Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kültür mü dediniz o da ne?

Belediyelerde kültür müdürlükleri varmışta bizim haberimiz yokmuş. Nasıl bir kültür bu? Son yıllarda kültür mantarı gibi büyüdü gitti. Ne yapar bu kültür müdürlükleri, yani ne yer ne içer? Kim bu güzide vatandaşlarımız? Kalemli kelamlı kitaplı mı? Maalesef ülkemizin genel hali bu.

Bir yerde kültürden bahsedildi mi kültürün ne olup ne olmadığı hakkında kuşkuya düşüyorum. Hiç bahsedilmese da ha iyi diyorum. Son yıllarda kültürümüz kültürlümüz iyice arttı anlayacağınız. Kültür deyince aklıma organizasyonlar gelmeye başladı. Bunu ajanslar daha iyi yapıyor. Afiş bastır, renkli kurdelelerle süslemeler yap. Üç beş kelimelik önceden tasarlanıp ezberlenmiş kulak tırmalayan rutin konuşmalar. Başka bir şey bilmez misiniz? İki ay önceydi. Kısa adı İLESAM olan İlim Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin kongresindeydim. Ki İlesamın il temsilciliği görevini de yürütüyorum. Orda yapılan konuşmada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK’in her gün bir yazarın kitabını basma gibi bir kararı olduğu söylenince gıpta ettim. Yılda 365 kitap eder. Ne güzel işte. İstanbul Valisi Sn. Muammer GÜLER Samsun Valisi iken benim bulunduğum kitap standında “Keşke Gaziantep’te bir iki yol yapımı ertelenseydi de kitap baskısı gerçekleştirseydik” demişti. Belediyeler kendi kitaplarını kendisi basıyor. Tamamda bu şehirde yazar/şair olup ta kitap baskısı gerçekleştiremeyen o kadar insan var ki. İtiraf etmek gerekirse çok bencillik ediyorsunuz hem de çok. Danışma kurulu oluşturularak bu kitaplar basılabilir. Bazıları kıt akıllarınca yazarlar Derneğini görmezden geliyor. Fakat biz görüyoruz. Eleştiri hoşlarına gitmiyor. İstiyorlar ki alkış tuta tuta avuçlarımız patlasın. E o zamanda vur patlasın çal oynasın olacak. İşte orda sanat olmaz, edebiyat olmaz. Diyeceksiniz ki o zaman bize niye yönlendiriyorsunuz. Niye mi? Gayet açık Ya kültür adamı olacaksınız, ya da böyle eleştiri alacaksınız. Ve yol yapımı gibi gönüllere giden yollarında hizmetinde olacaksınız.

Makinalaşmayacaksınız anlayacağınız. Az olsun benim olsun, benden olsun mantığını bir kenara bırakacaksınız. Ya da kültür gibi edebiyat gibi güzide lafları ağzınıza alıp kuzinede yakar gibi kül etmeyeceksiniz. Anlaşıldı mı ola.
 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..