Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '07

 
Kategori
Özel Günler
 

Kurban bayramı

Kurban bayramı
 

ESPİRÜTÜEL


İnan yaşamında Dinen ve Manen özel günler vardır. İşte bu günlerden en önemlilerinden biride Kurban Bayramıdır. Bu bayram hali vakti yerinde olan kişilerin dini vecibelerden olan Kurban hayvanının Allah rızası için kesilmesidir.

Kurbanlık hayvan seçilirken küçük ve büyük baş hayvanlar olarak adlandırılan Koyun, Keçi

Dana, Deve gibi hayvanlar Kurbanlık olarak kesilebilmektedir. Buradaki kesim tamamen Allah rızası için niyet edilip kişinin nefsi yanında bu duyguları yaşayamayanlarında yaşamasını sağlayarak toplum içerisinde huzur ve dayanışma duygularının pekişmesini sağlamaktır.

Tabiî ki! Yüce Yaratanın kesilen hayvanların ne eti nede kanlarıyla bir isteği olabilir. Burada ki amaç yaradılan insanoğlunun bir birleri ile dayanışma ve paylaşma duygularının oluşması ile birlikte nefis olayının törpülenerek manevi doyuma ulaşabilmesi amaçlanmıştır.

Türk toplumunun örf ve ananelerinde bulunan bu tür davranışlar İslamiyetlin kabul edilmesi ile birlikte Dini vecibeler arasına girmiş ve bütünleşmiştir.

Komşusu aç iken yatağında rahat uyuyamayan Türk milletinin bu özü diğer toplumlulara örnek teşkil etmekle birlikte bu dayanışma ve beraberliği kıskanarak nifak tohumları serpmeye çalışanlara da iyi bir cevap olmaktadır.

Zaten bizler kendi özümüzden ferağat etmediğimiz süre içerisinde hiçbir kimselerin oyununa gelmeyiz.

Şöyle bir çevremize baktığımızda; bireyler aileleri, aileler toplumları, toplumlar milletleri oluşturmakta ve birbirleri üzerinde baskılar oluşturarak kendi fikir ve inanışlarını kabul ettirme çabası içerisine girmiş olarak görmekteyiz. Hâlbuki insanoğlunun yaradılışına baktığımızda var oluştan bu yana hangi din olursa olsun iyilik ve yardımlaşmayı emretmekte, verilen en büyük zenginlik olan Akılı iyiliğe kullanmak olarak anlatmaktadır.

Manen ve Dinen İnsanlığın hep iyilik içerisinde olması ve bunu çevresine yansıtabilmesi için bu tür bayramlarda birer vesile olmaktadır.

Maneviyatın yüceliği ‘’Yaradılanı Yaratandan Ötürü Sevmektir’’ diyen Mevlana’nın bu sözlerinde ne kadar derin ifadeler sergilemekte olduğu aşikar bir gerçektir..

Kardeşlik duyguları içerisinde yardımlaşmanın ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatarak Kurban Bayramınızı canı gönülden kutlayarak Bayramın Hayırlara vesile olmasını yüce Mevladan niyaz ederim. Saygılarımla........

Şakir Hakan GÜKŞEN

Sağlık Teknisyeni

Sahagu31@hotmail.com

18.12.2007

 
Toplam blog
: 84
: 2161
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

Sağlık sektöründe toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışmaktayım. Yüksek okul mezunuyum. Konuşmay..