Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kuru fasulye; üstelik pastırmalı hem de güveçte

Kuru fasulye; üstelik pastırmalı hem de güveçte
 

Bugün günlerden... dır.

Türkü söyleyesim geldi!!!

Adına türküler yakılmış, öyle çok çeşidi varmış, tadı ağızlara yakışmış, kendi sofraların başköşesine kurulmuş.

Tazesi, kurusu, barbunyası! Simav, Konya, Horoz, Pilaki daha da neler neler, bunlar aklıma ilk etapta gelenler.

‘’Kuru fasulye yedi buçuk lira, hem kaynasın hem oynasın.’’

Dört mevsim pişirseniz de bıkmazsınız inanın.

Kışın en yoğun günlerini yaşamakta olduğumuz bu dönemlerde, güneş ara ara bulutların ardından gül yüzünü gösterse de ayaz ince ince ben buradayım demekte.

İçinizi ısıtan bir tarif var bugün sırada!

100 gr pastırma ile başlayayım malzemeleri yazmaya.

400 gr. Kuru fasulye,

2 adet domates ya da 1 su bardağı domates suyu,

1 çorba kaşığı dolusuyla salça,

2 adet yeşil sivri biber,

2 adet kuru soğan,

5, 6 adet kurutulmuş biber,

1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızıbiber,

1 tatlı kaşığı acı pul biber,

1 çay bardağı sıvı yağ,

1 çorba kaşığı tereyağı,

1 çay kaşığı tane karabiber,

Yeterince tuz,

1 su bardağı kadar sıcak su,

İlk önce çemenlerini ayıkladığımız pastırmaları, içine yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinde 5 dakika kadar fırınlayarak (ızgara tarafında) dışarı çıkartıp, bir kenarda bekletelim. Sırası gelince fasulye ile buluşacak!

Akşamdan suda bekleterek kabarttığımız ve sabahleyin bol su ile haşladığımız ama fazla yumuşamasına izin vermediğimiz fasulyeleri de süzelim. Hatta haşlanan fasulyenin kapağını açmadan tencerede ılınmasını beklemek daha lezzetli olmasını sağlar. Sakın ola ki süzer iken soğuk su ile temas ettirmeyelim. İşin püf noktalarını da veriyorum, bu gidişle yemek pişirme konusunda beni geçeceksiniz gibi geliyor ama ne yapalım!

Kuru soğanları yemeklik doğrayıp yani küçük küçük, tereyağı ve sıvıyağ karışımının içerisinde hafif sarartalım. Halka halka doğranmış yeşilbiberleri de içine katalım ve bir miktar sıcak su ile incelttiğimiz domates salçasını ilave edelim.

Bu malzemenin içersine fasulyeleri de katarak hızlı ateşte beş dakika kadar tahta kaşık yardımı ile çevirelim.  Kabukları soyularak doğranmış domatesleri veya 1 bardak domates suyunu da ekleyelim. Su miktarına bakıp göz kararı suyunu da ayarlayalım. Sıcak su konulacağını da unutmayalım! Bu önemli!

Kırmızı toz biber, tane karabiber ve pul biberi ve kuru biberleri de ilave ederek 10 dakika kadar orta hararetteki ateşte pişirelim ve pastırmaları da en son ilave ederek ateşi kapatarak, fasulyenin dinlenmesini sağlayalım.

En son tuzunu içerisine katalım.

Şimdi sıra geldi güveçlere pay etmeye!

6 adet tek kişilik güveçlere fasulyeleri paylaştırarak, fırın tepsisinin içine yerleştirelim ve üzerilerini yağlı kâğıt ile kapatalım.

Yemek saatine 45 dakika kala 200 derece de fırınlayalım. 25 dakika kadar fırınlanan fasulyeleri üzerindeki kâğıtları açmadan, fırında bırakalım ki soğumasınlar.

Yanında da pilav ve turşu eşliğinde soframızda sevdiklerimize sunalım.

Unutmamalısınız ki sevgi katılarak hazırlanan her yemek şahane lezzetler taşır.

Bu arada tarifi yapanı da anmadan geçmeyelim!

Unutmadan! Bu tarifi pastırma yerine 1 kangal sucuk ile de yapabilirsiniz. Alternatifleri siz tercih ediniz.

Sofralarınız her daim bereketli ve şen, tarif kârınız Ayşen,

Afiyet şeker olsun.

Ayşen Arslangiray Kura

6.01.2012/İzmir

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..