Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kredi kartı sorunu-6- kredi kartı krizi kapıda

Kredi kartı sorunu-6- kredi kartı krizi kapıda
 

Siyasi Otorite Kredi Kartları ile ilgili acil düzenleme almaz ise 17 Eylül 2011 tarihinden birkaç sonra; 

- Önce milyonlarca kredi kartı kullanıcısı 17 Eylül 2011 den sonraki şartlara uyamadığı için kredi kartları bloke edilecek e kısa süre sonra icra takibine düşecektir. 

- Kredi kartı kullanımı düşünce piyasalarda durgunluk başlayacaktır. 

Hükümet ne acil olarakl ne yapmalıdır? 

1- Öncelikle kredi kartı borcu olan (cari, idari takipte, kanuni takipte olmasına bakılmaksızın) ve kredi kullanmak isteyen tüm kart kullanıcılarına bankalarınca tüketici kredi kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. 

2- Vade 12-24 arasında olmalı ve kart borçlusu vade seçebilmelidir. 

3- Faiz oranı TCMB kısa vadeli faizinin %35 fazlası olmalıdır. 

4- Tüm bankaların bu kurala uyacağı yasal düzenlemeler alınmalıdır. Gerekirse Kanun çıkarılmalıdır. 

5- Borcu yapılandırılan kredi kartı müşterisinin kredi kartı limiti Bakiye borcu ve kredi kartı limitinin %35’ne (hangisi az ise) indirilmesi ve kredi kartı ile 12-24 ay sureyle nakit çekme hakkının dondurulması sağlanmalıdır. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) bir yılda en fazla 3 kez dönem borcunun yarısından daha az ödeme yapan tüketicilere nakit para çekme yasağı getirilerek kredi kartı asgari ödeme tutarının yüzde 20'lerden yüzde 40'a çıkarılmasına ilişkin düzenlemelerin 17 Eylül 2011 tarihinden itibaren günü kurtaran tüketiciler için büyük sıkıntı yaratacağı belirtildi. Tüketiciler Birliği Kurucu Genel Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı Mehmet Bülent Deniz, Gazeteport'a yaptığı açıklamada, Türkiye'de 17-18 milyon kişinin cebinde 50 milyon adet kredi kartı bulunduğunu ve yaklaşık 10 milyon tüketicinin kredi kartı borçlarında yalnızca asgari tutarda ödeme yaparak günü kurtaran tüketiciler olduğunu dile getirdi. 

Asgari ödeme tutarının alışkanlık haline dönüşmemesi, tüketicinin arada gidip borcunu kapatması için BDDK'nın bu tarz bir önlem aldığını belirten Deniz, bir tüketicinin 1000 liralık kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyerek borcunu 3, 5 yılda kapayabildiğini söyledi. Yeni düzenleme kapsamında, yalnızca borcunun asgari tutarını ödeyen tüketicilerin kartlarının limitinin arttırılmayacağını ve sayısı 9-10 milyon civarında olan bir kredi kartından çekip diğer kredi kartını borcunu ödeyen günü kurtaran tüketiciler için nakit çekiminin kapatılacağını dile getirdi. 

http://www.aksam.com.tr/kredi-karti-kullanicilari-bu-tarihe-dikkat65781h.html 

Netice; bu konuyu geçiştirmeye çalışan siyasi otorite çok yakında bu krizle karşılaşacaktır. Siyasi Otorite; 

- Banka,  

- Tüketici,  

- Esnafa,  

zarar verecek değişikliğine geçmeden önce ACİLEN bir ara çözüm bulmak zorundadır. Bu ara çözüm bulunarak kart borçlularına tüketici kredisi kullandırılarak vadeye yayılmazsa; 

- Kart borçlusu borcunu ödemeyecek,  

-Banka kartı bloke tutacak ve icra takibine başlayacak,  

- Kartı bloke edilmiş müşteri alış veriş yapamayacak,  

- Piyasalar olumsuz etkilenecek. 

- Bankaların mali yapısı bozulacak ve toplam ekonomi krize girecek. 

Benden uyarması... 

 
Toplam blog
: 55
: 4036
Kayıt tarihi
: 02.03.09
 
 

15 yıldır  İnsan yaşamı ile doğanın kuralları arasındaki benzerlik, kaos, değişim, kaostan düzene..