Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '11

 
Kategori
Beslenme
 

Kurban Bayramı'nda beslenme

Kurban Bayramı'nda beslenme
 

Özel günler ülkemizde tüm sevdiklerimizi bir araya getiren bir yandan da herkesi büyük sofralarda buluşturan günlerdir. Malum yılbaşı, bayramlar vb özel günlerde tükettiğimiz besinlerin çeşidi ve besin tüketim miktarımız artmaktadır. Kızartmalar, tatlılar, hamurişleri, gazli ve/veya alkollü içeceklerin, şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında Kurban Bayramında et tüketimi de oldukça artmaktadır. Sağlıklı beslenmeye dikkat eden bireyler, diyet yapanlar, ideal kilosuna kavusmak isteyenler için de bu özel günler kabusa dönüşebiliyor. Peki bu günlerin kabus olamaması için, hem sağlık hem kilo açısından nelere dikkat etmeliyiz?

Besinlerin türü ve miktarından önce ilk olarak göz önünde bulundurulması gereken durum besinlerin pişirme yöntemleridir.

Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama yöntemini kullanmak gerekir. Kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.Ayrıca etler sindirimi zor besinler olduğu için fazla miktarda tüketimi barsak probemlerine yol açabileceğinden yine beraberinde tüketilen sebze miktarı sindirimi kolaylaştırarak bu dönemde oluşabilecek barsak problemlerini önleyecektir.


KURBAN BAYRAM BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

* Hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve bu durumda günlük beslenme programınzdan ekmeği çıkartabilirsiniz.
* Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir.
* Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Miktarlara dikkat!
* Günde 2-2.5 lt su tüketimine dikkat edilmelidir.
* Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır.
* Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğunda tüketilmesi önerilmemektedir.
* Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdır.

PEKİ YA BAYRAM SONRASI??

4 günlük bayram sonunda her ne kadar önerileri uygulamaya çalıştıysanız da normal beslenme planınızın dışına ya da özellikte zayıflama diyeti uygulayanlar diyetlerinin dışına çıkmış olacaklar. Gerek enerji miktarını dengelemek gerekse bayramda yüksek miktarda tüketilen hayvansal kaynaklı gıdaların vücutta oluşturacağı toksinlerden arınmak adına bayram sonra 2 günlük detox programı uygulayabilir ,böylelikle toksinlerden, ödemden, barsak problemlerinden, kilo almaktan kurtulmuş olursunuz.

BAYRAM SONRASI DETOX PROGRAMI( 2 günlük)

Kahvaltı:3 dilim ananas+ 1 kivi+ 1 elma


Öğle:istediğiniz kadar haşlanmış sebze(üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile) –

*** haftasonu değil de haftaiçi yapacak olursanız 1 büyük porsiyon ızgara sebzeli salata tercih edebilirsiniz+1 dilim ekmek


Ara:1 elma

1 fincan yeşil çay


Akşam:1 tabak zeytinyağlı taze fasulye veya kabak veya 2 adet haşlanmış enginar

1 dilim ekmek+ yağsız salata


Ara: 1fincan yeşil çay

1 elma+3-4 salatalık

Dyt.MERVE TIĞLI

 

 

 
Toplam blog
: 7
: 2762
Kayıt tarihi
: 15.06.10
 
 

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde 2007 yılında başarı ile mezun olmuştur.20..