Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '12

 
Kategori
İnançlar
 

Kuran Halkaları ve Toplumun İnançsal Aydınlanması Hareketi

Kuran Halkaları ve Toplumun İnançsal Aydınlanması Hareketi
 

Kuran, hayatı kuran mı olacak, kurmayan mı?


Kuran'la Aydınlanmak ve Hayatı Kurmak Projesi Nasıl Olmalı?

Anadolu ve İslam aleminin tamamında en büyük eksiklik, Müslümanlık inancının gerçek manada anlaşılmasının önüne geçen bazı yaklaşım tarzlarıdır.

Nasıl yapmalı ve kiminle yapmalı bu aydınlanma hareketini diye kendimize sorup ve ciddi manada sorumluluk üstlenmek istiyorsak bakış açımızda biraz değişiklik yapmak zorundayız.

Gerçekten şu an Türkiye'de var olan sayısız cemaatler ve gruplar haftanın belli gün ve saatlerinde bir araya gelmekte ve ellerinden geldiğince bir eğitim çalışması yürütmeleri uzaktan bakınca önemli olduğu görülmekle beraber malesef belli kriterleri uygulamada gösterdikleri eksikliklerle inançsal anlamda herhangi bir birleşmenin önünü tıkayan ön yargı, eleştiri ve karalama ile koskoca inanç çevrelerine sahip kitlelerin günahlarını üzerlerine çekmektedirler.

İnanılmaz boyutlarda zaten görece dindar kitle ve gençler vardır fakat bu kitlelerin çoğuna 10 adet surenin ne dediğini, 20 adet esmanın anlamının ne olduğunu, 20 adet sahabinin kim olduğunu sorduğunuzda haytertler içinde kalırsınız. Çünkü o kadar inanç dersi aldıkları halde içinin dolu olmadığına şahitlik edersiniz.

İnanç adına bir şey yapmak isteyen iki arkadaş, önce Kuran'ın anlamını iniş sırasına göre okumak konusunda haftanın belli bir akşamı bir araya geldiklerinde asla bu konu için ayrılan saatte SİYASET, SPOR, diğer İnanç Gruplarını veya Cemaatleri kötüleme gibi konular asla konuşularak zaman harcanmamalıdır.

Bu konular sonuç getirmeyen, çatışmaları körükleyen son derece boş konulardır. Bu konuların konuşulması asıl konuşulması gereken KURAN'ın hayatı aydınlatması projesi olan Ayetlerin okunması düşünülmesi, anlamları üzerinde kafa yorulması gibi önemli konuların göz ardı edilmesine yok açar.

Kuran mealinin iniş sırasına göre okunması onun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Şu anki sıra olan önem sırası, şayet bu sıranın önem sırası olduğunu bilmiyorsak daha zor bir anlama oluşturacaktır.

Allah, Kuran'ı Hz. Muhammed'in hayatına paralellik arzeder şekilde Müslümanların anlaması için açıkça indirsede, şimdiki tasnif kesinlikle ÖNEM sırasıdır.

Bununla beraber sanki ilk defa iniyormuş gibi ayetler iniş sırasına göre okunduğunda daha iyi anlaşılmaktadır.

Bu sayede Kuran gerçekten HAYATI KURAN kitap olmaktadır. Birbirimizin suratına ya da mezarda ölülere okundukça Kuran asla hayatı KURAN bir kitap olmayacaktır.

İşte toplumun yeniden inşası ve ayağa kalkması için Kuran'ın iniş sırasıyla bir arkadaş veya arkadaş çevresiyle okunması son derece hayatidir.

Bu birincil olarak ele alınması gereken bir konudur.

İkinci husus ise kesinlikle doğru bir Allah, Peygamber ve Kul tasavvuru oluşturacak olan Esamül Hüsna'nın anlaşılması, okunması düşünülmesi ve HAYATA TATBİT EDİLMESi gerekmektedir.

Gerçekten Esamaül Hüsna son derece önemli bir konudur, hem Allah tasavvur'unun doğru oluşması hem de hayatımıza bu güzel isimleri tecelli ettirilmesi son derece önemlidir. Kulluğun özü ve anahtarı bu isimlerin ellerimizle yaptıklarımızla yansıtılmasından geçer. Bu bilinmeden ne yapılsa da boş ve içi hikayecilikle dolu bir mitolojiye inanmış oluruz.

Zaten bir inancı bekleyen en büyük tehlike o inancın efsaneleşmesi, ve o inancı savunanlarında efsanevi kahramanlara dönmesidir. Bunu yapabilmek için gücü elinde bulunduran egemenler inancı mitleştirmiş ve kavramların içini boşaltmıştır.

Affetmeyi öğrenmeden Allah'ın El Afüv adına dua etmek boştur. Dedi kodu yapa yapa El Gaffar ve El Gafur adı yansıtılamaz. Kullara yardım etmeyenler "Nasrün min Allahu ve Fethun karib" dese ne "Hasbun Allahu venimel vekil ve nimen mevla ve nimennasir" demesek ne.

Üçüncü olarak kesinlikle işlenmesi gereken konu, efsaneleşmemesi gereken sahabilerin kimler olduğu ve nasıl müslüman oldukları hususudur.

Bu şekilde Kuran, Esma ve sahabi dersleriyle yapılacak olan toplanmalar sayesinde doğru bir inanç oluşması sağlanabilir. Kabe'nin temel taşlarının yerleştirilmesi gibi bu konular temele yerleşmezse tasavvur düzgün oluşamaz.

İslam inancının içinin doldurulması ve Allah tarafından yapılması istenen hikmetlerinin anlaşılması için akıl yorulmadıkça, inanç ilerici ve insanı yukarı taşıyan bir husus olmaktan çıkıp, insanı babadan kalma üfürükçülük ve bencil çıkarcı bir din anlayışının dogma bataklığında boğulmaya yol açar.

İnsanlar neden Kuran'ı okuyup arapçasını birbirinin surtına üfler, esmanın ne anlama geldiğini düşünüp akıl yoracağına onu rızkı artsın diye 4444 kere okuyup etrafına üfler. Bu yaklaşımlar tamamen insanın kendisine fayda sağlama amaçlı ve çıkar odaklı bencilce yapılan ibadetlerdir. Şu kadar Kuran okursam bu kadar sevap kazanırım gibisinden inanca Ticari perspektiften bakmadır.

Oysa bu KURAN Halkaları önemli bir proje olup kesinlikle toplumda yaygınlaşarak aynı zamanda aydınlanma ve diğer yandan elden geldiğince muhitimizde bulunan YETİM, DUL ve garibanları tespit ederek yardım etme olgusunun içselleşmesi de projenin kapsamı dahilinde olmak zorundadır.

Kuran surelerinin Türkçe anlamlarının okunması ile farkındalıkların artması, yardımlaşma ile bu projenin içinin boş olmadığının içselleştirilmesi şarttır.

Bu yapılmadıkça KURAN hayatı kuran kitap olmaz olamaz.

Aşağıda bazı tefsir ve meallerin listesini tavsiye amacıyla yazdım.

- Seyit Kutup "Fi Zilalil Kuran"

- Kuran Tefsiri - Muhammed Esed

- İniş Sırasına Göre Meal - Mustafa İslamoğlu

- İniş Sırasına Göre Kuran - Ali Bulaç

- Yabancılar için İngilizce en iyi meal Yusuf Ali'nin Mealidir.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..