Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '18

 
Kategori
Tiyatro
 

Bir Heykeltraşın Hazin Hayatına Eğlenceli Bir Bakış: "Nefertiti Silifke'de"

Bir  Heykeltraşın Hazin Hayatına Eğlenceli Bir Bakış: "Nefertiti Silifke'de"
 

Sanatın ve sanatçının her daim çektiği acılara, bir de kadın olmak eklenince bermuda şeytan üçgenine düşmenin dayanılmaz hafifliğini hissediyor insan. Sanatçı, tek başına ve kadın olmak belki de Türkiye’de kast sisteminin en altında olmak demek kimi çevrelerce. 
 
Canan Soylu “Nefertiti Silifke’de” oyununda, bütün bu sıkıntıları yaşayan heykeltraş bir performans “dansözü” olarak çıkıyor karşımıza.
 
En üst eğitim ve kültür seviyesinden en alta kadar bütün kadınların yaşadığı acıları, huzursuzlukları, çaresizlikleri yaşıyor. Sonunda dayanamayıp bütün yaşadıklarını dile getirmeye başlıyor. Ailesine, çevresine, insanlara kendini ispatlamak istiyor.
 
Ailesinden ayrı, ama onlara ekonomik olarak bağımlı, kendi evinde evlenmeyi bekleyen yaşı geçkin heykeltraş sanatçısı Canan, bir gün evinin küfleri arasında aydınlanıyor. Bir performans sanatçısı olarak aykırı ya da günümüzün deyimiyle marjinal bir hayat sürmeye başlasa da, sevmenin, sevilmenin, aile kurmanın hayali içinde bir yerlerde hep duruyor.
 
 
Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun güçlü kaleminden çıkan “Nefertiti Silifke’de” Nur Gürkan’ın sahne performansıyla birleşince tadına doyum olmayan bir oyun haline geliyor.
 
 
Nur Gürkan sade, yalın ve doğal oyunculuğuyla kendi hayatından anlatırmışçasına seyirciyle bütünleşiyor. Doğallığı zaman zaman kendi hayatıymış gibi görünmesine sebep olsa da, oyun içinde bir rol kişisi olduğunu sık sık hatırlatıyor bizlere. Dış sesler oyunun bütünlüğüne çok güzel hizmet ediyor. Kadınların yaşadıklarını bir bir dile getirirken gülmeyi ve güldürmeyi de ihmal etmiyor. Gülerken de kara kara düşünüyor insan kendinden çok şey bularak.
 
 
Ali Cüneyd Kılcıoğlu tiyatro camiasına kazandırdığı oyunlarla dikkat çekiyor. Oyunlarını günlük hikayelerden alan, kurnaz, akılcı bir o kadar da bizden bir dille anlatıyor. Ülkemizde tiyatro oyunu yazanların olması gerektiği yıllarca eleştirildi. Oysa ki esas eleştirilmesi gereken durum zaten tiyatro oyunu yazan bir avuç insan varken, onların emeklerinin karşılığının zamanında ve tatmin edici olarak verilmesidir.
 
"Nefertiti Silifke'de" herkesin izlemesi gereken keyifli ve tadında bir oyun. Yeni sezonda bir yerlerde seyretmenizi tavsiye ederim.
 
İyi Seyirler,
 
Toplam blog
: 50
: 411
Kayıt tarihi
: 01.05.12
 
 

Konservatuar mezunu tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve eğitmen. ..