Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kuru patlıcan dolması

Kuru patlıcan dolması
 

internetten alıntı...


 

Merhaba,

Ben Hüsnüniye Kuruntu.  Yok, yok, sizi yanıltmayayım. Gerçekten kendi adım. Doğduğum da ‘babam kızın adını Munise koyalım hanım.’’ Demiş de. Anacığım pek bir hüsnüniyet sahibi kadıncağız olduğundan kabul buyurmamış. İlla da ısrar etmiş, ‘’Hüsnüniye olacak kızın adı’’ diye. Pek tabii, her zaman ki gibi kadının fendi, galip gelmiş.

Kuruntu falan ise asla yapmam hayatta! Hayli de kurudum bu aralar. Diyetten efendim. Diyetten. Kuru dallar bile kıskanır oldular. Benimle aşık atmaya kalkışacaklar amma malum kış aylarındalar. Baharı bekliyorlar. Kuru gürültüye desen pabuç  bırakmam diyeceğim amma pabuçlarımı da fellik fellik saklarım, uçan kuşlardan bile. Kurum kurum kurulurum da asaletimden, uçuşur bütün kurumlar, oraya buraya.

Aslında hayli de munis bir yapım var, asla kızmam kimseciklere.  Acaba Munise koysalardı adımı daha mı iyi olacaktı diye de düşünmekten kendimi alamam.

Kuruntu, kurum, kuru derken, mutfakta da hayli başarılıdır kurgularım. Sabah akşam yemek kurgularım. Kuru patlıcan, kuru biber, bu aralar favorilerim:)

Aklıma gelmişken hadi size, tarif vereyim. 

Kuru patlıcan dolmasında, olsun bugün sıra.

Bir dizi kuru patlıcan. Takriben dizide 40-50 arasında, kurutulmuş patlıcan var.

Öncelikle büyücek bir tencerede, az tuz ilavesi ile bolca su içinde haşlamaya başlayın.

Benim ‘’Mor Abiyeli’’ de pek bir buruşmuş renksiz falan olmuş ama! Dolmasının da tadı harika oluyor, bunu bilesiniz. Hele de nar ekşisiyle.

Sonra…

750 gr. Bıçak kıyması. Eti alıp da evde keskin bıçakla kıyma haline getirir iseniz, kendiniz en iyisi de. Yok, ben o denli uğraşamam derseniz. Onu bilemem.  Kasaba rica edersiniz. Ya da kıyma alırsınız. O sizin bileceğiniz iş de bıçak kıyması ile daha güzel oluyor. Hani bunu da belirtmeden geçmeyeyim.

2 baş kuru soğan,

4 dal yeşil soğan,

Yarım su bardağı pirinç. Dolmanın içinde belli belirsiz olacak pirinçler.

Varsa, 3 adet soyulmuş domates ya da kış için hazırladığınız domates sosundan 2 bardak.

2 çorba kaşığı salça.

1 çay bardağı kadar sıvı yağ.

1 çay kaşığı tuz,

1 çay kaşığı kimyon,

1 çay kaşığı karabiber,

1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

1 çay kaşığı kuru nane,

1 çay kaşığı sumak.

Ve 1 fincan nar ekşisi.  Piştikten sonra, en son dolmaların üzerine dökülecek.

Patlıcanlar pişmeye yakın haşlandıktan sonra, derin bir kapta hazırladığınız dolma içini, birer birer içlerine doldurduktan sonra; doldurulmuş iki patlıcanının ağızlarını birbirleriyle kapatıp, pişireceğiniz tencerenin içine özenle sıralayın.

Ayrı bir tavada da bir miktar sıvı yağ ve salça ile hazırladığınız sosu 1,5 bardak su ile sulandırdıktan sonra, dolmaları sıraladığınız tencerenin içine ilave ediniz.

Ve… Önce 5 dakika kadar harlı ateş de, sonra da kısık ateş de pişmeye bırakınız.

Dolmalar piştikten sonra, servis yapacağınız zaman da yanına süzme yoğurt hazırlayınız. Ve bir tabak da limonla tatlandırılmış maydanoz.

Eh bu denli uğraştan sonra; sevdiklerinizle beraber afiyet şeker.

Sofralarınız bereketli ve şen.

Tarif kârınız Ayşen olsun.

 

Ayşen Arslangiray Kura

31 Ocak 2013

 

 

 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..