kismi sehpanin koselerine vidali. Kisin vidalari cikartip eletikli isitici ile kapak kismi arasina kalinca bir ortu yerlestirir, isinin kacmasini onleriz.

Soguk havalarla isiticiyi calistirir, ayaklarimizi sehpanin altina yerlestiririz . Atalarimiz "Ayagini sicak tut basini serin . " demisler ya. Sanirim bizim atalarimizla Japonlarin atalari ayni seyi dusunmusler . Evin oturma odasinda bulunur genellikle . Sehpanin ustunde meyve ve cerez bulunur. Bir yandan televizyon seyredip atistirmak olanakli .
Arkasi destekli minderler vardir , sirtini dik tutmak isteyenler icin . Bazi aileler yemeklerini de onun ustunde yerler . Ayaklari uzatip basin altina bir yastik koyup uyumakta olanakli . Ayni anda dort kisi ayni pozisyonu alirsa ayaklar birbiri ile carpisir ..Arasi iyi olmayan kardesler sehpa altindan birbirini tekmeler .Bazan de esler de:))

Buradaki evlerde kalorifer sistemi yok genellikle . Klima , gaz sobasi , elektrikli sobalar en cok kullanilan isitma araclari . Her odada klima yok. Olursa elekrik faturasi oyle yukselir ki eyvahlar olsun ! Evlerin tabani ahsap kaplama oldugu icin onun altindan isitma sistemi yayginlasiyor bugunlerde . Bu kez gaz faturasi yukseliyor .

Biz bir bakima sansliyiz cunku iklim iliman . Buraya geleli yirmi yil oluyor dort bes kez kar yagdi . Bazan kuru ayaz olur . Kuzeyden gelen soguk ruzgar ..sorun o zaman iste ...

Kayinvalidemin soyledigine gore kislar daha bir cetin gecermis . Simdiki gibi isiticilar olmadigi icin evi isitmak da da bir zormus . Ahsap binanin araliklarindan sizan soguk ruzgar daha da soguturmus evi .

Cocuklugum aklima geldi. Iki goz odali evde bir soba. Kardesler arasinda sabah erkenden kim odun komur getirecek kim sobanin kulunu temizleyecek atismalari... simdi issiz kulsuz isitma sistemi.. daha mi rahatiz diye dusundugum oluyor . Belki oyle ama o sobanin ustunde demlenen cay yok burada ..
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..