Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '18

 
Kategori
İnançlar
 

Kuran'a Göre İnsan Türleri, İnsanın Acayipliği

Aşağıdan yukarıya doğru insanlar Kuran’da farklı ayetlerden yola çıkarak şu şekilde sınıflandırılabilir: Evliyauşşeytan yani şeytanın dostları, hiç inanmayanlar, şirk koşanlar, ehli kitap olanlar, Müslümanlar ama kalbine henüz iman girmemişler, müminler yani evliyaullah olanlar, şehidler(yatağında ölen şehitlerden hadislerde bahsedilmektedir, kimi taun gibi hastalıklardan ölenler de şehid kabul edilmektedir, ayrıca cihad ederken canını verenler de zaten şehiddirler), sıddikler, nebi ve resuller.

Görüldüğü üzere en aşağıdan en şerefli makama kadar insan değişebilmektedir. Mevlana dediği gibi şeytanın maşallah dediği insanlar da var, bunun yanısıra meleklerin bile gıpra ettiği insanlar da var. Allah Kuran’da hayvanlardan aşağı insanların olduğundan bahsediyor. İnsan hayvandaki gibi nefse sahip olup, özgür iradeye de sahiptir, melekler ise verilen emri yerine getirmekten geri durmazlar(şeytan ateşten yaratılmış cinlerdendir, dolayısıyla o yüzden Allah’a karşı gelmiştir, melek değildi), günah işlemekten uzaktırlar. Allah, Kuran’da ayrıca insanlardan ve cinlerden şeytanların olduğunu bildirmektedir.

Allah, Ademi yaratırken melekler şaşırdı kan dökecek insanların maneviyatından habersizdiler, sonra ona verilen ilmi gördüler. Adem yaratılınca verilen ilim ile konuştu bunları melekler bilmiyordu. Şeytan ise ben ateştenim diye kibirlendi, ebedi düşman olarak kaldı kendini de kahretmek uğruna bundan vazgeçmedi.

 
Toplam blog
: 36
: 251
Kayıt tarihi
: 08.04.13
 
 

Anadolu kültüründeniz efendim! Merhametli ama kötülüğe karşı keskin kılıncız. İnsanı nedir insan ..