Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '17

 
Kategori
Sinema
 

KT 103: "Abla" Caddeye Akar; Beyoğlu Sineması Şark Vaatleri'ni Göstermekte

İstanbul'da ikinci günü, "abla" henüz misafir, kızı kahvaltıyı hazırlar, damat yumurtayı. Çayı korlarken mutfağa teşrif eden "abla" kahvaltı sonrası önce, çocukların buzunu çözme fırsatı bulamadıkları, yıl 1979, 19.000 TL'ye aldığı kendi çeyizi, antikalaşma eğilimindeki buzdolabının buzluğunu temizler, sonra bulaşığı yıkar.

Ve her ne sebeple olursa olsun bugün evde kalması mümkün değil: Caddeye akar. Beyoğlu Sineması Pera Salonu, Filmekimi'nden vizyona giren Şark Vaatleri'ni göstermekte: David Cronenberg'in bu filmini kaçırsa "abla"nın içi paralanacak. Merdivenin başındaki odasında işletmeciyle selamlaşır, adam özür diler gibi "ama der Pera Salonu'nda..."

Küçük salondaki diğer izleyiciyi ikna eder "abla"ve filmi arasız izlerler. Muhteşem Armin Mueller-Stahl, Naomi Watts, Viggo Mortensen, Vincent Cassel'li güçlü oyuncu kadrosu; Londra'da Rus Mafyası, Çeçenler, berber Azmi'nin Türkçe konuşan yarım akıllı tetikçi yeğeni, çocuk fahişeler üzerine, iyi niyetle iyiliğe ulaşan bir trajedi.

Çıkışta sinema gişesinde bulduğu, Sınırları Aşmak temalı 10. Uluslararası İstanbul Sinema-Tarih Buluşması'nın kitapçığını inceler "abla"; saat 13:50, Alkazar Salonu'ndan 14:00'te başlayan bir film seçer, biletini alır.

2007 Avustralya, Anna Broinowski yönetiminde Belgesel Drama: Kazançlı Yalanlar, Ürdün'de "abla"ya Hindistan dönüşü Petra Vadisi'ni görmek üzere iki günlüğüne uğradıkları Amman'da edindikleri izlenim, taaa başından, Norma Khouri'nin kitabının uydurma olabileceği duygusu vermiştir. Bir töre cinayetini anlatan kitabıyla ün ve para kazanan Norma Khouri'nin, aslında ABD'de birçok dolandırıcılığa karışmış, yalanların gerçeklere karıştığı belki de hiçbir doğrunun olmadığı, babasının inkâr ettiği ensest de dahil öyküsünü anlatır. FBI izler ama mahkûm edemez, iki çocuğu komşunun sorumluluğunda, kocası Yunan Mafyası ile bağlantılı(?) kadın, yalan makinesini bile yanıltan bir zekâ! Entrikasını deşifre ettiklerinde inkâr eder ve "nedir doğru olan?" der, "herkesin doğrusu ayrı."

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..