Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '18

 
Kategori
Kitap
 

Kumarbaz

Kumarbaz
 

Kimi kaynaklar Dostoyevski'nin bu romanı kumar borçlarını ödemek için yazdığını vurgular. Romandaki ruletle ilgili bölümlerin çok etkileyici ve gerçekçi bir şekilde betimlenmesi bu söylentiyi destekler gibi. 

Bir diğer önemli nokta romanın yazılması için yazara verilen süre ve Dostoyevski'nin  parasal sıkıntıları kitabın bazı bölümlerini aceleye getirmiş veya boşlukta bırakmış gibi görülüyor. 

Amacımız koca Dostoyevki'nin bir dünya klasiği olmuş eserini eleştirmek değil elbette. Yazdıklarımız  sadece eseri okuduktan sonra bizde kalanlar.

Romana gelecek olursak Dostoyevski'nin bu eseri insanoğlunun zaafları karşısında acizliğinin nefis betimlemelerle satırlara dökülmüş hali..

An gelmiş insanlar o zaaflar yüzünden karşılıksız, umutsuz ve hatta imkansız aşkların peşinde savrulmuş, an gelmiş o zaaflar yüzünden insanlar hırslarına yenik düşmüş, gözleri dönmüş bir şekilde inanılmaz kayıplara uğramışlar ancak gene de kumardan uzak duramamışlardır. 

Bir tarafta yaşlı ve kötürüm olmasına karşılık bir o kadar aksi, akıllı ve zengin konumdaki bir büyükanne, diğer tarafta bir otelde konuşlanarak dört gözle büyükannenin ölüm haberini bekleyen asalak mirasçılar topluluğu. Yarının muhtemel zenginlerine dönüşecek bu asalakların etrafından ayrılmayan alımlı bayanlar ise bir başka tür asalak tiplemesini oluşturuyorlar. 

İşte böylesi bir topluluk büyükannenin ölüm haberini beklerken, büyükannenim kendisi bir anda çıkar gelir ve sanki servetinin onlara kalmaması için ömründe ilk defa görmüş olduğu rulet masasına oturur.

***

Sonrası bu sürükleyici romanın devam sayfalarında.

Keyifli okumalar.

 

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..