Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kürtaj tartışması ve kök hücre.. Farklı bir pencereden.

Kürtaj tartışması ve kök hücre.. Farklı bir pencereden.
 

Son günlerde ülke olarak topyekün kürtajı tartışıyoruz.. Ne kadar doğru ne kadar yanlış? Etik mi değil mi? Peki bununla bağlantılı olarak Dünya neyi tartışıyor? Biz olayın neresindeyiz? Farklı bir pencereden bakmak istedim. Sıkmamak için direk konuya gireceğim..

Kök Hücreler sonsuz bölünme yeteneğinde ve birçok değişik fonksiyonu olan hücre türüne dönüşebilme yeteneklerine sahip özelleşmiş hücrelerdir. Günümüzde kanser gibi sayısız ölümlere sebep olan hastalıkların tedavisinde ve organ nakli için kilit öneme sahiptir. Kök hücre çeşitli dönemlerde elde edilebilmektedir.

İşte kürtajla bağlantılı durum tam da burda ortaya çıkıyor. Embriyonik dönemde, döllenmeden sonraki ilk hafta içinde embriyodan alınan ve Totipotent Kök Hücre denen bu tip en önemli ve en işlevsel kök hücre tipidir. Çünkü vücuttaki tüm özelleşmiş hücrelere dönüşebilme yeteneğine ve hatta yeni bir organizmayı meydana getirebilme yeteneğine sahiptir.  Tek yumurta ikizi olma durumu da bu hücrenin herhangi bir sebeple anne karnında ilk hafta içinde ikiye bölünmesi ve bölünen hücrelerden gelişerek birbiriyle aynı şifreye sahip 2 farklı birey meydana gelmesi olayıdır. Tek yumurta ikizlerine aslında birbirinin doğal klonları da diyebiliriz. 

1997 yılında Anne koyunun yumurtası içine Dolly nin hücre çekirdeği yani genetik kodu tranfer edildi ve aynı özelliklere sahip yeni bir koyun elde edilerek Dolly klonlandı. Aynı yöntem insan için de uygulanabilir (belki de çoktan uygulanmıştır) ve yapay döllenme ile kişiyle aynı şifreye sahip embriyo oluşturulabilir. Bu klon embriyodan ilk hafta içinde alınan Totipotent tip kök hücre sayısız hastalığın tedavisinde kullanılabilinir.

Peki klon embriyo ne olacak? Klon embriyonun hakları nerde başlar? Var mıdır yok mudur? Sadece tedavi amaçlı yapay olarak oluşturulmuş olsa ve dünyaya gelmese dahi bu durum etik midir değil midir? Kimin bakış açısıyla hangi taraftan yorumlayacağız bu durumu?

PEKİ YA KANSER vb. HASTALIKLARDAN YAŞAMINI YİTİREN SAYISIZ İNSAN?
ORGAN NAKLİ SORUNU?

İşte biz kürtajı tartışırken Dünya bunları tartışıyor arkadaşlar.. Yani kısacası yakın zamanlarda kürtajdan daha zor sorulara cevap aramamız gerekebilir.

Kürtajla ilgili çok da önemli olmayan şahsi fikrime gelince.. Bence Kürtaj kesinlikle savunulamaz ama kimsenin de kürtaj yaptırmak gibi bir hobisi olduğunu zannetmiyorum. Kürtajı değilde, kürtaj yaptıranın sorunlarının düşünülmesi, tartışılması ve düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum.. Bunlar içinde maddi sorunlar, ailevi sorunlar vb . den ziyade bence kürtaja karşı yapılacak en önemli iş "BİLİNÇLİ İNSAN" yetiştirmek olacaktır. İnsan bilinçli olursa kürtajı gerektirecek bir duruma düşmez. Eğer o bilinç yoksa, siz kürtajı yasaklasanız bile bu sefer Merdivenaltı kürtajhaneler türeyecek ve ölümler artacaktır.

Şahsen her zaman bilimden tarafım. Dünya'yı takip yetmez, en öne geçmeliyiz. Kürtajda değil bilimde.

Saygılar..

 
Toplam blog
: 2
: 257
Kayıt tarihi
: 19.05.12
 
 

Bir biyolog.. Biology :(Yun. bios: hayat; logos: ilim)= Hayat Bilimi   ..