Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Kunta Kinte' nin çığlığı ve bir rüya

Kunta Kinte' nin çığlığı ve bir rüya
 

Ne zaman siyah ırk ile ilgili bir gelişme olsa; karlamalı, görüntülerin pek belli olmadığı siyah beyaz televizyonlarda izlediğimiz "Kökler" dizisi gelir aklıma. Dizide Köle tücarlarının Afrika' da bir hayvan yakalar gibi yakaladığı, günlerce bir geminin ambarında üst üste atılmış kölelerin Amerika' ya götürülmesi, beyaz sahipler tarafından kendilerine yapılan işkenceler ve tüm bunlara rağmen bu acıyı ve umudu geleceğe taşıyan yılmaz, özgürlük aşığı "Kunta Kinte" adlı köle, çocukları ve torunlarının hayatıyla Amerika' daki siyah ırka bakışın değişimi anlatılıyordu.

Afrika' nın bozkırlarında savanalarında özgürce yaşamını sürdüren "Kunta Kinte" köle tücarları tarafından yakalandığında zincirli kolarını gökyüzüne kaldırmış ve "Özgürlük" diye bağırmıştı. Acılı kölelik yaşamları boyunca ise yeni doğan çocuklarını ve torunlarını Ay' a karşı tutup aynı çığlığını gecenin karanlığında gökyüzüne göndermişti.

Ten renkeri nedeniyle başka tanrının çocuklarıymış gibi horlanan, işkence gören, sosyal hayat içinde ikinci sınıf insan mumelesi gören bu toplum Martin Luther King' in bir kunuşmasında haykırdığı;

"Bugün diyorum ki dostlarım, şu anın getirdiği güçlüklere ve engellemelere rağmen
bir rüyam var benim. Bir Rüyam Var!
Bir rüyam var. Gün gelecek, bu ulus ayağa kalkıp kendi inancını gerçek anlamıyla yaşayacak. “Şunu kendinden menkul bir gerçek kabul ederiz ki, bütün insanlar eşit yaratılmıştır.”
Bir rüyam var. Gün gelecek, eski kölelerin evlatlarıyla eski köle sahiplerinin evlatları, Georgia’nın kızıl tepelerinde kardeşlik sofrasına birlikte oturacaklar.
Bir rüyam var. Gün gelecek, Mississippi eyaleti bile, adaletsizliğin ve baskıların sıcağıyla bunalıp çölleşmiş olan o eyalet bile, bir özgürlük ve adalet vahasına dönüşecek.
Bir rüyam var. Gün gelecek, dört küçük çocuğum, derilerinin rengine göre değil, karakterlerine göre değerlendirildikleri bir ülkede yaşayacaklar.
Bugün bir rüyam var benim.
Bir rüyam var. Gün gelecek, Alabama eyaleti, valisinin ağzından hep müdahale etme ve izin vermeme yönünde sözler dökülen o eyalet, küçük siyah oğlanlarla küçük siyah kızların, küçük beyaz oğlanlarla ve küçük beyaz kızların el ele tutuşup kardeşçe birlikte yürüdüğü bir yere dönüşecek.
Bugün bir rüyam var benim.
Bir rüyam var. Gün gelecek, bütün vadiler yükselip bütün tepeler ve dağlar alçalacak, engebeli yerler düzlük yapılıp, girintilerle çıkıntılar düzleşecek ve Allah’ın şanı yeryüzüne inecek, bütün canlar hep birlikte görecek onu.
Özgürlüğün yankılanmasını sağladığımızda, her kasabadan ve köyden, her eyaletten ve kentten özgürlüğün yankısını duyduğumuzda, o gün yakın demektir ve o gün Allah’ın bütün kulları, siyahlar ve beyazlar, Yahudiler, Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Budistler el ele tutuşup eski bir zenci ilahîsini söyleyecekler:
Sonunda özgürüz! Sonunda özgürüz!
Şükürler olsun Ya Rabbim!
Sonunda hepimiz özgürüz! "

rüyasına inanmaya çalıştı zor olsada ve bence Barack Obama' nın başkanlık seçimindeki zaferiyle bu rüyanın gerçekleşebileceği umudu belirmeye başladı gibi. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..