Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Küresel Bunalım

“Pazar mekanizması paraşüte benzer; açıksa işe yarar.” (Helmut Schmidt)*

Paraşüt sporuyla uğraşanların kâbusu paraşütün mum olmasıdır. Eğer paraşüt mum olduysa çakılmak kaçınılmazdır ve bu risk her atlayış için geçerlidir.

İşte, zamanın Federal Almanya Şansölyesi Helmut Schmidt, bundan tam yirmi beş yıl önce, “Dünya Ekonomisi Kumar Masasında, ” adını taşıyan bir söyleşide, henüz yabancısı olduğumuz liberal ekonominin mantığını bize anlatmaya çalışırken, yazımın girişine koyduğum paraşüt örneğinden medet ummuştu.

Bu, hiç de hafife alınacak bir şey değildir. Çünkü zirvede olan bir devlet adamının çığlığıdır. Kaldı ki buna kulaklarımızı tıkamak gibi bir lüksümüz de yoktur.

Ayrıca vahşi kapitalizmin dümenini elinde tutanların yaşadığı paniği görüp de bundan keyif almamak en azından benim için mümkün değildir.

Sağcısıyla solcusuyla, herkesin emperyalistlerden medet umduğu bir çağda yaşıyoruz. Çalışan, üreten, katma değer yaratan gerçek girişimci felç olmuş durunda. Her geçen gün şartlar daha da ağırlaşıyor.

Büyük insan kitleleri, çağın nimetlerinden yararlanmak şöyle dursun, geçim derdine düşmüşler; bilgi toplumunu yaratan ülkelerdeki işsizler ordusunun dramı, kendi sinemalarının senaryolarına malzeme teşkil etmekte.

Marks’ın hayaleti gemi iyice azıya alan Kapitalizmin üzerinde uçuşuyor. Şuursuzca şişirilip göz göre göre elden avuçtan kaçırılan ve böylece en güçlü devletlerin bile denetleyemez hale geldiği spekülatif sermaye, ne yapacağını bilemeyen, adeta felç olmuş politikacıların kucağında patlıyor. Borsalar çıldırmış; barometre misali, yaklaşmakta olan felaketi haber veriyorlar.

Heyhat! Herkes ne kadar da yanıldı. Siyaseten kaynaşmaya hazır olmayan dünya toplumları ekonomik dürtülerle birleşmeye zorlandıkça, bir türlü patlatılamayan dinamit yığınına dönüştü.

Tanrı tüm ezilenlerin yardımcısı olsun. Çünkü önümüzdeki günlerde buna herkesin ihtiyacı olacak.

*kriz Neo Liberalizm ve Reagan dosyası. Alan Yayıncılık.

 
Toplam blog
: 164
: 710
Kayıt tarihi
: 13.09.06
 
 

1956 yılında doğmuşum. Tanrı Bilimi Eğitimi aldım. 78 kuşağından olmanın verdiği şevkle olsa gerek;..