Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '08

 
Kategori
Haber
 

Kuran kursu faciasının sorumlusu kim?

Kuran kursu faciasının sorumlusu kim?
 

Kaçak Kuran kurslarını teşvik edenler mi, kaçak bina yapımına izin verenler mi suçlu?


Burası Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı bir Kuran kursu mudur? Yoksa, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kız öğrenci yurdu mudur?

Köyün dışında, dağlık arazide, bir “Kız Öğrenci Yurdu” veya “Kuran Kursu”.

Burası Konya'nın Taşkent ilçesi'nde Balcılar beldesinde, dağlık arazide ve muhtemelen kaçak olarak inşa edilmiş, ne amaca hizmet ettiği henüz belli olmayan, hiçbir resmi kuruluşun şu ana kadar da sahiplenmediği derme çatma bir yurt binası.

Gece kız öğrenciler namaza kalkıyor ve gaz tüpünden kaynaklı olduğu belirtilen bir patlama meydana geliyor. Bina yerle bir oluyor. Faciada 14 öğrenci ölüyor, 27 öğrenci yaralanıyor. Halen de enkaz altında kalan öğrenciler var. Arama kurtarma ekipleri yoğun olarak çalışıyorlar.

Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Konya’da çöken Kuran yurt binasının, Diyanet'le ilişkisi olmadığını söylemiş. Yazıcıoğlu, yurt binasının “kaçak" olup olmadığının sorulması üzerine bu konu hakkında henüz bir bilgi sahibi olmadığını, bazı yurtların derneklere ait olabildiğini ifade etmiş.

Bu nasıl bir Kuran kursudur? Resmi olarak, Kuran kursları yatılı olabilir mi? Benim bildiğim Kuran kurslarına , ebeveyn izni olmadan çocuk gönderilemez. Bu çocukların gece o binada ne işleri var?

Eğer Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kız öğrenci yurdu ise, bir köyde dağın başında kaçak bir binada kız öğrenci yurdu mu olur?

AKP, yeni TCK paketinin yürürlüğe gireceği 1 Haziran 2005 öncesinde kaçak Kuran kursları için verilecek cezaların indirilmesini düzenleyen bir yasa teklifi hazırlamıştı. 6 aydan 3 yıla kadar hapis öngörülen kaçak Kuran kursu açanlara verilecek cezaların 3 aydan 1 yıla kadar düşürülmesini içeren teklif yasalaşmış, ancak zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilerek Meclis’e geri gönderilmesine rağmen , TBMM'den aynen geçirilmiş ve yürürlüğe girmişti.

Kaçak Kuran Kursu açmayı teşvik edecek nitelikteki bu kanundan sonra, Türkiye’nin pek çok yerinde, şehir merkezleri ve veya bunun gibi ücra yerlerde ve kaçak binalarda mantar gibi “kaçak Kuran Kursları” türedi. Yeni TCK'da 'kaçak eğitim kursları açanlara artık hapis cezası da verilmiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir zamanlar izinsiz Kuran kursları açanlara ceza indirimi getirilmesini eleştirenlere ; "İnancına güvenen, inanç hürriyetinden korkmaz. Halkının yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye'de, kalkıp da kendi dininin kitabını öğrenmeye yönelen insanlara veya öğrenmek isteyenlere mani olacak adımlar atmanın yanlış olduğunu ifade etmek isterim.” demiş ve “Kaçak” Kuran kurslarını adeta savunmuştu.

Konya'nın Taşkent ilçesi'nde Balcılar beldesindeki dağlık arazide bulunan ve 14 çocuğun ölümüne sebebiyet veren bu bina ve kurs gibi, daha binlerce kaçak binalarda “dernek” veya “yurt” adı altında faaliyet gösteren binlerce “kaçak Kuran kursu" var.


Bu “kaçak” ların ortaya çıkması için illaki de 14 masum çocuğun ölmesi mi gerekiyor.

Bu sorumsuzluğun, bu facianın suçlusu kim ?

Kaçak Kuran kurslarını teşvik edenler mi?

Kaçak bina yapımına izin verenler mi?

Yoksa her ikisi de mi?

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..