Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '14

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Kurucaşile Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Genişzade Hasan Bey

Kurucaşile Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Genişzade Hasan Bey
 

Genişzade Hasan Geniş


Genişzade Hasan Bey 1875 yılında Kurucaşile’de doğmuştur. Babası İsmail Bey, annesi Fatma Hanım’dır. Küçük yaştan itibaren gemicilik mesleği ile iştigal etmiş bulunmaktadır. Gemi yapımcılığının dışında Kurucaşile Nahiyesinde ticaretle uğraşmış olup; sık sık İstanbul’a gidip gelmiştir. Gerek Bartın’da, gerekse İstanbul’da bir çok dostluklar kurmuş, dönemine göre ileri görüşlü bir kişiydi. Kurucaşile'de "Gücük Hasan"olarak bilinir.

Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın

"Ülkenin bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı kaygı vericidir..."

"Ulusun bağımsızlığı yine ulusun çaba ve kararlılığı kurtaracaktır" sözlerinin bir örneğidir Genişzade Hasan Bey ve arkadaşları...

Ülkenin bağımsızlığı için yurdumuzun bir çok yerinde kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinden o dönemde bir nahiye merkezi olan Kurucaşile'de Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Kurucaşile'de 1920 yılında kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin başkanlığını da Genişzade Hasan Bey yapmış ve kuruluşu da Büyük Millet Meclisi Başkanlığına telgrafla bildirilmiştir. İşte sizlere o gün çekilen telgrafın orjinal bir örneğini ve tercümesini sunuyorum.

Telgrafın tercümesi

“Bartın’ın Kurucaşile Merkez Nahiyesinde Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Genişzade Hasan Efendi’nin riyasetinde Ali Efendi ve Nuri Efendi’den oluşmuş(mürekkeb)olarak teşkil edilmiştir.

Burada Kurucaşile Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri olarak adı geçen Ali Efendi Kurucaşile'nin ilk öğretmenlerinden Ali Fehmi Ağartan'dır. Nuri Efendi ise Kurucaşile Şile Mahallesinden Kuşçuoğullarından Nuri Kuşçu'dur.

Hakimiye Milliye Gazetesi Haberi

Bu yıllarda Kurucaşile’nin bütün halkının katılımı ile Kurtuluş savaşına destek mitingi yapılmış ve bu mitingden Hakimiye Milliye gazetesinin 31 nolu sayısında bahsedilmektedir.

"Kurucaşile bucağında bütün bucak halkının katılmasıyla bir miting yapıldı.”Kanımızın son damlasına kadar mukaddes cihada devam, şanlı ordumuzun kıymettar ve sevimli başkumandanımızla diğer muhterem ve fedakar kumandanlarımıza ve kahraman asker evlatlarımıza selamlar , ihtiramlar” denilmiştir. İşte Kurucaşile'de Hakimiye Milliye gazetesinde haber olarak verilen bu miting Kurucaşile Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Genişzade Hasan Bey ile üyeler Ali Bey ile Nuri Bey'ler tarafından düzenlenmiştir.

Kurucaşile Belediye Riyasetinin Telgraf'nın T.B.M.M'nde Okunduğu Oturum Tutanağı

Ülkemizin ateş altında bulunduğu bu yıllarda II.İnönü Savaşından sonra Kurucaşile Nahiyesi Belediye riyaseti olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne telgraf çekmişler,bu telgraf 09/04/1921 tarihli meclisin oturumunda okunmuştur.Sizlere bu telgrafın okunduğu tarihteki meclis tutanağını yukarıda sunmuş bulunmaktayım.

Cumhuriyet Halk Fırkası Reisi Hasan Geniş

Genişzade Hasan Bey, 1934 yılında soyadı kanunu çıkınca “Geniş” soyadını almıştır. Hasan Bey, uzun süre Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kurucaşile’de temsilciliğini yapmış, halk arasında da “Fırka Reisi” olarak tanınmaktadır.

Kurucaşile 1950'de ilçe olacak

Kurucaşile Nahiyesi Cumhuriyet Halk Fırkası reisi olarak Kurucaşile'nin bir kaza merkezi olması için çalışma yapmış, o dönemde çeşitli devlet katında başvurular yapmıştır. Bu başvuruların sonunda Kurucaşile'nin kaza merkezi olması ile ilgili haberler basında çıkmış bulunmaktadır.Hatta bu haberlerden biri de Bartın Gazetesi'nin 31/03/1949 günlü yayınında da haber olarak verilmiştir. Bartın Gazetesi'nin bu haberinde "Kurucaşile 1950 yılında ilçe olacak" başlıklı yazıda "Şimdilik bir yargıçla bir nüfus memuru veriliyor. Aldığımız malumata göre,ilçe haline konulması kararlaşan Kurucaşile bucağımızda ilçe teşkilatı 1950 yılında kurulacaktır.İçişleri Bakanlığı, bucağın sapa durumunu göz önüne alarak, şimdiden bir nüfus memuru tayin etmiştir. Yakında bir de yargıç verilecektir"denilmektedir.İşte Kurucaşile'nin ilçe olması için yapılan girişimlerin başlangıcında Genişzade Hasan Geniş Bey bulunmaktadır.

Halen Genişzade Hasan Geniş Bey'in ailesinin bir kısım üyeleri Kurucaşile’de, bir kısmı Bartın’da, bir kısmı da Zonguldak, Kdz.Ereğli, Ankara ve Almanya’da ikamet etmektedir.Hasan Bey 1957 yılında 82 yaşında iken vefat etmiş ve Kurucaşile Kirlik Müslim Hoca köyünde bulunan aile kabristanında toprağa verilmiştir...

Ülkemizin zor koşullarında Kurucaşile'de Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurarak ve her türlü desteği veren Cemiyet Başkanı Genişzade Hasan Bey ve arkadaşları diğer üyeler Ali Bey ile Nuri Bey'leri şükranla anıyor,saygılarımızı sunuyoruz.

Kurtuluş savaşında bölgede Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kurulmasına öncülük eden ve bu cemiyetin başkanlığını her türlü tehlikelere rağmen göğüsleyen Genişzade Hasan Bey(Hasan Geniş)’i genç kuşaklara tanıtmayı bir eğitimci olarak görev addetmiş bulunmaktayım. Bu kurtuluş yolunda özverili çabasından dolayı örnek bir şahsiyet olan Hasan Bey’e ülke ve bölge olarak vefa borcumuz olduğunu düşünüyorum. Umarım ilçemizin (Kurucaşile) yöneticileri de gösterilmesi gereken kadirşinaslığı gösterir ve bu büyüklerimizin adını yaşatacak bazı çalışmalar yaparlar diye düşünüyorum.
 

 
Toplam blog
: 37
: 949
Kayıt tarihi
: 08.03.13
 
 

Maden kenti ya da emeğin başkenti Zonguldak'ta doğdum. Bartın'a bağlı "ahşap tekne yapımında bir ..