- Kategori
- Gelenekler
Kurucaşile’de bir bayram geleneği “Konat”
Konat
Büyüklerimiz bilir,gerçi 40 yaşın üstü Kurucaşileliler de gayet bilirler ama bu geleneğimiz bundan birkaç yıl öncesine kadar az daha unutulup yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Ancak son yıllarda bu gelenek tekrar canlandırılarak eski geleneksel bir bayram töreni kısmen de olsa yerine getirilmektedir. Bölgemizde üzerinde çeşitli yemekler bulunan siniye 'konat' adı verilmektedir. Bayram günü, bayram namazı kılındıktan sonra cami hoparlöründen konat yapılacağı köy halkına duyurulur. Bayram namazını kıldıktan sonra eve giden köyün erkekleri, eşlerine konat yapılacağını ve konat götürme saatini söyler. Her hanede kadınlar belirlenen saate kadar çeşitli yemekler hazırlar ve konat sinisine koyar. Evin erkeği tarafından evden alınan “konat” köyde bayramın kutlanacağı alana getirilir.Konatlar, soğuk ve yağışlı havalarda köyün camisinin misafirhanesine götürülür. Konat yemekleri genelde yöreye özgü yemeklerdir. Ayrıca hazırlayan ailenin maddi durumuna göre değişiklik arz edebilir. Mutlaka sininin ortasında bir börek,sütlaç ve zırva vs.bulunur.
Hazırlanan bu yemekler, öğle namazının kılınmasından sonra hep birlikte yenir. Konat yapılmayan köylerin halkı, konat yapılan köylere gider. Böylece 'konat geleneği' adı altında hısım akraba bayramlaşır. Konat bittikten sonra sohbet başlar, sohbetin ardından konat olan başka köylere gidilir. Bu gelenek sayesinde yöre köylerinin tamamı birbiriyle bayramlaşmış olur. Bu geleneksel bayramlaşma törenleri bayram süresince başta Kurucaşile ve çevresindeki yakın köyler olmak üzere Kapısuyu ve Tekkeönü bölgesi ile diğer köylerde de yüzyıllardır süren bir gelenektir.
Burada Kurucaşile bölgesinin geleneksel “Konat” geleneği”ni bilebildiğimiz kadarı ile tanıtmaya çalıştık.Eksikliklerimiz de olabilir.