Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Küçük bir dokunuşla hayata hayat katın...

Canımızdan çok sevdiğimiz yakınlarımızı sürekli düşünür ve onların kılına dahi zarar gelmesini istemeyiz. Birlikteyken zamanın nasıl geçtiğini anlamaz, onlardan ayrı iken birçok şeyden keyif almayız. Yaşantımız gereği onlarla birlikte dışarıda gezeriz, seyahate çıkarız ve eğlenmek güzel vakit geçirmek için elimizden geleni yaparız. Konunun giriş kısmında örnek olarak sevdiklerimizi vurgulamak istememin nedeni, önermek istediğim şeyin sizi daha çok motivesi etmesi içindir. Günümüzde "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" şeklinde herkes almış başını gidiyor. Bunu biraz da olsun kırabilmek , kendi bencilliğimizi görebilmek ve başkalarına yardım etmenin o kadar da çekinilecek bir yan olmadığını ifade etmek istiyorum bu yazımda.

<ımg border="0" alt="" align="left" src="http://www.bilincalti.com/images/stories/hayat.jpg">

Bildiğiniz gibi globalleşen dünyamızda artık kazaların ve sakatlanmaların türleri de değişti. İstiklal caddesinde yürürken başınızın üstüne koskoca cam blok düşebiliyor, yada balkonunuzda akşam sefanızı yaparken birdenbire bir maganda kurşunu ile hayatınız kararabiliyor, trafikte birdenbire sizden yol alamayan bir dağ kaçkını önünüzü kesip size zarar verebiliyor. Türlü türlü durumlar mevcut peki bu kendi başımıza yada bir yakınımızın başına geldiğinde sağlık ekipleri yetişene kadar hayatta kalabilecek ilk yardım bilgisine sahip miyiz?

Geçirilen bir kaza sonucunda bulunduğumuz konumdan karga tulumba taşınmak sureti ile kaç kişi ömür boyu sakat kalmış yada iç kanama sonucu hayatını kaybetmiştir, rakamsal olarak bilemiyorum.Fakat kendi aldığım ilkyardım eğitimine dayanarak söyleyebileceğim şey; Bundan sonra yaralı kişinin bulunduğu yerde bir tehlike yoksa kımıldatılmaması ile çok daha fazla hayatın sakat kalmadan devam ettirebileceğini farkettim. Yaralı kişinin bilinci yerindeyse onu konuşturmak sureti ile sağlık ekipleri gelene kadar moralini yüksek tutmasını sağlayabilir ve kaza hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

<ımg border="0" alt="" align="left" src="http://www.bilincalti.com/images/stories/ilkyardim2.jpg" width="208" height="147">Daha farklı yaralanma türlerinde de aynı şekilde alacağımız önlemler sayesinde ortamı güvenli hale getirebilir ve bu kazanın daha fazla sayıda insan kaybına yol açmamasını sağlayabilirsiniz. Birçoğumuzun düşünebileceği gibi başımıza gelene kadar BU EĞİTİMİN NE KADAR ÖNEMLİ olduğunu anlamak mümkün olmayacaktır. İlkyardım eğitimi almak ve bu bilgiyi kullanabilecek kadar kendimize güvenimizin olması, sevdiklerimizin yada kendi başımıza gelecek bir kazanın yada istenmeyen durumların hasarının en aza indirgenmesinde çok önemli rol oynayacaktır.

Elektrik çarpması sonucu yerde baygın yatan bir sevdiğinizi düşünün. O an ne yapacağınızı bilirseniz paniğe kapılmak yerine onun hayatını kurtarabilirsiniz. Yada bir şekilde zehirlenen birisini gördüğünüzde ( gıda, kimyasal türde yada gaz şeklinde) ilk önce neler yapacağınızı bilmeniz gerçekten çok önemlidir. Öğreneceğiniz birkaç madde ile hayatınızda yer alan değer verdiğiniz bir insanın bundan sonraki hayatına devam etmesi, belki de şu an alacağınız kararla bu eğitimi almaya bağlıdır.

Hobi olarak bir çok şeyle uğraşabilir, futbol maçlarını kaçırmamak için saatler öncesinden izlemeye zaman ayırabilirsiniz ama bunlar sizin hayatınızda birkaç saatin güzel geçmesini sağlayacaktır. Peki bu birkaç saatinizi hayatımızın can damarı olan sağlıkla ilgili yepyeni bilgiler edinmeye ve yeri geldiğinde kullanarak aslında kendimize değer vermemizin başkalarına daha çok değer vermek olduğu anlamına gelmesine neden inanmayalım.

Dışarıda yemek yediğinizi farzedelim ve hemen yan masada bir kişinin boğazına kaçan yiyecek parçası yüzünden yavaş yavaş morarmaya başladığını görüyorsunuz. İşte bu anı gözünüzde canlandırmaya çalışın, herkesin adamın sırtına deli gibi vurduğunu, ve diğerlerinin korkulu bakışlar içinde dona kaldığını farkedeceksiniz. Çünkü bir hayatın gözlerinizin önünde pisi pisine gitmesi berbat bir duygudur. Böyle bir durum evinizde yetişkin birisinin yada küçük çocuğunuzun başına da gelebilir.

Onbinlerce kaza ihtimali var ve birçoğunda yapılan yanlış müdahaleler yada sağlık ekiplerinin gelmesini bekleyerek kaybedilen zamanın sonucunda, bundan sonraki hayatına, engelli bir şekilde devam etmek zorunda kalan sevdiklerimiz yada gözyaşları içinde uğurlanan bedenini, "kader Onu bizden aldı" şeklinde yorumlarımızla mı hatırlamak zorundayız? Onun kaderi bizlere bağlı ise yada bizlerin kaderleri başkalarına bağlı ise hayat ile alay edercesine yaşamak zorunda mıyız? Önleminizi almak ve kendinize artık yatırım yapmanız için zaman çok geç değil. Hiç de geç değil!!!

<ımg border="0" alt="" align="left" src="http://www.bilincalti.com/images/stories/hayat-kurtaran-ipuclari.jpg" width="221" height="178">Lütfen Unutmayın;
sadece sağlık ekipleri gelene kadar çevrede alabileceğiniz önlemler bile yaralıya müdahale edebilmeniz kadar önemlidir. Elektrik yada gaz kaçağı olan bir yerde derhal şebekeyi kesmek, trafik kazalarında motor kaputunu açarak akü bağlantısını iptal etmek, güneş yada kimyasal yanıklarda yaraya ilkel metodlar uygulanmasını engellemek ve buna benzer birçok önlem sayesinde oluşabilecek hasarları sizin emekleriniz engeller. Karşılığını düşünmeksizin alabileceğiniz en doğru karar bu anlarda alınmaktadır. Alacağınız kararlarda altyapınızın güçlü olması sizi sevdiklerinize bir kez değil defalarca küçük dokunuşlarla daha çok kenetleyecektir.Yarınlarınızın en güvenli geçmesi sizin şu anki alacağınız kararlarınızla gerçekleşecektir. Konuyla ilgili ciddi anlamda bir kez daha düşünen herkese teşekkürlerimi sunarım.
Yazan : Turgay GEZİCİ Diğer Yazılarım : http://www.bilincalti.com/

 
Toplam blog
: 98
: 414
Kayıt tarihi
: 11.12.09
 
 

1977 İstanbul doğumluyum. Web Tasarım ve Bilişim Danışmanlığı yapmaktayım. Uzun yıllardır ilgi du..