Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '18

 
Kategori
Tiyatro
 

Kurt Neden Ot Yemez Bilir misiniz?...

Kurt Neden Ot Yemez Bilir misiniz?...
 

İnsan, iyiliği ve kötülüğü doğduğu andan üstüne bir etiket gibi yapışan, hayatın yin ve yang dengesinde taraf olan varlık. Doğduğu anda seçtiği etiketini hayat boyunca alnında taşıyan insan. Etiketleri iyi okuyan bütün kötülere kul olan insan. Kötülüğün her daim iyiliğe galip geldiği insan. Acının daha çok acıya, felaketin daha çok felakete sürüklediği insan.

Duşan Kovaçevic'in kapkara dünyaya mizahi bir bakış açısı sergilediği, ama olaylara gülerken için için ağlatan oyunu "İntiharın Genel Provası" Tiyatroadam'ın yorumuyla sahneye taşınmış. Emrah Eren'in yönetmenliğinde Fatih Koyunoğlu, Kadir Çermik, Selen Öztürk ve Erdem Akakçe rolleri paylaşıyorlar.

Hayatın kötülüklerinden bıkan bir adam, intihar etmek için köprüye geldiği gün aslında onun için yepyeni olayların başlangıcı olur. Bir balıkçı ve kadın arasında kalan adam intihar edemez ve başına gelen daha büyük felaketlerle son bulacak olaylar yaşar.

Tiyatroadam ekibi oyunu Emrah Eren'in açık biçin yaklaşımıyla yorumluyor. Başta ve sonra aslında bir tiyatro oyunu içinde olduklarını gösteren epik yaklaşımla seyirciyi sıklıkla derinleşmekten koparıyor. Böylece hikayenin karamsar yönünü de geriye atarak seyircide olumlu bir hava yaratmak isteniyor.

Her ne kadar rejisörün bir yorumlama biçimi olsa da hem oyunun süresinin uzaması hem de dramaturjik yapının bozulması pek de tercih edilmeyen bir anlatım yolu. Hikayenin özgün ve karamsar yönünü açık biçimle, zaman zaman tuluata kayan bir anlatımla yorumlamak, hikayenin özüne vurulan bir darbe olmuş.

Bir ekleme yaparak oyunun finalinde sürenin uzaması hikayenin anlatmak istediği özü de uzatarak izleyiciyi yoruyor.

Öte yandan oyunun Erdem Akakçe'nin performansı takdire şayan. Canlandırdığı karakterlerin her birine kattığı derinlik, fiziksel hareketin duygusal tepkiye dönüşmesi keyifle izleniyor.

Fatih Koyunoğlu balıkçı rolüne sonuna kadar sahip çıkarak başarılı bir çizgide ilerliyor. Selen Öztürk oyunun tek kadını olarak müthiş bir performans sergileyerek, hem oyunculukta hem müzisyenlikte ne kadar başarılı olduğunu açık açık gösteriyor.

Oyunun başrolünde Kadir Çermik "kurban" rolünü seyirciye çok iyi aktarıyor. Lakin sesi ile ilgili küçük bir eleştiri yapmakta fayda var. Bu kadar bağırmaya devam ederse yakında sesini kaybedebilir. Ayrıca karakter analizi olarak baktığımızda davasında haklı olan, ama anlaşılamayan iyi insanlar bu kadar bağırmaz. Çünkü iyi insanlar haklı olduklarını bildikleri halde bağırmadığı ve kendini ifade edemediği için "kurban" olarak seçilirler.

Dört kişilik ekip sahne üstünde başarılı bir iletişim ve oyun ile iyi bir ekip olmuş. Sahnede paslaşmaları, zaman zaman yaşanan ufak tefek kazalarda birbirlerini kollamaları ekip çalışması olduğunun bir örneği.

Oyunun müzikleri çok etkileyici. Dekorun alternatifli ve sade oluşu oyunun bütünlüğüne çok iyi hizmet ediyor. Oyunun tamamına bakıldığında ise bütünlüklü ve keyifli bir seyir zevki yaşıyorsunuz.

Tiyatro seyircisinin bu oyunu mutlaka seyretmesi ve "Kurt Neden Ot Yemez?" sorusunun cevabını en kısa sürede öğrenmesi büyük önem taşıyor.

İyi Seyirler,

 
Toplam blog
: 50
: 411
Kayıt tarihi
: 01.05.12
 
 

Konservatuar mezunu tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve eğitmen. ..