Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kültürel istilanın adı: Küreselleşme...

Kültürel istilanın adı: Küreselleşme...
 

Küresel dünyanın atmosferi...Aldığımız nefesin markaları...


Küreselleşmede tarihin her döneminde mevcut olan yayılmacı politikaların bir uzantısı. Fakat burda ki yayılma devletlerin işgali değil özel sanayi ve maliye girişimleri ile gruplarının işgalidir. Bu gruplar tüm güçleri ile tüm dünyayı sömürmekte, ulus devletleri yıkmakata, tek tip düşünmeyen sadece tüketen bir yapılanmayı doğurmaktadır.

Siyasi yönüyle; Ulus devletlerin ve Sosyal Devlet mantığının sonu olurken, ulusüstü veya uluslararası diye tabir edilen yapılanmaları oluşturdu. Kültürel yönüyle; egemen-popüler kültürün baskısı altında tektip insan modeli oluşturdu. İktisadi-Mali yönüyle; Ulusüstü şirketlerin dünya üzerindeki yayılmalarına olanaklar oluşturarak bu yapılanmaların ulus devletler üzerinde ve uluslararası yapılanmaların karar alma süreçlerine uyguladığı baskıya sonuç verdi. Şirketlerdeki kartelleşme dikey ve yatay büyümeler eğemen gücün mali güçlerin elinde toplanmasını sağlayarak tek kişinin farklı alanlarda söz sahibi olmasını sağladı.

Süreç sonunda; dünyanın en zengin üç kişisi, en yoksul 48 ülkesinin –ki dünya devletlerinin 4/1’i demektir- bürüt iç hasılasının toplamından fazla bir servete sahip olduğu bir yapılanmayı getirdi. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerdeki 4, 5 milyar insanın 3/1’i içilebilir suya hasret durumda şu anda. Birleşmiş Milletlere göre, dünya bütününün temel ihtiyaçlarını(Besin, su, eğitim, sağlık) sağlayabilmek için; önde gelen 225 servetin toplam miktarının % 4’ü yeterli; dünyanın temel Sağlık ve Beslenme ihtiyacı olan 13 milyar Dolar(Burdaki Dolar tabiri dahil küresel bir kullanımdır) içinse ABD ve Avrupa Birliği Ülkelerinin 1 yıllık parfüm masrafları yeterli olacaktır gibi bazı istatistiki verileri küreselleşme sürecinin vahim sonuçları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Burda bu konuyu fazla uzatmak istemiyorum küreselleşme diye tabir edilen emperyalizmin yayılma sürecini daha sonraki yazılarımla daha ayrıntılı ve derinlemesine yansıtacağım... Sizden ricam sadece ara ara bu kapıyı aralamanızdır. Küreselleşme sürecinin hem genel yapılanması hem de bazı sektörler bağlamında ki özel sömürü ve yoketme süreci ayrıntıları ile aktarılmaya devam edecektir.
 
Toplam blog
: 64
: 5712
Kayıt tarihi
: 27.06.07
 
 

İnsanım herkes kadar; zengin kadar fakir kadar, kadın kadar erkek kadar, Müslüman kadar Hristiyan ka..